Dünyanın En SağLıkLı İçeceğini BiLiyormusunuz_?

RaPizM^^

Bayan Üye
Dünyanın en sağlıklı içeceğini biliyor musunuz???

Her dilde aynı şekilde kullanılan bu içecek dünyaya Türklerin hediye ettiği bir içecek. Sıcak yaz günlerinde serinleten yorgunluğu gideren kısaca insanı kendine...

En sağlıklı içeceği dünyaya biz sunduk


Her dilde aynı şekilde kullanılan ayran dünyaya Türklerin hediye ettiği bir içecek. Sıcak yaz günlerinde serinleten yorgunluğu gideren kısaca insanı kendine getiren ayranın yararları saymakla bitmiyor.


Ayranı kim buldu?

M.S. 552-745 yılları arasında hüküm süren Göktürkler ekşiyen yoğurdun ekşiliğini azaltmak için üzerine su ekledi. Böylece tesadüfen ayran ortaya çıktı. Ayran Türkiye’nin yanı sıra Balkan ve Asya ülkelerinde de içiliyor.


Ayranın yararları nedir?

Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Prof. Dr. Ziya Mocan ayranın faydalarını şöyle sıralıyor: ‘Ayran yoğurt bazlı olduğu için içinde bakteri üremez ayrandan zehirlenme olmaz. İçinde katkı maddesi yoktur. Antibakteriyel bakterilerin içeride üremesine engel olur mide ve bağırsaktaki zararlı bakterilerin üremesini engeller ve bakterileri temizler. Bu nedenle antioksidan etkisi vardır. Zehirlenmelerde ayran kullanılır. Besleyicidir kalsiyum ve magnezyumdan zengindir.’


Tansiyon düştüğünde neden tuzlu ayran içilir?

Bu sorunun yanıtını da Prof. Dr. Ziya Mocan şöyle veriyor: ‘Tuz tansiyonu yükseltir ayran dışında hiçbir sıvıya tuz konulup içilemez. Ama ayran ve tuz iyi birer bileşimdir. O nedenle tansiyon düştüğünde tuzlu ayran içilir.’

Ayran uyku getirir mi?

Ayranın rahatlatıcı etkisi olduğunu belirten Prof. Dr. Ziya Mocan bu etkisinin neye bağlı olduğunun bilinmediğini söylüyor: ‘Bazılarında uyku haline neden olur. Ama buna ayranın neden olduğu ispatlanmış bir şey değil.’

Yayık ayranı nedir?

Yayık tereyağı çıkarmak için sütün yoğurdun içinde çalkalandığı kap veya makineye verilen isim. Saatlerce süren çalkalamadan sonra tereyağı oluşur yayıkta kalan içecek ise yayık ayranıdır. Balıkesir’in Susurluk ilçesinden adını alan Susurluk ayranı şöyle yapılıyor: Ayran küçük bir elektrikli motorlu kazan içine ek dar bir boru aracılığıyla yukarıdan hızlı bir şekilde boşaltılıyor. Böylece ayran bol köpüklü oluyor.

Ayranın iyi olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Yemek stilisti Aydan Üstkanat ayranın iyi olup olmadığını köpüğünden ve kıv******* anlaşıldığını söylüyor.

Ayranı nasıl yapalım?

Piyasada kutu içinde ayran satılıyor. Ama evde kendiniz yapmak isterseniz Aydan Üstkanat şu tarifi veriyor: ‘Ayran en kıvamlı yoğurtla yapmalı çok iyi çırpmak gerekiyor. Eklenen su ise mutlaka soğuk olmalı.’

Ayran en çok hangi yemeğin yanına yakışır?

Aydan Üstkanat’ın yanıtı şöyle: ‘Lahmacun döner dürüm kebap.’

Ayran sadece su ve yoğurtla mı yapılır?

Tabii ki farklı çeşitleri var. Aydan Üstkanat ‘İçine salatalık doğranır salatalığın suyu sıkılır. Ayrıca nane ve dereotu eklenebilir. Bunlardan başka bir şey konulursa ayranlıktan çıkar.’

Yoğurt mu ayran mı?

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar özellikle sıcak havalarda ayranın çok faydası olduğunu söylüyor: ‘İnsan sıcak havada sıvı ve mineral kaybeder. Mineral kaybı halsizliğe neden olur. Su içmek bu durumu engellemez. Ama içinde yoğurt su ve tuz bulunan ayran bunu yerine koyar.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst