Milli Eğitim Bakanlığı, 4+4+4 sistemi ile ortaöğretimde köklü değişiklik için kolları sıvadı. Üniversiteye kadar sınavın olmayacağı sistem nasıl?
Katsayının kaldırılması, okul öncesi eğitimin yaygınlaşması ve FATİH'ten sonra eğitimde 4+4+4 sistemiyle ortaöğretimde köklü reformlar yolda. SBS'nin tamamen kaldırıldığı yeni sistemle öğrenciler liselere, yönlendirme ve ders puanlarıyla girecek. İlkokulda ise ders saati 25 saate düşürülürken oyunla öğretim başlayacak.
Katsayının kaldırılması, okul öncesi eğitimin yaygınlaşması ve FATİH projesiyle başlayan ilköğretimde devrim niteliğinde köklü değişimler sürüyor. Milli Eğitim bakanlığı, yeni 4+4+4 sisteminde öncelikle lise eğitiminde önemli değişikliklere gidecek. 4+4+4 sisteminin ilköğretimden itibaren kusursuz işlemesi için Bakanlık, lise giriş sınavları (SBS) tamamen kaldırmak için harekete geçti.
Özellikle 4. sınıftan sonra yeni bir sınav koyulur mu tartışması yaşanırken, Milli Eğitim Bakanlığı yeni bir düzenleme hazırlığına başladı. 3 kademeye ayrılan sistemde, sınavlar ve okul türleri yeniden ele alınacak. Henüz taslak halinde düzenlemenin haziran ayında tamamlanması planlanıyor. 4+4+4 formülüne göre önce okul türleri düzenlenecek. Bunun için iki alternatif üzerinde duruluyor. İlk alternatife göre, sistemde sadece meslek liseleri ile anadolu liseleri kalacak. Genel lise, fen lisesi, anadolu öğretmen lisesi, sosyal bilimler lisesi, güzel sanatlar ve spor lisesi türleri böylece tek bir çatı altında birleştirilecek.
LİSELER İKİYE AYRILACAK
Yeni Şafak'ın haberine göre Öğrenci seçmeli dersler yoluyla ekstra fen, matematik, sosyal bilimler, güzel sanatlar derslerini alacak. Ancak bu alternatife fen lisesi, sosyal bilimler lisesi gibi nitelikli liselerin yeri doldurulamaz endişesiyle çok da sıcak bakılmadığı öğrenildi. Bakanlığın üzerinde çalıştığı ikinci alternatif lise türlerini 3'e indirmek. Buna göre tüm düz liseler anadolu lisesine dönüştürülecek. Fen liseleri ile sosyal bilimler liseleri birleştirilecek. Bir de güzel sanatlar ve spor liseleri sistemde yerini korumaya devam edecek. Akademik eğitim veren liselerin dışında mesleki eğitim veren liseler var. Bu mesleki liselerin tamamı da mesleki ve teknik lise ile imam hatip lisesi olarak ikiye indirilecek.
BAŞARI ESAS ALINACAK
Bu liselere nasıl girilecek sorusunun yanıtı da bakanlığın çalışması ile yeniden düzenlenecek. Düzenlemeye göre, seviye belirleme sınavları kaldırılacak. SBS kalkınca öğrenciler, okuldaki notlarına ve yeteneklerine göre aile ve öğretmenleri tarafından yeni belirlenen lise türlerine yönlendirilecek. Yeni sistemde, fen liselerinin sayısının da azaltılması üzerinde duruluyor. Buna göre, her ile bir fen lisesi, toplamda 81 fen lisesi planlaması var. Ve bu liselere ülkenin en zeki çocukları öğretmenler tarafından yönlendirilecek. Öğrenciler okuldaki başarılarına göre sıralanacak. Ders notlarının ortalamasına göre fen lisesine alınacaklar.
Oyunla eğitim yapılacak
4+4+4 sisteminde önemli değişikliklerin yapılacağı kademeler arasında ilköğretim 1. kademe de var. İlköğretim birinci kademenin müfredatı yeniden ele alındı. Pek çok ülkenin eğitim sisteminin incelendiği çalışmada, İlk yılda çocuklara akademik bilgiler verilmek yerine oyunla eğitim yapılacak. İlkoukul 1. sınıfa başlayan çocuğun en geç şubat ayına kadar okumayı öğrenmesi için yarışa sokulmayacak. Okumayı öğrenme işi birinci sınıfın sonuna kadar yayılabilecek. Bir diğer önemli düzenleme ise ders saati konusunda yapılacak. Türkiye'de haftalık 30 saat olan ders saati, gelişmiş ülkelerdeki gibi 25 saate düşürülecek. Bu uygulamaya önümüzdeki eğitim öğretim yılında geçilmesi için hazırlıklar yapıldığı öğrenildi. İlkokul 5. sınıftan itibaren alan öğretmenleri devreye girecek. Bu yıl 4 ve 5. sınıfı okutan sınıf öğretmenleri de gelecek yıl birinci sınıflara ders verecekler. Gelecek yıl hem 6, hem de 7 yaş grubunn birinci sınıf öğrencisi olması nedeniyle öğretmen yığılması da yaşanmayacak.
12 saatlik şov
8 yıllık kesintisiz eğitimin yerine öngörülen '4+4+4' düzenlemesinin ele alındığı Meclis Milli Eğitim Komisyonu CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç'un saatler süren şovuna sahne oldu. Komisyonda tasarı hakkında '12 saat konuşma' izni isteyen Özkoç, saat 15.15'te söz aldı. Sadece 2 kez ihtiyaç molası veren Özkoç, sivil toplum örgütlerinin milli eğitimle ilgili hazırladığı kitapçıkları okudu. İtirazlara rağmen konuşmasına devam eden Özkoç gazetemizin baskıya girdiği saat itibariyle izin aldığı sürenin 8,5 saatini tamamlamıştı.