Dubrovnik Rehberi

Queen2

N.❤
Prenses
Dubrovnik Rehberi


Dubrovnik rehberi sayfalarında Pınar’la birlikte 2012 yazında yaptığımız Balkan Turu‘nun en eğlenceli durağı olan Dubrovnik hakkında edindiğim bilgi ve tecrübelerimi bulabilirsiniz. Şu sıralar hemen hemen her tur acentasında Balkan turları revaçta. Dubrovnik ise Balkan turlarının olmazsa olması. Özellikle Hırvatistan’ın AB’ye girmesi ve 2013 Ocak’tan itibaren Schengen vizesi isteyecek olması Dubrovnik gezisi içeren Balkan turlarının satışlarını patlatmış durumda. Turlara katılmadan kendi araçları ile yada araç kiralayarak Balkan Turu yapıp Dubrovnik’e uğrayanların sayısı da bir hayli fazla. Durum böyle olunca gezip büyük zevk aldığım Dubrovnik’le ilgili ufak bir gezi rehberi hazırlayıp gezginlere faydalı olmasını istedim. Dubrovnik rehberi ile ilgili detaylara geçelim…


Dubrovnik Rehberi

Dubrovnik Türkler tarafından da çok tercih edilen bir gezi güzergahı olduğundan dolayı Dubrovnik ile nette bir çok blog ve gezi yazısı bulabilmek mümkün. Balkan Turu öncesinde bu gibi bir çok bloga rastladım fakat bloglardaki bilgilerin bana göre çoğu tadımlık kalmış.


Dubrovnik Gezisi & Dubrovnik Tarihi ve Dubrovnik Hakkında Bilgiler

Dubrovnik-old-town-150x150.jpg


Çok değil bundan 3-5 sene öncesine kadar kimse Dubrovnik’in adını bile bilmezken şimdi herkes şehri görebilmek için turlara koşar durumda. Özellikle son dönemlerde turların düzenlediği Balkan Turlarına ilgi büyük olunca turlar da çeşitli seçenekler sunmaya başladı. Ama tüm bu tur paketlerinin olmazsa olmaz gezi noktalarının başında şu an için Dubrovnik geliyor.

Dubrovnik Rehberi - Dubrovnik old town

Hırvatistan’ın AB’ye girmesi ve Ocak 2013′den sonra Schengen vizesi isteyen ülkeler listesine dahil olacak olmasından dolayı şehre akın eden Türk sayısı oldukça fazla. Turlar dışında bizim gibi bireysel Balkan turu yapanların sayısı da gözardı edilemeyecek kadar fazla. Durum böyle olunca Duborvnik’te şu an her adım başı Türk’e rastlamamak imkansız bir durum almış :)
Ayrıca Dubrovnik sahip olduğu tarihin yanında Adriyatik Denizi kıyısında olmasından dolayı deniz turizmi için de çok tercih edilen bir yer. Her ne kadar adam akıllı plaj sayısı kısıtlı olsa da, millet kayalardan denize gireceğiz diye uğraşsa da, yaz aylarında Dubrovnik’e kadar gidip de denize girmeden olmaz :) Zaten 1-2 kez girince yetiyor, Ölüdeniz gibi muhteşem sahillerden sonra Türkleri pek açmıyor Adriyatik kıyıları :)

Dubrovnik tarihi ile uzun ve sıkıcı bilgiler vermeye gerek yok bu yüzden özet geçelim :) Dubrovnik tarihinin 7.yy a kadar dayandığı bilinmekle birlikte Türk kaynaklarında adı Dubrovnik olarak değil şehrin eski adı olan Ragusa olarak geçer. 1365 yılında, 1.Murat Dönemi’nde Ragusa şehir devletine ayrıcalıklar tanınmış, Osmanlı himayesine alınmış buna karşılık Ragusa yıllık vergiye tabi tutulmuş. 1667 yılındaki büyük depremde şehir büyük hasar hasar almış. 1808 yılında , Napolyon döneminde Ragusa Fransa’ya bağlanmış. 1815 yılında düzenlenen Viyana kongresi le şehir Avusturya yönetimine verilmiş böylece Raguda’daki 443 yıllık Osmanlı himayesi sona ermiş. Zaten Balkanlardaki Türk Devletlerinin aksine şehirde Osmanlı izi taşıyan bir şey de yok. Dubrovnik’in yakın tarihine bakacak olursak 1991 yılında Hırvatistan’ın Yugoslasvya’dan ayrılışı sırasında çıkan iç savaşta Sırp saldırıları nedeniyle şehirdeki birçok tarihi eser hasar görmüş buna karşılık 1979 yılından beri UNESCO Dünya miras listesinde bulunan Duborvnik Old Town 2005 yılında Unesco’nun başlattığı çalışmalar ile şehir bugünkü görünümüne kavuşmuş.

Son sayıma göre şehrin nüfusu 41641 kişi. Ama bu rakam yaz aylarında katlanıyor. Dubrovnik Türklerin olduğu kadar İngilizlerin de çok tercih ettiği bir şehir olmuş. Kanada ve az da olsa Uzak Doğulu turistleri görmek mümkün. Durum böyle olunca sokaklarda gezerken İngilizce’yi daha sık duyuyorsunuz. Şehirde dil konusunda ise hiç bir sıkıntı yaşamıyorsunuz. Özellikle Old Town içinde restoranından dükkanlara herkes güzel İngilizce konuşabiliyor. Hatta Türk yoğunluğundan ve Hırvatistan’da Ezel, Aşk-ı Memnu, Asi gibi Türk dizilerinin Hırvatça alt yazılı yayınlandığından Türkçe’ye de ister istemez aşina olmuşlar :) Birçok Türkçe kelimeyi söyleyip anlaşabiliyorlar.

İklim

Adriyatik Denizi’ne kıyı olan Dubrovnik’te Akdeniz iklimi hakim. Adriyatik kıyılarında yazları sıcak ve kuru; kışın ise tipik Akdeniz İklimi hüküm sürüyor. İçerilere doğru karasal iklim özellikleri görülüyor. Doğal olarak en sıcak aylar Temmuz ve Ağustos. İstatistiklerde bu aylarda maksimum ortalama sıcaklık 29 derece gözükse de Temmuz ortasında gittiğimiz Dubrovnik’te sıcaklık gündüz rahat bir 35 derece vardı. Sıcaktan özellikle öğle vakti Old Town içinde çok rahat gezemiyorsunuz. Eğer Dubrovnik’te en azından bir kaç gün geçirecekseniz en güzeli öğle saatlerini deniz kenarında geçirip serinlemek.

Gezi Süresi

Bir çok tur operatörü Balkan Turu düzenleyip uğradıkları Dubrovnik’te 1 yada 2 gece zaman geçiriyor. Bunda şehirdeki konaklamanın çok pahalı olması bana göre en büyük etken. Bizim Balkan Turumuzda ise biz Dubrovnik’e 3 gece vakit ayırmıştık. Eğer Dubrovnik’te denize girmeyi planlıyorsanız 3 gün ideal , yok ben yalnızca etrafı gezeceğim derseniz 2 tam gün bana göre Dubrovnik için yeter de artar bile. Zaten şehirdeki tüm önemli gezilecek yerler Old Town içinde. Bu yüzden Dubrovnik’e daha fazla zaman ayırırsanız sıkılabilirsiniz.

Hırvatistan Vizesi

Hırvatistan şu an için Türk vatandaşlarına vize uygulamıyor. Herhangi bir işleme gerek kalmadan pasaport ile ülkeye giriş yapılabilir. Yalnız yazı başında da dediğim gibi Hırvatlar AB’ye girdiler. Nisan 2013′ten sonra Dubrovnik’e gidebilmek için Schengen vizesi almanız gerekecek. Hoş o kadar uğraşıp vize aldıktan sonra Avrupa’da Dubrovnik yerine çok daha cazip yerler bulunabilir mi ? Evet, ama yine de tercih size kalmış.

Bu arada kendi gezimizde biz Dubrovnik’e bir çok tur operatörünün de yaptığı gibi Karadağ’ın Kotor şehrinden geçiş yaptık . Hırvatistan sınırına geldiğimizde tüm sınırlarda olduğu gibi otobüste önce pasaportlar toplandı sonra da sınır polisi otobüstekileri inceledi. Yaklaşık 20-25 kişinin pasaportuna üstün körü bakan polis önümüzdeki gençlere takınca herkes dikkat kesildi. Adının Abdullah olduğunu öğrendiğimiz arkadaşla birlikte 3 Türk’e takmış ******** Hırvat polisi. Arkadaşlara kimseye sormayı gerek duymadı soruları saydırmaya başladı. Nereye gidiyorsunuz? Kaç gün duracaksınız? Ne kadar paranız var? Hatta yanlarındaki eşyalara baktıktan sonra 3 gün için bu kadar t shirt yetecek mi? ye kadar uzadı olay. Sıra bize geldiğinde de benzer sorular sordu ama aile olduğumuzu görünce çok fazla uzatmadı. Ama sorguladığı Türkleri otobüsten indirip bir 10 dakika beklettiler. Sırf Türklere taktıkları o kadar belliydi ki otobüste kokan , evsiz tiplere sarmadı bile. O yüzden bunlara fırsat vermeyin, eğer tursuz bireysel olarak Dubrovnik’e gidecekseniz yanınıza otel rezervasyon kağıdınız falan varsa alın, ne olur ne olmaz.

İnternet

Dubrovnik genelinde hızlı bir internet bulmanız kolay. Otellerin birçoğunda ücretsiz ve hızlı internet bulunuyor. Bunun dışında Old Town’da internet cafe bulmanız mümkün. Old Town’da internetin 15 dakikası 1 Euro, 30 dakikası ise 1,5 Euro.



Dubronik’te Gezilecek Yerler



Dubrovnik-gezilecek-yerler-150x150.jpg


Gelelim Dubrovnik’te gezilecek yerlere. Her ne kadar Dubrovnik bu kadar popüler bir gezi noktası olsa da şehirde neredeyse Old Town dışında gezilecek hiç bir yer yok . Gerçi hakkını yemeyelim Old Town’da surlarla çevrili , restore edilmiş çok güzel binalardan oluşan bir yer. Zaten UNESCODünya Miras Listesinde de yer alıyor. Özellikle içine ilk girdiğinizde buraya hayran olmamak elde değil. Yalnız Dubrovnik’te 2 günden fazla kalacaksanız Old Town’da da biraz sıkılmaya başlıyorsunuz. Old Town’un en büyük artısı ise şehirdeki en önemli yapıların burada olması. Şehirde çok fazla yorulmadan, uğraşmadan tüm gezilecek yerleri Dubrovnik Old Town’da bulabilirsiniz.

Gezip görülmesi gereken en güzel binalar arasında ise Old Town’un hemen girişine yakın Minceta Kalesi, Old Town’un en önemli girişi Pile Kapısı, Old Town’un merkez caddesi Stradun, Dünyanın en eski eczanelerinden birine ev sahipliği yapan Franciscan Manastırı, Rector Sarayı, Old Town’un en önemli çeşmeleri olan Onofrio Çeşmeleri ve Orlando Heykeli bulunuyor.

Dubrovnik’ te Yapılacak Şeyler



Dubrovnik-yap%C4%B1lacak-%C5%9Feyler-150x150.jpg


Dubrovnik’te yapılacak şeylerin başında bana göre yaz aylarında Adriyatik Denizi’nin serin sularında yüzmek geliyor. Dubrovnik’te; Budva, Bar gibi yada diğer Hırvat adalarındaki kadar denize girilebilecek çok fazla yer yok. En yakın ve güzel plajların biri Old Town’un hemen yakınındaki Banje Plajı. Eğer vaktiniz varsa Adriyatik’in serin sularında serinleyebilirsiniz. Old Town’u en güzel gezmenin yolların başında ise şehir surlarının üzerinde yürümek geliyor. Dilerseniz Old Town surlarına çıkarak güzel bir yürüyüş yapabilirsiniz. Old Town ve Dubrovnik manzarasını en güzel izleyebileceğiniz yerlerden bir diğer ise Dubrovnik Teleferiği. Teleferik ile muhteşem manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Bunlar dışında en çok rağbet gören etkinliklerden bir diğeri tekne turları. Dubrovnik’te 2 adet liman var. Biri Old Town dışındaki eski liman diğer ticari ve cruse gemilerine ev sahipliği yapan Gruz limanı. Her iki limandan da birçok tekne turu yapılıyor. Dilerseniz çevredeki adalara yüzmeye gidebilir , dilerseniz de yalnızca Dubrovnik etrafında tur atan teknelere binebilirsiniz. Bunlar dışında Old Town içinde bulunan 3D Tarih Müzesi , Akvaryum ilginizi çekebilir.

Dubrovnik ‘te Ulaşım



Dubrovnik-ula%C5%9F%C4%B1m-150x150.jpg


Ulaşım Dubrovnik’te hem en çok zorlanacağınız hem de en az zorlanacağınız konu. Nasıl derseniz şöyle, yukarıda da belirttiğim gibi Dubrovnik’in en önemli noktası Old Town. Şehirdeki en önemli gezilecek yerler Old Town içinde. Yani her yer kısa yürüme mesafesinde. Fakat iş Old Town dışına çıkınca karışıyor. Dubrovnik’teki bir çok yer tepelere kurulmuş. Özellikle halkın yaşadığı bazı yerler tam tepe. Adam akıllı yol olmayan, sadece merdivenlerden oluşan sokaklar olabiliyor evler arasında. Eğer bilmeden bizim gibi kalacağınız oteli böyle bir yerde ayarlarsanız Old Town’a her geliş gidişte merdiven inip çıkmak zorunda kalabilirsiniz. Bunun dışında Dubrovnik’e ulaşım genel anlamda kolay. Birçok Balkan Ülkerinden Dubrovnik’e otobüs seferi bulunuyor. Ayrıca THY dahil birçok firmanın Dubrovnik’e uçuşu var.

Dubrovnik ‘te Alışveriş


Dubrovnik-al%C4%B1%C5%9Fveri%C5%9F-150x150.jpg


Alışveriş konusuna girmeden önce Hırvatistan para biriminden bahsedelim. Dubrovnik’te Hırvat para birimi olan Kuna kullanılıyor. Otogarda, havaalanında ve Old Town içinde birçok dövizciden para bozdurabilirsiniz. 1 Euro yaklaşık 7,5 Kuna ediyor. Kurlar dövizciden dövizciye değişebiliyor. Döviz bozdurmadan önce dövizcinin komisyon alıp almadığına dikkat edin. Zaten birçoğu “No comission” diye vitrine yazı asıyor. Aksi taktirde daha uyguna döviz aldım derken daha yüksek kurdan alabilirsiniz. Dubrovnik alışveriş konusunda diğer Balkan ülkelerine göre çok daha pahalı. Şehirdeki nüfus sayısı fiyatlara direk yansımış durumda. Old Town içinde bulunan hediyelikçiler dışında ise çok fazla alışveriş yapabileceğiniz yer yok. Dubrovnik’te alınabileceklerin başında ise Lavanta torbaları geliyor. Bunun dışında zeytinyağından yapılmış ürünler, örgüler, kurutulmuş meyveler, reçeller, süs sabunlar, mumlar, el işi takılar – aksesuarlar ve klasik magnet tarzı süsler en çok satılanlar arasında. Old Town içinde kurulan Gundulica Pazarı ve takıcılar pazarı ise çok daha uygun fiyatlı alışveriş yapabileceğiniz pazarlar.

Dubrovnik ‘te Yeme İçme



Dubrovnik-yeme-i%C3%A7me-150x150.jpg


Yeme içme konusu Dubrovnik’te çok fazla zorluk yaşamayacağınız ama biraz para harcamak zorunda kalacağınız bir konu :) Old Town içinde birçok restoran bulunuyor. Hatta durum öyle bir hal almış ki ara sokakların neredeyse yarısından fazlasını restoran masaları işgal ediyor. Old Town’da en çok bulabilecekleriniz ise deniz ürünleri ve pizza – spagetti tarzı İtalyan usulü yiyecekler. Deniz ürünleri ise genel olarak çok pahalı. Bir yere oturmadan önce girişteki menüleri kontrol edebilirsiniz. Rastgele bir balık yemek istemiyorsanız bazı restoranlar balık resimleri ve isimlerini asmış. sipariş verirken işiniz çok kolaylaşıyor, en azından ne geleceğini biliyorsunuz :) Ucuz yemenin kolay yolu olan Mc Donald’s, Burger King gibi ünlü fast food zincirleri ise Old Town’da bulunmuyor. Dubrovnik genelinde de zaten ünlü fast food restoranı hiç görmedik. Bu arada Dubrovnik’teki kiralık odalarda mutfak ve gerekli kap kacak bulunuyor. Eğer erzak alırsanız kendi yemeğinizi kendiniz de yapabilirsiniz.


Dubrovnik Card

dubrovnik-card1-150x150.jpg


dubrovnik cardDubrovnik’te de Avrupa’daki diğer şehirlerde olduğu gibi şehir indirim kartı var, adı: Dubrovnik Card. İndirim kartlar 1 günlük, 3 günlük ve 7 günlük olmak üzere 3 çeşit. İndirim kartlarının sağladığı avantajlar arasında ücretsiz toplu taşıma, 5 müze ve 2 galeriye ücretsiz giriş, 150 sayfalık kitap ve diğer indirim olanakları bulunuyor. 1 günlük kart 130 Kuna (18 Euro) 3 günlük kart 180 Kuna (24 Euro), 7 günlük kart ise 220 Kuna (30 Euro). Açıkçası ben Dubrovnik Card almadım, daha doğrusu almaya gerek duymadım çünkü bana göre kartın sağladığı en önemli avantaj City Walls yani ücretsiz sur gezisi ve toplu taşımanın ücretsiz olması. Eğer gün boyu devamlı otobüs kullanmayacaksanız zaten bu iki şey kart almadan daha da ucuza geliyor. Yine de karar sizin. Dubrovnik Card ile ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz Pile Kapısı girişinde hemen sağda turist ofisi var buradan kart ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.


Dubrovnik konaklama

Dubrovnik dünyanın bir çok yerinden turist ağırlasa da şehirde yeteri kadar otel bulunmuyor. İşin formülünü ise çok güzel bir şekilde bulmuşlar. Fazla odası olan yada bu iş için evi olan ev sahipleri evin odalarını otel odası gibi dekore edip kiraya veriyorlar. Kiralık odaya Dubrovnik’te “Sobe” deniyor ve şehir genelinde her köşe başında “Sobe” tabelaları dikkatinizi çekiyor. Hem bu yolla yerliler turistten nefret etmek yerine onlardan para kazanmış oluyor. Özellikle otobüs ile Dubrovnik’e gelecekseniz otogarda etrafınızı saracak ev sahiplerine hazırlıklı olun. Hepsi bir anda “Sobe” diye etrafınızı sarıyor. Birçoğunun elinde evin yerini tarif eden haritalar da var. Yalnız Dubrovnik’te konaklama çok pahalı. Sobede de kalsanız bizim gibi 3 gece için 255 Euro vermeye hazır olun. Ucuz olan sobelerin ise ya banyosu ortak ya dalar kötü, aman dikkat.

Özet olarak Dubrovnik Schengen vizesi istemeye başladıktan sonra hala bu kadar popüler bir gezi noktası olacak mı bilmem ama eğer fırsatınız olursa en azından şehre 2-3 gün ayırmanızı öneririm. Özellikle Old Town gerçekten çok güzel bir yer. Adriyatik Denizine lafım yok ama Dubrovnik’te adam akıllı plaj yok neredeyse bu yüzden deniz tatili gibi bir düşünceniz varsa Türkiye’nin Cennet sahilleri çok daha güzel bir seçim olur. Her şeye rağmen Dubrovnik Pınar’la bizim Balkan Turu içinde gezdiğimiz şehirler arasında 1 numarada yer alıyor.

Dubrovnik rehberi ise Dubrovnik’i gezip görmeyi düşünenler için çok faydalı olmasını isteyip hazırladığım bir gezi rehberi. Umarım Dubrovnik rehberi geziniz öncesinde sizin için çok faydalı bir kaynak olur.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst