Ekinezya Neye iyi Gelir?..

sensiz olmaz

Kayıtlı Üye
Geçmişte ekinezya halk tarafından yılan sokmasında, ağrılı hastalıklar ve soğuk algınlığında oldukça fazla kullanılırdı. 1930′lu yıllarda pek çok ülkede şarbon tedavisi için ve ağrı kesici özelliği nedeniyle oldukça fazla kullanılmaktaydı. Daha sonra soğuk algınlığı tedavisinde de yaygın şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Amerika yerlileri bu bitkiyi soğuk algınlığında, ağrılarda, yılan sokmasında, öksürük tedavisi, baş ağrısı ve boğaz ağrısı için kullanmıştır. Günümüzde bu bitki hakkında sürekli olarak araştırmalar yapılır.

Modern tıp alanında hastalıkların tedavisinde destekleyici tedavi olarak kullanılır. Yapılan araştırmalar sırasında ekinezya içinde 14 farklı etken madde tespit edilmiş. Ekinezya bitkisinin içeriğinde bulunan etken maddelerin en önemli olanları, polisakkaritler, cichoric asit ve alkylamides olarak tespit edilmiş. Bu maddeler bitkinin şifalı değerini arttırır. Bitkinin kök kısmında olan fenol bileşikler ise çok şifalıdır.

Ekinezya faydaları ve kullanım alanları

Soğuk algınlığı rahatsızlığında kullanılır
Nezle ve grip gibi viral enfeksiyonlarda çok faydalıdır
Üst solunum yolu enfeksiyonları için kullanılır
Vücutta ağının olduğu her rahatsızlıkta kullanılır
Artrit ve iltihaplı hastalıklarda kullanıma uygundur
Böcek ve yılan sokmasında olumlu etkisi çok fazladır
Ciltte meydana gelen alerjik sorunlarda kullanılır
Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.

Ekinezya kullanımında dikkat edilmesi gerekenler nedir?

Bu bitki tedavi amacıyla otoimmün hastalığı olan kişilerde kullanılmamalıdır. Bu tür hastalıklar bağışıklık sitemiyle ilgili olduğu için, bitkinin kullanımı bağışıklık sistemini uyarır ve vücutta bu mekanizmaların harekete geçmesine sebep olur. Bunun dışında bir yaşın altında olan çocuklarda bağışıklık sistemi yeterince olgunlaşmadığından, ekinezya bitkisi kullanılmamalıdır. Uzmanlar yine de 1-12 yaş arası çocuklarda da kullanılmaması konusunda fikir birliğine varmıştır. Bu yaşlarda olan çocuklarda olan yan etkiler tam olarak bilinmez. Ekinezyanın şifalı özelliklerinden faydalanabilmek için 10 günden fazla kullanılmamasına dikkat etmek gerekir. Diğer şifalı bitkiler gibi, hamile ve emziren kadınlarında da bunu kullanmaması değildir.

Ekinezya kullanımı nasıl olur?

Bitkinin şifalı özelliklerinden faydalanmak için, kullanımı genellikle çay şeklinde olur. Bunun dışında hazır olarak etken madde içeriğine sahip olan tablet ve kapsül olarak kullanıma sunulmuştur. Bazı rahatsızlıklar için ezilerek cilde haricen sürülebilir. Bu tür kullanım böcek sokmaları, sivilce oluşumları ve cilt alerjilerinde yaygındır. Kullanımında meydana gelecek olumsuzlukta, ekinezya mutlaka kesilmelidir.

Ekinezyanın Yararları

Havadar ve gölge bir yerde kurutulan bitki, nemsiz ve kuru yerde saklanmalıdır. Ekinezya, kök, rizom ve yaprakları kapsül, tablet, tentür ve çayı yapılarak kullanılabilmektedir. Çayı şöyle hazırlanır. 1 çay kaşığı bitki, 1 bardak soğuk suda kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtılarak demlenir ve çay gibi günde bir kaç defa kullanılabilir. Kapsül olarak ise 1 veya 3 taneye kadar kullanılabilir.

Bitkinin bilinen bir yan etkisi yoktur. Ama, aşırı ve 6 haftadan fazla kullanılmaması önerilmektedir. 6 haftadan sonra 1 veya 2 hafta ara verilmesi uygun olur. Hamileler ve 2 yaşından küçük bebeklerde kullanılmaması yerinde olacaktır.

İÇERİĞİNDE NELER VAR?

İçerik olarak polisakkaritler, kafeik asit, esansiyel yağlar, poliasetilenler, flavonoitler, alkilamitler, glikoproteinler, steroller, mineraller ve yağ asitleri içermektedir. Bu maddeler bakteri, virüs ve mantarları öldürmekte rol oynar.

Bu maddelere ilaveten A, B2,C, E vitamini ve mineral olarak bakır, demir, selenyum, çinko, potasyum, krom, mangan ve sülfür bulundurmaktadır.

FAYDALARI NELERDİR?

En önemli özelliği bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde kullanılır.
Üst solunum yolları hastalıklarında şifa vermek amacı ile kullanılır.
İnterferon üretimine katkı sağlar. İnterferonlar virüslerin çoğalmasına ket vurur. Bu nedenle viral enfeksiyonları baskılar. Kanserden korunma sağlar.
Böcek ve yılan sokmalarında etkilidir.
Boğaz ve diş ağrılarında kullanılmaktadır. Sinüzit ve bronşitte koruma sağlar.
Eskiden çiçek ve kızamık için kullanılırdı.
Bakterilerin neden olduğu hastalıkların iyileşmesini hızlandırır.
Yaraların iyileşmesinde etkili bir bitkidir.
Yapısındaki polisakkaritlerden ötürü hücre yenilenmesini teşvik eder.
Ağızda gargara yapıldığında diş etlerine iyi gelir. Ağız ülserlerini iyileştirir.
Sedef, akne ve egzamaya iyi gelir.
Sürekli olan yorgunluğun giderilmesinde etkin rol oynar.
Kanserli hücrelerin düşmanıdır.
Romatizmal artriti önler.
Dalağın işlevlerini daha iyi yapmasını sağl
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst