Heulwen
Kayıtlı Üye
Duvar süsleme sanatları programı, hat sanatı, malakari, kündekari ve vitray sanatları alanında çalışacak ara insan gücü yetiştirir.
Programın Amacı:
Duvar süsleme sanatları programı, hat sanatı, malakâri, kündekâri ve vitray sanatları alanında çalışacak ara insangücü yetiştirir.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler:
Duvar süsleme sanatları bölümünde sosyoloji, temel sanat eğitimi, buluş kompozisyon, duvar teknikleri, Türk el sanatları, sanat tarihi, meslek resmi, fotoğraf, malzeme gibi dersler okutulur ve uygulama yaptırılır.
Gereken Nitelikler:
Bu bölüme girmek isteyen öğrenciler sosyoloji, sanat tarihi, resim tasarım konularında kendilerini iyi yetiştirmelidirler. Programın mimari ile yakın ilişkisi vardır. İyi bir duvar süsleme sanatçısı yapacağı işin özelliğini bilmeli ve çok sabırlı olmalıdır.
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler:
Duvar süsleme sanatları bölümü mezunlarına "Tekniker" ünvanı verilir. Duvar süsleme teknikerleri tavan ve duvarların sanat değeri olan yazı ve motiflerle süslenmesi, alçı sanâtlarından malakâri; ahşap oymacılığı ve kakmacılığın kullanıldığı kündekâri sanatlarında restoratör olarak çalışmaktadırlar.
Çalışma Alanları:
Duvar süsleme teknikerleri kamu kesiminde Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, vakıflar ve belediyelerde görev alırlar. Duvar süsleme sanatları serbest çalışmaya müsait bir meslektir. Bugün sanatkârları kalmamış veya çok azalmış olan malakâri, kündekâri ve vitray sanatlarını bilen ve uygulayan usta ve teknikerler restorasyon ve lüks yapıların süslenmesinde çok aranmaktadır.
Duvar Süsleme Sanatları Bölümü Olan Üniversiteler ve İlgili Fakülteleri
ONDOKUZ MAYIS - SAMSUN MESLEK YÜKSEKOKULU
TRAKYA - EDİRNE MESLEK YÜKSEKOKULU