ashli
Bayan Üye
EK GIDALARIN HAZIRLANMASI
YOĞURT
l Yoğurt günlük olarak evde yapılır.
l Süzülen süt ateşe konur.
l Süt kabın içinde kabarınca, bir kaşıkla karıştırılarak 5 dakika daha ateşte tutulur.
l Süt elimizin dayanabileceği sıcaklığa kadar ılındıktan sonra bir kaşık yoğurt sütün içine katılır.
l Kabın üzeri örtülerek yaklaşık 6 saat oda sıcaklığında bekletilir.
l Yoğurt bir gün buzdolabında bekletildikten sonra bebeğe verilir.
l YOĞURT CAM KASE VEYA BARDAKTA YAPILIR VE SAKLANIR.
l PİYASADA SATILAN HAZIR YOĞURDUN KAYMAK TABAKASI BEBEĞE VERİLMEZ.
MEYVE SUYU
l Mevsimine göre; elma,şeftali, portakal, veya mandalina iyice yıkanır ve
dikkatlice soyulur.
l Cam rende ile rendeleyip süzülerek meyve suyu elde edilir.
l Havuç iyice yıkandıktan sonra soyulur ve makinadan geçirilerek püre
yapılır.
l Eğer bu süzülürse havuç suyu elde edilir.
l Bebekler için kış aylarında; elma,havuç, portakal ve mandalina
l Yaz aylarında ise; şeftali meyve suyu ve püresi için en uygun meyvelerdir.
MUHALLEBİ
l 1 Çay bardağı süt ile 1 tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılır.
l Yavaş ateşte karıştırılarak pişirilir.
l 1 tatlı kaşığı pekmez veya şeker, ocaktan alınırken eklenir.
İNEK SÜTÜ
l İnek sütü mutlaka pastörize olmalıdır. Eğer pastörize süt bulunamıyorsa;
l Süt süzülerek ateşe konur.
l Kabarıncaya kadar beklenir.
l Kabarınca 5 dakika daha karıştırılarak kaynatılır.
l Cam bir kapta soğutularak buzdolabında saklanır.
l Anne sütü alan bebeğe ayrıca inek sütü verilmez.
l İnek sütü; kahvaltı, muhallebi, ve sütlüçorbalar gibi ek gıdaların hazırlanmasında kullanılır.
SÜTLÜ ÇORBA
l 1Çay bardağı süt tencereye konur.
l 1 silme yemek kaşığı pirinç unu, yarım çay bardağı domates suyu veya ezmesi eklenip pişirilir.
l 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ilave edilerek bebeğe yedirilir.
l Çok az ekmek içi ufalanıp verilebilir.
YOĞURTLU ÇORBA
l 1 Kepçe yoğurt bir tencereye konur, az su ile sulandırılır.
l 1 yemek kaşığı pirinç ayıklanıp iyice yıkanarak eklenir.
l Piştikten sonra 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ilave edilir.
SEBZE ÇORBALARI
l Birinci Hafta
l 1 küçük patates
l 1 havuç
l 1 dal ıspanak
l Malzemeler çok iyi yıkanır, soyulur, doğranır.
l 2 bardak su ilave edilerek küçük bir kapta ateşe konur.
l Sebzeler ezilinceye kadar pişirilir.
l Süzgeçten geçirilir.
l 1 tatlı kaşığı sıvı yağ konur.
l İkinci Hafta
l Yukarıdaki listeye 1 tatlı kaşığı bulgur, mercimek ,irmik veya pirinç eklenir.
l Sebze çorbası bir önceki slaytta bulunan tarife göre hazırlanır.
l Her gün, o mevsimde kolayca bulunabilen bir sebze bu çorbaya katılabilir. Örneğin ; domates, kabak gibi.
TARHANA ÇORBASI
l 1Yemek kaşığı tarhana, 1 bardak su küçük bir kaba konur.
l Kaşıkla karıştırılarak pişirilir.
l Piştikten sonra 1 tatlı kaşığı yağ ilave edilir.
l Bebeğe verilen tarhana acısız olmalıdır.
DİĞER ÇORBALAR VE SEBZE YEMEKLERİ
l Sebze çorbalarının içine küçük bir kaşık kırmızı mercimek konup pişirilir.
l Ya da evde pişmiş mercimek çorbası acısız olarak bebeğe verilebilir.
l Çorbaların içine kıyma eklenebilir.
l Acısız, çok tuzlu olmayan tanesiz çorbalar bebeğe verilebilir.
l Kıymalı veya kıymasız olarak hazırlanan sebze yemekleri ezilerek bebeğe verilebilir.
KAHVALTI
l ½ Dilim ekmek
l 1 tane katı pişmiş yumurta sarısı (İlk önce sarısının 1/8’ i ile başlanır ve her gün yavaş yavaş arttırılarak devam edilir) veya
l 1 Çay kaşığıüzüm pekmezi
l 2 çorba kaşığı taze meyve suyu
l Tuzu alınmış bir parça beyaz peynir
ÇAY
l Çayın besleyici hiç bir değeri yoktur.
l Aksine diğer gıdaların besleyici değerini düşürür, barsaklardan demir emilimini bozarak kansızlığa yol açabilir.
l Bu bakımdan süt çocuğu beslenmesinde yeri yoktur.
IZGARA KÖFTE
l 60 Gr yağsız kıymaya, az miktar ekmek ufalanıp yoğrulur.
l 2 küçük köfte haline getirilir.
l İçinin iyi pişmesine dikkat edilerek ızgarada pişirilir.
l Ufak parçalara ayrılarak ezilip bebeğe verilir.
l Ekmek yerine pirinç konularak sulu köfte olarak da yedirilebilir.
BALIK
l Bebeğe verilecek balık çok taze kılçıksız olmalıdır.
l Izgara veya haşlama yöntemiyle pişmiş balığın beyaz kısmı verilebilir.
l İlk başlangıçta bir tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde verilmelidir.
l Daha sonra miktar yavaş yavaş arttırılır.
TAVUK
l Tavuğun göğüs eti haşlanarak bebeğe verilebilir.
l Ayrıca, sebze çorbası ve yemeklerine, kıyma tavuğun göğüs eti çiğ
olarak konulup birlikte pişirilebilir.
YOĞURT
l Yoğurt günlük olarak evde yapılır.
l Süzülen süt ateşe konur.
l Süt kabın içinde kabarınca, bir kaşıkla karıştırılarak 5 dakika daha ateşte tutulur.
l Süt elimizin dayanabileceği sıcaklığa kadar ılındıktan sonra bir kaşık yoğurt sütün içine katılır.
l Kabın üzeri örtülerek yaklaşık 6 saat oda sıcaklığında bekletilir.
l Yoğurt bir gün buzdolabında bekletildikten sonra bebeğe verilir.
l YOĞURT CAM KASE VEYA BARDAKTA YAPILIR VE SAKLANIR.
l PİYASADA SATILAN HAZIR YOĞURDUN KAYMAK TABAKASI BEBEĞE VERİLMEZ.
MEYVE SUYU
l Mevsimine göre; elma,şeftali, portakal, veya mandalina iyice yıkanır ve
dikkatlice soyulur.
l Cam rende ile rendeleyip süzülerek meyve suyu elde edilir.
l Havuç iyice yıkandıktan sonra soyulur ve makinadan geçirilerek püre
yapılır.
l Eğer bu süzülürse havuç suyu elde edilir.
l Bebekler için kış aylarında; elma,havuç, portakal ve mandalina
l Yaz aylarında ise; şeftali meyve suyu ve püresi için en uygun meyvelerdir.
MUHALLEBİ
l 1 Çay bardağı süt ile 1 tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılır.
l Yavaş ateşte karıştırılarak pişirilir.
l 1 tatlı kaşığı pekmez veya şeker, ocaktan alınırken eklenir.
İNEK SÜTÜ
l İnek sütü mutlaka pastörize olmalıdır. Eğer pastörize süt bulunamıyorsa;
l Süt süzülerek ateşe konur.
l Kabarıncaya kadar beklenir.
l Kabarınca 5 dakika daha karıştırılarak kaynatılır.
l Cam bir kapta soğutularak buzdolabında saklanır.
l Anne sütü alan bebeğe ayrıca inek sütü verilmez.
l İnek sütü; kahvaltı, muhallebi, ve sütlüçorbalar gibi ek gıdaların hazırlanmasında kullanılır.
SÜTLÜ ÇORBA
l 1Çay bardağı süt tencereye konur.
l 1 silme yemek kaşığı pirinç unu, yarım çay bardağı domates suyu veya ezmesi eklenip pişirilir.
l 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ilave edilerek bebeğe yedirilir.
l Çok az ekmek içi ufalanıp verilebilir.
YOĞURTLU ÇORBA
l 1 Kepçe yoğurt bir tencereye konur, az su ile sulandırılır.
l 1 yemek kaşığı pirinç ayıklanıp iyice yıkanarak eklenir.
l Piştikten sonra 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ilave edilir.
SEBZE ÇORBALARI
l Birinci Hafta
l 1 küçük patates
l 1 havuç
l 1 dal ıspanak
l Malzemeler çok iyi yıkanır, soyulur, doğranır.
l 2 bardak su ilave edilerek küçük bir kapta ateşe konur.
l Sebzeler ezilinceye kadar pişirilir.
l Süzgeçten geçirilir.
l 1 tatlı kaşığı sıvı yağ konur.
l İkinci Hafta
l Yukarıdaki listeye 1 tatlı kaşığı bulgur, mercimek ,irmik veya pirinç eklenir.
l Sebze çorbası bir önceki slaytta bulunan tarife göre hazırlanır.
l Her gün, o mevsimde kolayca bulunabilen bir sebze bu çorbaya katılabilir. Örneğin ; domates, kabak gibi.
TARHANA ÇORBASI
l 1Yemek kaşığı tarhana, 1 bardak su küçük bir kaba konur.
l Kaşıkla karıştırılarak pişirilir.
l Piştikten sonra 1 tatlı kaşığı yağ ilave edilir.
l Bebeğe verilen tarhana acısız olmalıdır.
DİĞER ÇORBALAR VE SEBZE YEMEKLERİ
l Sebze çorbalarının içine küçük bir kaşık kırmızı mercimek konup pişirilir.
l Ya da evde pişmiş mercimek çorbası acısız olarak bebeğe verilebilir.
l Çorbaların içine kıyma eklenebilir.
l Acısız, çok tuzlu olmayan tanesiz çorbalar bebeğe verilebilir.
l Kıymalı veya kıymasız olarak hazırlanan sebze yemekleri ezilerek bebeğe verilebilir.
KAHVALTI
l ½ Dilim ekmek
l 1 tane katı pişmiş yumurta sarısı (İlk önce sarısının 1/8’ i ile başlanır ve her gün yavaş yavaş arttırılarak devam edilir) veya
l 1 Çay kaşığıüzüm pekmezi
l 2 çorba kaşığı taze meyve suyu
l Tuzu alınmış bir parça beyaz peynir
ÇAY
l Çayın besleyici hiç bir değeri yoktur.
l Aksine diğer gıdaların besleyici değerini düşürür, barsaklardan demir emilimini bozarak kansızlığa yol açabilir.
l Bu bakımdan süt çocuğu beslenmesinde yeri yoktur.
IZGARA KÖFTE
l 60 Gr yağsız kıymaya, az miktar ekmek ufalanıp yoğrulur.
l 2 küçük köfte haline getirilir.
l İçinin iyi pişmesine dikkat edilerek ızgarada pişirilir.
l Ufak parçalara ayrılarak ezilip bebeğe verilir.
l Ekmek yerine pirinç konularak sulu köfte olarak da yedirilebilir.
BALIK
l Bebeğe verilecek balık çok taze kılçıksız olmalıdır.
l Izgara veya haşlama yöntemiyle pişmiş balığın beyaz kısmı verilebilir.
l İlk başlangıçta bir tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde verilmelidir.
l Daha sonra miktar yavaş yavaş arttırılır.
TAVUK
l Tavuğun göğüs eti haşlanarak bebeğe verilebilir.
l Ayrıca, sebze çorbası ve yemeklerine, kıyma tavuğun göğüs eti çiğ
olarak konulup birlikte pişirilebilir.