Ekonomi Nasıl Bir Bölüm?

sensiz olmaz

Kayıtlı Üye
Ekonomi bölümü diğer adıyla iktisat bölümü, iktisadi ve idari bilimler fakültesinde yer alır. Devlet üniversitelerinde genel olarak iktisat adını alan bölüm, özel üniversitelerde ise ekonomi bölümü olarak adlandırılır. Yine üniversiteden üniversiteye fakülte isimleri değişebilir. Genellikle iktisadi ve idari bilimler olarak bilinen fakülte bazı üniversitelerde işletme fakültesi adını alır. Bu fakültelerde iktisat yani ekonomi bölümünün yanı sıra işletme, lojistik, uluslararası ticaret ve finansman, maliye, bankacılık, ekonometri, çalışma ekonomisi ve endüstriyel ilişkiler gibi birçok bölüm yer alır. Bu bölümlerin isimleri ya da bağlı olduğu fakülteler de yine üniversiteye göre değişebilir.

Ekonomi ya da iktisat bölümü hemen hemen her üniversitede bulunur. En çok tercih edilen özel üniversiteler Koç, Bahçeşehir, TOBB, Bilkent, İstanbul Bilgi, Yeditepe ve İzmir Ekonomi Üniversitesidir. Devlet üniversitelerinde ise Boğaziçi, Galatasaray, ODTÜ, Ankara, Marmara, İTÜ, Hacettepe gibi üniversiteler en çok tercih edilen üniversitelerdir ve dolayısıyla puanları daha yüksektir.

Ekonomi bir bilim dalıdır. Yani bu yönüyle ülkelerin ekonomilerini ölçümleyen, analiz eden buna yönelik çözümler üreten aynı zamanda genelden özele inerek serbest piyasadaki şirketlerin de politikalarını etkileyen, tüm bunları kapsayan politikalar üretmek ekonomi biliminin görevidir. Bu nedenle ekonomi bölümü daha genel ve teorik bir eğitim sunar. Diğer bölümler ise ekonomi bilim dalından daha özele inerek belli alanlarda uzmanlaşmak üzere eğitim veren bölümlerdir. Ekonomi, makroekonomi ve mikroekonomi olarak iki genel başlık altında incelenir. Makroekonomi büyük ölçekli ekonomileri yani ülke ekonomilerini temsil ederken, mikroekonomi hane halkını ya da şirketleri temsil eder. İşletme bölümü ise mikroekonomi dalından bu şirketlerin yönetimine yönelik eğitim vermek üzere ortaya çıkmıştır. Uluslarası ticaret ve finansman bölümü ise hem şirketlerin yönetimi ile mikroekonomi kısmı ile ilgilenir; hem de ülkeler arası ticari ilişkiler ile, para piyasaları araçları üzerine eğitim vererek makroekonomi kısmı ile ilgilenir.

Ekonomi bölümü, tüm bunları genel hatları ile ölçümleyebilen ve analiz edebilen bireyler yetiştirmeyi amaçlar. Fakülteye ait ortak zorunlu dersler olan inkılap, Türkçe, matematik, genel muhasebe gibi dersler dışında ekonomi alan dersleri ve seçmeli derslerle bu eğitimi sunar. Ekonomi alan dersleri makroekonomi ve mikroekonomi başlığı altında toplanır. Ekonomi teorileri ile ülke ekonomisini ve genel hatlarıyla ekonomi bakanlığı ve merkez bankasının yürüttüğü politikaları anlayabilmeyi sağlar. Ekonomi mezunu bir bireyin yukarıda bahsedilen tüm bölümlerden ve daha birçok bölümden yüksek lisans yapması doğru bir karar olacaktır. Zaten temelden ekonomi teorilerini öğrenen ve uzmanlaşmak istediği alandaki bilgileri yüksek lisansla edinen birey içinde bulunduğu çevreyi daha iyi yorumlayabilir. Yüksek lisans düşünmeyen bireyler ise seçmeli dersler ile uzmanlaşmak istediği alan üzerine bilgi donanımı elde edebilir ve kendini okuduğu kitaplar, araştırmalar ya da ekonomi gündemini takip ederek geliştirerek iş hayatına hazırlayabilir.

Ekonomi ya da diğer adıyla iktisat bölümü bazı üniversitelerde İngilizce, bazılarında ise Türkçe eğitim verir. Ancak ülke ekonomisini anlayabilmek ve politikaları doğru yorumlayabilmek için diğer ülkelerle olan ilişkilere ve o ülkelerin ekonomik durumlarına da göz atmak ve yorumlayabilmek gereklidir.

Ekonomi bölümü okuyacak öğrencinin derslerde dikkatli ve ilgili olması dışında, kendini sürekli geliştirmesi ve dünyadaki ekonomi politikalarını öğrendiği teoriler üzerinden yorumlamaya gayret etmesi önemlidir.

Ekonomi yani iktisat bölümü mezunlarının aldıkları teorik eğitim özellikle ekonomi bakanlığına bağlı pozisyonlarda ya da merkez bankasında çalışmak üzerine verilmiş bir eğitimdir. Yani ekonomist ünvanı bu şekilde alınabilir. Bunlar dışında yine kamuda bakanlıklara bağlı olarak uzman yardımcılıkları ya da müfettiş yardımcılıkları alanlarına yerleşebilirler. Kısaca A grubu kadro olarak bilinen tüm kamu kadrolarında KPSS ve sonrası kurum içi sınav ve mülakatlarla uzman yardımcısı ya da müfettiş yardımcısı olarak işe başlayabilirler.

Özel sektörde ise bankaların müfettiş yardımcılıkları ya da uzman yardımcılıkları, bağımsız denetim şirketlerinde denetçi ya da şirketlerin yönetim kadrolarında yönetici adayı olarak çalışabilirler. Bunlara ek olarak muhasebe, finans, pazarlama, satın alma, ithalat ve ihracat departmanları gibi birçok departmanda görev alabilirler. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde yer alan bir bölümden mezun olan bireyin bunlar gibi çok çeşitli iş olanakları vardır.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst