Salvo
Kayıtlı Üye
Hayatınızın en ilginç, en şaşırtıcı ve en güzel tatillerinden birini yapmak istiyorsanız eğer, Ekvator unutulmaz anlar için sizi bekliyor olacak...
Ülke adı: Resmi tam adı: Ekvator Cumhuriyeti
Yerel tam adı: Republica del Ecuador
Yönetim biçimi: Başkanlık Tipi Cumhuriyet, Temsili Demokrasi
Başkent: Quito , gerçek adı ise, Muy Noble y Muy Leak Ciudad de San Francisco de Quito bunun anlamı, Çok asil ve sadık Quito’nun San Francisco şehri.
Önemli şehirleri: Guayaquil, Cuenca
Bağımsızlık günü: 24 Mayıs 1822 (İspanya'dan)
Milli bayram: Bağımsızlık günü (Quito'nun bağımsızlığı), 10 Ağustos (1809)
Saat farkı: Türkiye - 7
Para birimi: ABD Doları
Güney Amerika'nın batısında, Pasifik Okyanusunun kıyısında, Kolombiya ile Peru arasında yer alan Ekvator, Kolombiya ve Peru’ya komşu ayrıca ülkenin batısında Büyük Okyanus bulunuyor… Ayrıca Büyük Okyanus kıyılarına yaklaşık 1000 km mesâfedeki Galapagos adalar topluluğu da Ekvator’a aittir
İklimi: Kıyı boyunca tropikal, ülkenin iç kısımlarında deniz seviyesinden yüksek bölgelerde hava soğumaya başlar, balta girmemiş amazon ormanlarında tropikal iklim hakimdir.
Kıyıdaki düz bölgeler, sıcak ve rutubetli olduğundan rahatsız edici olabilir. Sıcaklık buralarda 24°C-30°C arasında değişir. Guayaquil’in batısı sıcak ve kuraktır. İç bölgelerde sıcaklık 32°C, yüksek platolarda 10°C civarında seyreder. Ayrıca Dağların etek kısımlarında yatağan karlar göreceksiniz. Bu sizi şaşırtmasın.
2310-2772 metre arasında değişen And Dağları arasındaki düz bölgelerde iklim serin bir bahar havası niteliğinde olduğu için halkın çoğu burada yaşar. Buralarda sene boyunca sıcaklık pek değişmez.
Bu ülkede iki mevsim vardır: Aralıktan mayısa kadar yağışlı geçen mevsim ve hazirandan kasıma kadar süren kurak mevsim.
Kızılderili diline alışmalısınız!
Ekvatorlu insanların yüzde 95’i Roma katoliğidir. Gittiğiniz zaman resmi olarak konuşulan İspanyolcanın dışında duyacağınız Kızılderili dilleri sizi çok şaşırtacak, özellikle de Quechua.
“Costa” adı verilen kıyı bölgesi, yer yer alçak ve bataklık veya tepe ve kuşak teşkil eden dağlık bölgelerden meydana geliyor. And Dağlarının Ekvator’dan kalan kısmının teşkil ettiği dağlık bölgeye ise “Sierra bölgesi”
Ekvator’da en popüler spor, futboldur. Bu diğer Güney Amerika ülkelerinde de hiç değişmez zaten. Ülkede ki en çok izlenen futbol maçı, Ekvador Milli Takımının maçları o günlerde hayat duruyor desek, abartmış olmayız…
Karides ve ıstakozun lezzetine dayanamayacaksınız…
Ekvator'da yemek türleri çok çeşitlidir. Tarımsal şartlar ile yükseklikle birlikte değiştiğinden, çok çeşitli tahıllar, patates, pirinç, tavuk, domuz ve sığır eti dağlık yerlerde daha çok tüketilir. Dağlık yerlere gittiğinizde sokaklarda gezerken, kavrulmuş domuzla patates yiyen birçok insana rastlayabilirsiniz. Alçak kesimlerde ise zengin meyve çeşitlerine rastlamanız mümkün. Fakat kıyıya yakınlığı sayesinde karides ve ıstakoz da buradaki insanların başlıca yiyeceklerindendir.
Ekvator’da Kızılderililerden meydana gelen yerli halk yani Amerindolar yüksek bölgelerde tarımla uğraşır. Doğu kesimlerde göçebe halinde yaşam sürenlerde mevcuttur. Azınlık olarak bulunan zencilerin yanı sıra ülkede melezler de çoktur. İspanyollar da azınlıktadır ama yinede ülke yönetimi onların elinde olmaya devam ediyor.
Eğer Sierra’ya yani dağlık bölgeye giderseniz buranın Costa’ya yani kıyı bölgesine oranla daha fazla nüfus yoğunluğuna sahip olduğunu fark edersiniz.
İlginizi beklide Doğu’daki balta girmemiş ormanlarda yaşayan Jivarolar ile Saparoslar çeker fakat bunlar hakkında detaylı bir inceleme bulunmuyor.
Ekvator çizgisinin üzerindeki müzeyi gezmelisiniz!
Tam ekvator çizgisinin geçtiği nokta müze haline getirilmiştir ve burası başkentten 40 km ötede. Burada güneş saati 21 Haziran ve 21 Aralık’ta hiç gölge yapmadığı için görülmeye değer. Bu çizgi üzerinde kurulu olan lavaboyu görmeden geri dönerseniz ömrünüz boyunca pişman olursunuz çünkü o lavabonun içi su dolu, altında kova var, biri lavabonun tıpasını açıyor, tabi ki su direkt aşağı akıyor. Fakat adam ayaklı lavaboyu bir metre güneye aldığında ve su dolu lavabonun tıpasını açtığında su sola doğru kıvrılarak, hortum yaparak aşağı akıyor. Lavabo 1 metre kuzeye alındığında ise bu sefer su sağa doğru kıvrılıp, hortum yaparak akıyor. Bu olağanüstü durumu ekvador’da manyetik enerji ile açıklıyorlar. Sizinde ömür boyu anlatacağınız bir anınız oluyor. denir
Bu müzenin meydanında birde ahşaptan heykel bulunuyor. İki elinin baş parmakları havaya bakarak enerji aldığına inanılıyor. Orada bulunan rehberler, size kollarını iki yana açarak, baş parmaklarını güneşe doğru kaldırıp gözlerini kapatarak yürümenizi söyleyecek, Denediğinizde yürüyebildiğinizi göürceksiniz, tam ne var bunda derken, size gelin bu durumu ekvator çizgisinde tekrarlayalım diyecekler ve sizde yürümeye çalışıp adım dahi atamayınca kesinlikle şok olacaksınız.
Ekvador’da bu ekvator çizgisiyle ilgili yapılan deneylerden biri de çiğ yumurta deneyi, katıyken çizgide durabilen yumurta çiğken, duramıyor.