ashli
Bayan Üye
1- Dondurma; süt, krema veya süt kaymağı, şeker ve tatlandırıcının karıştırılmasıyla yapılıyor. Dünyada en çok 2-12 yaş arasındaki çocuklar ve 45 yaş üzerindekiler dondurma yiyor.
2- Dondurmaya ait ilk izlere, M.Ö. 4’üncü yüzyılda rastlanmış. Bir rivayete göre, Roma İmparatoru Neron, gladyatör dövüşlerini izlerken hizmetlilerinden biri dağın zirvesinden topladığı karları bir kaba yerleştiriyor; üzerine bal ve meyve parçaları ekleyerek imparatora sunuyor. Neron’un bu tatlıyı çok sevmesi üzerine köleler, dağlardan kar toplamakla görevlendiriliyor ve böylece ilk dondurmanın temelleri atılıyor.
3- Bir başka rivayete göre de dondurma, 13’üncü yüzyılda tüm dünyaya Marco Polo tarafından yayılıyor. O dönemde Çinliler tarafından yapılan buz ve süt karışımını gören Marco Polo, tattığı bu lezzeti çok beğenerek Avrupa’ya getiriyor ve yayılmasını sağlıyor.
4- Dondurma ilk olarak Fransızlar ve İtalyanlar tarafından beğeniliyor ve sahipleniliyor. Öyle ki 1670’li yıllarda Fransa’nın başkenti Paris’te 250’ye yakın dondurmacı olduğu söyleniyor.
5- Çeşidine göre farklılık gösterse de dondurmanın 100 gramında100 ila 200 kalori bulunuyor. Ancak dondurmayı diğer tatlılardan ayıran en büyük özellik, 4 kat daha fazla enerji vermesi.
6- İtalyanlar’ın en ünlü ve popüler dondurma çeşitlerinin başında, semi-freddo geliyor. Kremalı bisküvi ile yapılan bu dondurma herkesin beğenisini kazanıyor.
7- Bebek’teki Girandola’nın sahibi Aslı Eraltan’a göre iyi bir dondurmanın yağ ve şeker oranı dengeli, görünümü ise davetkar olmalı.
8- A, B, C vitaminleri, kalsiyum, protein ve fosfor açısından zengin gıdalardan biri olan dondurma, özellikle çocuklara yedirilmesi gereken tatlılardan biri olarak gösteriliyor.
9- Kahramanmaraş dondurmasının ünü ülke sınırlarını aşmış durumda. Dondurmanın özelliği keçi sütünden yapılması ve bu keçilerin özelliği de şehri kuşatan Ahir Dağı’nın kekik ve çiğdem gibi çiçekleriyle beslenmiş olması....
10- Yetkililere göre, dondurmanın aç karnına yenilmemesi gerekiyor. Zira aç karnına yenen dondurma midede birtakım şikayetlere sebep oluyor.
11- Dondurmacılar, dondurmanın külahta tüketilmesinin daha keyifli olduğu görüşündeler. Fakat mekanda dondurma tüketen müşteriler genellikle kapta yemeyi tercih ediyor.
12- Bir top dondurmanın bitmesi için en az 50 kez yalanması gerekiyor. Araştırmalara göre en fazla pazar günleri dondurma tüketiliyor.
13- Dondurmayı dünyada çeşitli şekillerle süslüyorlar. Tamamlayıcı ek ürünler arasında en çok erimiş çikolata tercih ediliyor. Karamel sos da son yıllarda kullanılanlar arasında. Ülkemizde dövülmüş fındık, fıstık da sık tercih edilen tamamlayıcılar arasında sayılıyor.
14- Dünyada en çok tüketilen dondurma çeşitleri arasında vanilya, çikolata, çilek ve naneli çikolatalı olanlar başı çekiyor. Ülkemizde ise yaz aylarında meyveli ve daha hafif tatlar tercih edilirken, kış aylarında orijinal tatlı tarifleri ile hazırlanmış lezzetler öne çıkıyor.
15- Katkısız, taze, kimyasal ve boyalardan arınmış bir dondurma eksi 18 derecede, maksimum bir ay tazeliğini koruyabiliyor.
16- Divan yetkilileri, “Sağlıklı koşullarda üretilmemiş veya saklanmamış dondurmalar, sağlığı tehdit eder hale gelebilir” diyor. Dondurmanın güvenilir olmayan yerlerden satın alınmaması gerekiyor.
17- Genellikle yaz aylarında tüketilen ve kışın yenmesi ‘yasak’ gibi görünen dondurma, aslında kışın da yenilebilecek, sağlıklı bir tatlı. Yetkililer, özellikle son birkaç yıldır dondurmanın yaz tatlısı olmaktan yavaş yavaş çıktığı görüşünde. Gerçekten de artık evlerin buzluklarında kış aylarında da dondurmaya rastlamak mümkün.
18- Mövenpick Dondurma’nın yetkililerine göre dondurma mutlaka tek başına yenmesi gereken bir yiyecek değil. Bu soğuk yiyecek tatlı yanlarında, alkollü ve alkolsüz kokteyllerde, hatta başlangıç ve ana yemeklerde bile kimi zaman tercih edilebiliyor.
19- Mini Dondurma’nın sahibi Mesut Akyıldız, 43 yıldır dondurmacılık yaptığını ve 5 metrekarelik dükkanında müşterilerine hizmet verdiğini belirtiyor. Akyıldız, son zamanlarda en çok damla sakızlı ve bal badem çeşitlerinin ilgi gördüğünü söylüyor.
20- Türkiye’de yıllık kişi başı dondurma tüketimi 3 litre civarında. Amerika’nın hayli altında kalan Türkiye’de tüketimin yetersiz olmasının sebebi, dondurmanın bir tatlı olarak görülmemesi.
2- Dondurmaya ait ilk izlere, M.Ö. 4’üncü yüzyılda rastlanmış. Bir rivayete göre, Roma İmparatoru Neron, gladyatör dövüşlerini izlerken hizmetlilerinden biri dağın zirvesinden topladığı karları bir kaba yerleştiriyor; üzerine bal ve meyve parçaları ekleyerek imparatora sunuyor. Neron’un bu tatlıyı çok sevmesi üzerine köleler, dağlardan kar toplamakla görevlendiriliyor ve böylece ilk dondurmanın temelleri atılıyor.
3- Bir başka rivayete göre de dondurma, 13’üncü yüzyılda tüm dünyaya Marco Polo tarafından yayılıyor. O dönemde Çinliler tarafından yapılan buz ve süt karışımını gören Marco Polo, tattığı bu lezzeti çok beğenerek Avrupa’ya getiriyor ve yayılmasını sağlıyor.
4- Dondurma ilk olarak Fransızlar ve İtalyanlar tarafından beğeniliyor ve sahipleniliyor. Öyle ki 1670’li yıllarda Fransa’nın başkenti Paris’te 250’ye yakın dondurmacı olduğu söyleniyor.
5- Çeşidine göre farklılık gösterse de dondurmanın 100 gramında100 ila 200 kalori bulunuyor. Ancak dondurmayı diğer tatlılardan ayıran en büyük özellik, 4 kat daha fazla enerji vermesi.
6- İtalyanlar’ın en ünlü ve popüler dondurma çeşitlerinin başında, semi-freddo geliyor. Kremalı bisküvi ile yapılan bu dondurma herkesin beğenisini kazanıyor.
7- Bebek’teki Girandola’nın sahibi Aslı Eraltan’a göre iyi bir dondurmanın yağ ve şeker oranı dengeli, görünümü ise davetkar olmalı.
8- A, B, C vitaminleri, kalsiyum, protein ve fosfor açısından zengin gıdalardan biri olan dondurma, özellikle çocuklara yedirilmesi gereken tatlılardan biri olarak gösteriliyor.
9- Kahramanmaraş dondurmasının ünü ülke sınırlarını aşmış durumda. Dondurmanın özelliği keçi sütünden yapılması ve bu keçilerin özelliği de şehri kuşatan Ahir Dağı’nın kekik ve çiğdem gibi çiçekleriyle beslenmiş olması....
10- Yetkililere göre, dondurmanın aç karnına yenilmemesi gerekiyor. Zira aç karnına yenen dondurma midede birtakım şikayetlere sebep oluyor.
11- Dondurmacılar, dondurmanın külahta tüketilmesinin daha keyifli olduğu görüşündeler. Fakat mekanda dondurma tüketen müşteriler genellikle kapta yemeyi tercih ediyor.
12- Bir top dondurmanın bitmesi için en az 50 kez yalanması gerekiyor. Araştırmalara göre en fazla pazar günleri dondurma tüketiliyor.
13- Dondurmayı dünyada çeşitli şekillerle süslüyorlar. Tamamlayıcı ek ürünler arasında en çok erimiş çikolata tercih ediliyor. Karamel sos da son yıllarda kullanılanlar arasında. Ülkemizde dövülmüş fındık, fıstık da sık tercih edilen tamamlayıcılar arasında sayılıyor.
14- Dünyada en çok tüketilen dondurma çeşitleri arasında vanilya, çikolata, çilek ve naneli çikolatalı olanlar başı çekiyor. Ülkemizde ise yaz aylarında meyveli ve daha hafif tatlar tercih edilirken, kış aylarında orijinal tatlı tarifleri ile hazırlanmış lezzetler öne çıkıyor.
15- Katkısız, taze, kimyasal ve boyalardan arınmış bir dondurma eksi 18 derecede, maksimum bir ay tazeliğini koruyabiliyor.
16- Divan yetkilileri, “Sağlıklı koşullarda üretilmemiş veya saklanmamış dondurmalar, sağlığı tehdit eder hale gelebilir” diyor. Dondurmanın güvenilir olmayan yerlerden satın alınmaması gerekiyor.
17- Genellikle yaz aylarında tüketilen ve kışın yenmesi ‘yasak’ gibi görünen dondurma, aslında kışın da yenilebilecek, sağlıklı bir tatlı. Yetkililer, özellikle son birkaç yıldır dondurmanın yaz tatlısı olmaktan yavaş yavaş çıktığı görüşünde. Gerçekten de artık evlerin buzluklarında kış aylarında da dondurmaya rastlamak mümkün.
18- Mövenpick Dondurma’nın yetkililerine göre dondurma mutlaka tek başına yenmesi gereken bir yiyecek değil. Bu soğuk yiyecek tatlı yanlarında, alkollü ve alkolsüz kokteyllerde, hatta başlangıç ve ana yemeklerde bile kimi zaman tercih edilebiliyor.
19- Mini Dondurma’nın sahibi Mesut Akyıldız, 43 yıldır dondurmacılık yaptığını ve 5 metrekarelik dükkanında müşterilerine hizmet verdiğini belirtiyor. Akyıldız, son zamanlarda en çok damla sakızlı ve bal badem çeşitlerinin ilgi gördüğünü söylüyor.
20- Türkiye’de yıllık kişi başı dondurma tüketimi 3 litre civarında. Amerika’nın hayli altında kalan Türkiye’de tüketimin yetersiz olmasının sebebi, dondurmanın bir tatlı olarak görülmemesi.