Dudak Çatlaması Nedenleri

bal_böceği

€q0iSt
Prenses
Kayıtlı Üye
Dudak Çatlaması Nedenleri

Güneş Işığı: Dudak çatlamasının öne çıkan nedenlerinden biri güneşin etkisidir. Özellikle yaz aylarında ya da güneşle uzun süre temas durumunda dudaklardaki mevcut nem buharlaşarak yok olur. Bu durum ise dudakların önce kurumasına, sonra da çatlamasına zemin hazırlar.


Islaklık: Bazı insanlar tik geliştirerek devamlı dudaklarını yalar. Tükürüğün hızlı şekilde buharlaşması ise o bölgedeki kuruluğu arttırarak geri getirir ve böylece bir kısır döngü oluşmuş olur (1). Aynı şekilde dudakları devamlı olarak ısırma ya da dudak çiğneme aynı olumsuz durumu yaratır. Çözümü ise son derece basittir o da bu davranışları terk etmek.
Dehidrasyon: Vücudun susuz kalması olarak da bilinen bu olumsuzluk aslında sadece dudakları değil aynı zamanda bütün vücudu olumsuz anlamda etkileyen bir olaydır. Gün içindE yeteri kadar su tüketilmemesi hücreleri ve dolayısıyla insan vücudunu susuz bırakır. Susuz kalan vücudun bir parçası olan dudaklar da susuzdur, yeterli neme sahip değildir. Bu nedenle de kurur ve çatlar (2).
Asitli Yiyecekler: Asit içeren meyveler dudakların düşmanı sayılır. Portakal, mandalina, domates gibi yiyecekler dudaklara zarar verir. Buna ek olarak bazı diş macunları içeriğindeki sinnamat bileşenleri nedeniyle aynı etkiyi yaratır.
Alerji: Kobalt ve nikel maddeleri bazı bünyelerde alerjiye neden olur. Bu durum ise dudak kuruması ve dudak çatlaması olumsuzluğunu ortaya çıkarır. Fazla B12 vitamini birikimi ya da B12 takviyesi alımı kobalt alerjisi durumu gelişmesine neden olabilir.
Vitamin Eksikliği ya da Fazlalığı: Dudak çatlamasının bir diğer nedeni de vücutta vitamin birikmesi ya da bunun tam tersi olarak vitamin yetersizliğidir. Fazla A Vitamini bu durumu yaratırken B2ve B3 Vitaminleri ile çinko mineralinin eksikliği de aynı durumu yaratır.
Şeker Hastalığı: Bilindiği gibi şeker hastalığının en önemli belirtisi ağız kuruluğudur. Şeker hastaları sık sık susamaktan şikayet ederler. İşte bu durumun doğal sonucu olarak ortaya maalesef dudak çatlakları çıkar (3).
Kawasaki Hastalığı: Bu hastalık, bir kan hastalığı olup çok nadir görünür ve kronik belirtisi dudakları devamlı oluşan dudak kuruluğudur. Zaten uzun süreli kuruluk da dudak çatlamalarını beraberinde getirir (4).
Kullanılan İlaçlar: Sivilce tedavisinde kullanılan kimi ilaçlar ve bazı tansiyon ilaçları dudaklardaki nemin yok olmasına ve dudak çatlaklarına yol açar. İlaçların kullanımı bırakıldığında bu olumsuzluk kendiliğinden ortadan kalkar. Sivilce ilaçları kısa süreli kullanılacağından sıkıntı değildir ancak tansiyon ilaçları devamlı kullanıldığından dudaklardaki sıkıntı kişiyi zora sokabilir. Bu nedenle durumu doktorunuza danışarak muadil bir ilaçla olumsuz durumdan kurtulabilirsiniz.
Mevsimler: Özellikle hassas yapıdaki ciltler kış aylarında rüzgarın ve aşırı soğukların etkisiyle kuruyarak çatlar. Buna dudaklar da dahil olur. Soğuğun etkisiyle dudaklar sık sık çatlamalara maruz kalır. (5)
Ağızdan Nefes Alma: Burun tıkanıklığının yoğun olduğu hastalık durumlarında ya da geniz eti sıkıntısı olanlarda burundan değil de ağızdan nefes alma dudak çatlaması sorununu ortaya çıkarır. Uyku apnesi olan kişiler de aynı sıkıntıyı yaşarlar.
 
takipçi satın al
Uwell Elektronik Sigara
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
Geri
Üst