Dynagen-0.9.0 nasıl kullanılır

endLesS

Webmaster
Daynagen ile gerçek bir router IOS`unu kendi bilgisayarınızda çalıştırarak, gerçek bir router yada switch simule edebilirsiniz hem de istediğiniz kadar router & switch yapabilirsiniz. Böylece elinizin altında pahalı Cisco router`lar olacağına onun eşdeğeri, sanalı bilgisayarınızda olsun daha iyi, diğer similasyonlarda kısıtlı komutlar vardır, ama dynagen gerçek IOS ile çalıştğından gerçek bir router`da ki bütün komutları kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken not defterinde kendi Network dosyanızı yapmak.
Tabi ki bir IOS dosyasına ihtiyacınız olacak herhangi bir torrent arama motorundan arayabilirsiniz yada emule tavsiyem torrent kullanarak indirmeniz. or:`cisco 3640 IOS`,`cisco 7200 IOS`
http://torrentscan.com/

Dynagen in destek verdiği router`lar:
2691, 3620, 3640, 3660, 3725, 3745, ve 7200

switch içinse
3640 IOS unu kullanın çünkü bu router`a switch modülü eklenebilmektedir.

Örneğin, c3640-is-mz.123-1a.bin ios unu kullanarak ve slot1 = NM-16ESW komutunu text dosyasına yazarak router`da 16 fastEthernet`li bir switch modülü elde ederiz.

Dynagen in çalışması için birde wincap40.dll dosyasına ihtiyacımız olacak linkten indirip kurun:
http://www.winpcap.org/install/bin/WinPcap_4_0.exe

dynagen in en son versiyonunu burdan bulabilirsiniz:
http://sourceforge.net/project/showf...ease_id=504637

programın default klasörü C:\\Program Files\\Dynamips dir indirdiğiniz ios u C:\\Program Files\\Dynamips\\images klasörüne koyun başka bir klasörde de saklayabilirsiniz. sakladğınız klasörü daha sonra hazırladığımız .net dosyasına komutla belirteceğiz. programı kurduktan sonra bir klasörde kendimize çalışma yeri oluştralim, yeri önemli değil klasörün içine yeni bir metin dosyası oluşturup bur da edit ederek network dosyamızı oluşturacağız. aşağıdaki resimdeki gibi D:\\dynamipslab\\Deneme klasörünün içinde yeni bir metin belgesi oluşturalım.



simdi bu dosyanın içine aşağıdaki resimdeki gibi network komutlarını yazalım



Kod:

[localhost]

[[3640]]
image = C:\\Program Files\\Dynamips\\images\\c3640-is-mz.123-1a.bin
[[ROUTER R1]]
model = 3640
s1/0 = R2 S1/0
[[ROUTER R2]]
model = 3640

bur da [localhost] ,komutu her net dosyasının başında bulunmalıdır.
[[3640]] , yüklenecek ios dosyasının platformunu belirtir
[[ROUTER R1]] , ile bir router tanımladık ve ismi R1
model = 3640 , router in modelini belirttik
s1/0 = R2 S1/0 , R1 in S1/0 portuyla R2 nin S1/0 portlarini birbirine bağladık
[[ROUTER R2]] , ile R2 router ini tanımladık bura s1/0 = R1 S1/0 diye belirtmeye gerek yok
çünkç bir üstteki router`da bağlantıyı belirttik. Gene model = 3640, komutuyla R2 nin modelini belirtik. Boyle bir komut dizisiyle birbirine seri bağlı 2 router elde ettik.
(R1`in s1/0`i - R2`nin s1/0`ina bağlı ).
S1/0 dememizin sebebi, dynagende bütün router`larda s0/0 bulunmaması. s1/0 dediğimizde otomatikman slot1`de 4 yada 8 tane seri interface olacaktır.
Yazdığımız dosyayı farklı kaydet ten deneme1.net olarak kayıt edelim
not: kodlamanın * ansi yada unicode *olmasına dikkat edin aksi halde açılışta hata verebilir.

Daha sonra .net dosyasını not defterin de açarak üzerinde değişiklikler yapabilirsiz.



simdi dosyamızı çalıştrrmaya geldi resimde gördüğünğüz dynamips server`i çalıştıralım ardından deneme1.net dosyamıza çft tıklayalım aşağıdaki gibi ekranımız değişecektir.



gördüğünüz gibi network successfully started diye bir mesaj aldık. Daha çncesinde iki uyarı ile karsılaştık:



bur da bize idle-pc değeriyle R1 ve R2 yi başlatmadığını söylüyor. Bunun olumsuz tarafı cpu`nun sürekli %100 çalıştırması



bu durumdan kurtulmak için yapmamız gereken birkaç işlem var R1 ve R2 nin (ne kadar router varsa) idlepc değerlerini bulmak, bunu da idlepc get R1 komutuyla yapiyoruz.



komutu uyguladiktan sonra ekranimiz:



bur da *(yıldız) ile belirtilen değerleri seçmemiz gerekir eğer *`li değer çıkmassa sadece enter`a basıp komutu yeniden giriyoruz ta ki *`li bir değer bulana kadar bur da 2 yi seçiyorum



daha sonra bu dosyayı tekrar çalıştırdığımızda ayni idlepc değeri ile açılması için `idlepc save R1` komutunu giriyoruz



işlemlerin aynisini R2 içinde yapıyoruz yada kalan bütün router`lar için.



idlepc leri save`ledikten sonra dosyayı her açtğımızda idlepc değerini bulmamıza gerek kalmıyor
5-10 router`li çalışmalarda can ***ici olabiliyor. Artık işlemci %1-2 civaranda çalışıyor.


List komutu da network dosyasındaki .çalışan router`larin listesini ve bağlğ olduğu console numaraları gösterir. Routerlara `telnet /all`(dynagen komut satırında) komutuyla bağlanabilirsiniz yada bilgisayarımızda yüklı olan başka bir terminal emulator programiyla console numaralarını kullanarak bağlanabilirsiniz bu numara bağlı olduğu port numarasını belirtir. Normalde telnet 23 portunu kullanır.
kendi bilgisayarınıza telnet yapacaksanız R1 e bağlanmak icin 2000 R2 ye bağlanmak içinde hedef port olarak 23 değil 2001 belirtmelisiniz örneğin 127.0.0.1:2000 kullanarak kendi bilgisayarımızdaki R1`e bağlanabilirsiniz. (ayarladığınz .net dosyasına göre farklılıklar gösterebilir 2000 den baslar router sayısına göre 1 er artarak devam eder) Ama en pratiği Dynagen komut satırında `telnet R1` `telnet R2` yada telnet /all komutlarını kullanmamız olacaktır.



artık birbirine seri bağlı 2 adet cisco 3640 router`imiz var ne mutlu bize...
bütün komutlar kullanslabilir. istediğiniz network topolojisini oluşturarak gerçeğe en yakın lab ortamını yaratabilirsiniz, üstelik para ödemeden. Dynagen ile CCEI olmak sadece zaman meselesi.
herkeze iyi calismalar
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst