Quaresma
Kayıtlı Üye
SABİHA GÖKÇEN ( 21 MART 1913 BURSA - 22 MART 2001 ANKARA )
Türk Hava Kuvvetleri'nin ve Dünya'nın ilk askeri kadın pilotu, Yüce Önder ATATÜRK'ün manevi kızı Sabiha Gökçen'dir.
22 Mart 1913'de Bursa'da doğan Sabiha GÖKÇEN, 1925 yılında ATATÜRK'ün Bursa'ya yaptığı bir gezi sırasında ATATÜRK tarafından manevi evlat olarak alınmıştır.
ATATÜRK'le birlikte Ankara'ya gelen Sabiha GÖKÇEN Ankara'da Çankaya İlkokulu'nu bitirdikten sonra İstanbul'da Arnavutköy Kız Koleji ve Üsküdar Amerikan Kız Koleji'nde öğrenim görmüştür.
Sabiha GÖKÇEN'e "GÖKÇEN" soyadı da Sabiha GÖKÇEN'in henüz havacılıkla ilgisinin olmadığı 1934 yılında ve soyadı kanununun çıktığı günlerde ATATÜRK tarafından verilmiştir.
Sabiha GÖKÇEN, GÖKÇEN soyadını aldıktan yaklaşık 1 yıl sonra 4 Mayıs 1935 tarihinde havacılığa ilk adımı atmış ve TÜRKKUŞU'nda paraşüt ve planörcülük eğitimi görmüş, A ve B brövelerini almıştır. Müteakiben, 10 Temmuz 1935'de Rusya'daki Koktebel Yüksek Planörcülük Okulu'na bir grup Türkle birlikte (7 erkek ve 1 kız öğrenci) eğitime gönderilmiş ve burada 6 ay planörcülük eğitimi görmüştür.
Türkiye'ye döndükten sonra, Eskişehir Tayyere Mektebi'nde (Uçuş Okulu) görevli Bnb.Savmi UÇAN ve Muhittin Bey tarafından özel olarak uçuş eğitimine tabi tutulmuştur. Bu eğitimde gösterdiği başarılarından dolayı ATATÜRK'ün, Sabiha GÖKÇEN'e söylediği sözler aşağıda belirtilmiştir
"Beni çok mutlu ettin… Şimdi artık senin için planladığım şeyi açıklayabilirim… Belki de dünyada ilk askeri kadın pilot olacaksın… Bir Türk kızının dünyadaki ilk askeri kadın pilot olması ne iftihar edici bir olaydır, tahmin edersin değil mi? Şimdi derhal harekete geçerek seni Eskişehir'deki Tayyare Mektebi'ne göndereceğim. Orada özel bir eğitim göreceksin "
O dönemde, kızlar askeri okullara öğrenci olarak alınmıyorlardı. Bu özel muamele, Sabiha GÖKÇEN'in şahsında gelecek kuşaklar için bir deneme ve hazırlık mahiyetinteydi. Çünkü, çeşitli konuşmalarında belirttiği gibi, ATATÜRK; Türk kadınının her alanda başarılı olacağına inanıyor, onun, savaş sırasında erkeği ile nasıl birlikte cepheden cepheye koştuğunu tekrarlayarak, asker olabileceği düşüncesini de belli etmeye çalışıyordu. Bu düşüncesini ispat edebilmek için de eline güzel bir fırsat geçmişti.
Sabiha GÖKÇEN'e özel bir üniforma giydirilerek ESKİŞEHİR Tayyare Mektebi'nde (Uçuş Okulu) 1936-1937 döneminde 11 ay eğitime tabi tutulmuş ve brövesini aldıktan sonra da savaş pilotu yetiştirilmek üzere ESKİŞEHİR'deki 1 nci Tayyare Alayı'nda (Hava Alayı) 6 ay görev yapmıştır.
1 nci Tayyare Alayı'nda (Hava Alayı) yaptığı görev sırasında çeşitli askeri manevralara ve 1937 yılındaki Dersim Harekatı'na savaş pilotu olarak katılan Sabiha GÖKÇEN'e, Genelkurmay Başkanlığı tarafından bir takdir, Türk Hava Kurumu tarafından da "Murassa ( İftihar ) Madalyası" verilmiştir.
Sabiha GÖKÇEN, ESKİŞEHİR 1 nci Tayyare Alayı'ndan sonra TÜRKKUŞU'nda Başöğretmen olarak göreve başlamış ve uzun yıllar TÜRKKUŞU'nda görev yapmıştır.
Bu arada, VULTEE-V tipindeki bir uçakla, İSTANBUL - ATİNA - SELANİK - SOFYA - BELGRAT - BÜKREŞ - İSTANBUL güzergahında "BALKAN TURU" yapmıştır. 16 Mayıs 1938 tarihinde başlayan ve 5 gün süren bu "BALKAN TURU"nu Sabiha GÖKÇEN tek başına gerçekleştirmiştir.
Türk Hava Kuvvetleri'nin ilk askeri kadın pilotu olan Sabiha GÖKÇEN tedavi görmekte olduğu Gülhane Askeri Tıp Akademisinde, 22.03.2001 tarihinde vefat etmiştir.
2. TÜRK HAVA KUVVETLERİ'NDEKİ UÇUŞLARI :
a. 24 Şubat 1936 tarihinde ESKİŞEHİR Tayyare Mektebi'nde (Uçuş Okulu) başlangıç eğitim uçaklarında uçuşa başlamıştır. Anılan uçaklar da, 11 saat 35 dakika çift kumand, 22 saat 15 dakika da yalnız uçuş yapmıştır.
b.Tekamül eğitimi uçaklarında, 5 saat 5 dakika çift kumand, 89 saat 30 dakika yalnız uçuş yapmıştır.
c. Muharip uçaklarda 5 saat 10 dakika çift kumanda, 26 saat 20 dakika yalnız uçuş yapmıştır.
Bu Arada Google'da Onun İçin Açılış Sayfasını Sabiha Gökçen'e Uyarladı Bugün
Son düzenleme: