Bayan Taruz
Bayan Üye
Düşbere Bakü bölgesinin ünlü hamur böreklerindəndir.
Düşbərənin suyu aslında kemikli koyun etini haşlayıp süzmekle hazırlanıyor. Düşbərələr bu et suyunda bişir. Modern mutfakta ise koyun eti suyundan bir o kadar çok kullanılmaz. Bunu yerine çeşitli yöntemlerle tatlandırılmış adi su oluyor..
Düşbərənin suyunu kaynayan suya biraz doğranmış domates ekleyerek de hazırlayabilirsiniz. Veya, domates, sadece biraz domates, veya sarıkök, ve yahut azıcık safran suyu ilave ederek. Bunlar kolay oluşan çalışmalardır. Yeter ki, bir kaşığa 7-10 düşbərə yerleştirebilirsiniz bilesiniz. Onda olacaksınız asıl düşbərəçi Bunun için düşbərələrinizi gücünüz yettiği kadar küçük edin.
DÜŞBERE
4 - 6 porsiyon için tasarlanmıştır
Yiyeceklere
Hamur İçin:
2 bardak iyi çeşit un
½ çay kaşığı tuz
1 yumurta
2/3 bardak ılık su
İçi İçin:
250g çekilmiş koyun veya dana eti, ya da ikisinin karışımı
1 adet küçük kuru soğan - mini mini doğranmış
½ çay kaşığı tuz
¼ çay kaşığı karabiber
Suyu İçin:
3 çorba kaşığı sıvıyağ veya tereyağı
1 adet küçük kuru soğan - mini mini doğranmış
1 çorba kaşığı domates
zevke göre tuz
8 bardak su
Üstüne serpmedir için:
mini mini doğranmış taze kişniş veya kuru nane
Yanında sofraya vermek için:
sirke-sarımsak: üzüm sirkəsinəsinə birkaç dilim ezilmiş sarımsak ilave edip karıştırın.
1. Öncelikle hamuru hazırlayın. Iri kapta un, tuz, yumurta ve suyu qarışdrın. Alınan kitleyi azıcık unlanmış tahta veya masaya koyup, elinizle hamur yoğurun.Xəmir esnek olmalıdır. Hamuru kaba koyup, üstünü çay havlusu ile örtün ve kenara koyun ki, hamur dincəlsin. Bu süre içinde içi hazırlayın.
2. İçi hazırlamak için, bir kaba eti, soğanı, tuz ve istiotu koyup, iyice karıştırın.
3. Masanızı veya taxtanızı unlayın, ve hamurunuzu Oklavayla 40 cm çapı olan çok ince daireye açın.
4. Açtığınız hamuru keskin bıçakla 2.5 cm 'lik karelere kesin. Her karesine ortasına bir çimdik iç koyun.
5. Karesine iki ters ucunu bir araya getirip, yapıştırın. Alınan üçgenin iki ucunu resimde gördüğünüz gibi birleştirin. NOT: Düşbərə bazen üçgen değil düzbucaq gibi bükülür, ve sonra düzbucağın iki ucu birleştirilir. Alınan düşbərələri aralı-aralık hafifçe unlanmış siniyə dizin.
6. Düşbərənin suyunu hazırlayın. Bunun için yağı qızdırın ve soğanı bu yağda yumuşalanadək kızartın. Domates ekleyin ve karıştıra-karıştıra yarım dakika pişirin. Tuz əvavə edip karıştırın. Sonra su ilave edip, kaynatın.
7. Odun altını biraz azaltın. Düşbərələri tencereye döküp yaklaşık 7-10 dakika içinde pişirin. Hazır düşbərələr suyun yüzüne kalkacak. Tadına bakın, eğer hamur yumuşaqdırsa, düşbərəni ateşten kenara çekin.
8. Hazır düşbərəni kaselere koyup, üstüne veya taze kişniş, ya da ki, kuru nane serpin. Sofraya sirke-sarımsakla verin. Afiyet Olsun!