Bilinen en eski domates yetiştiricisi Azteklerdir ve tamatl adını verdikleri bir bitkiyi yetiştirmekte idiler. Domates, patlıcan ve patatesin dahil olduğu ve zehirli bitkilerin de bulunduğu Solanaceae ailesindendir. İspanyollar coğrafi keşifler sırasında domatesi Amerika kıtasından Avrupaya getirmişlerdir. Bolivya ve Peruda yabani sarı renkli bir domates türü bulunmuş ve sonra Meksikada yetiştirilip, Kristof Kolombun Amerikayı keşfinden sonra Avrupaya gemilerle gönderilmiştir. İtalyanlar domatese önce mala insana yani çıldırtıcı elma ve sarı renginden ötürü onu altın elma olarak adlandırdı, ama çok geçmeden kırmızı türleri ortaya çıktı.
Domates her ne kadar Amerikanın yerli bitkisi olsa da ABD de yemek kitaplarına ilk kez 1792 yılında girdi. Amerika da domatesi yetiştiren ilk kişi Thomas Jefferson oldu. Amerikada domatesin tanınıp benimsenmesinde Thomas Jeffersonun çiftliği de etkili olmuştur. ABDde 1893 yılında mahkeme sebzelerle birlikte saklanıp yenildiğinden onu sebze diye sınıflandırmıştır fakat gerçekte meyvedir.
İtalyan mutfağında 16. yüzyıldan itibaren yerini sağlamlaştıran domatesin Fransada tanınması Fransız Devrimi yıllarında gerçekleşti.
Uzun zaman, pek çok Avrupalı için aşk elmasıydı, çünkü insanları romantik yaptığına inanılıyordu. Domates adı İspanyolca tomateden, gelmektedir, bu isim de Nahuatl dilinde tomatotl dan alınmıştır
Kendi ülkesi Amerikada bu kadar geç tanınan domatesin Türkiyeye girişi 20. yüzyılın başlarında oldu. Ahmet Vefik Paşa Lehçe-i Osmani de domatesi frenk patlıcanı, kavata dır diye açıklamıştır.
Hormonlu domateslerde sonra sera domatesçiliğinin artışıyla dört mevsim domates yemeye başlayan Türk halkının şikayeti domatesin eski tadı ve kokusunun olmadığı yönünde olmaktadır.
Domates tohumculuğunda İsrail ürettiği verimli ve dayanıklı tohumlarla dünya lideri konumundadır.
Domates her ne kadar Amerikanın yerli bitkisi olsa da ABD de yemek kitaplarına ilk kez 1792 yılında girdi. Amerika da domatesi yetiştiren ilk kişi Thomas Jefferson oldu. Amerikada domatesin tanınıp benimsenmesinde Thomas Jeffersonun çiftliği de etkili olmuştur. ABDde 1893 yılında mahkeme sebzelerle birlikte saklanıp yenildiğinden onu sebze diye sınıflandırmıştır fakat gerçekte meyvedir.
İtalyan mutfağında 16. yüzyıldan itibaren yerini sağlamlaştıran domatesin Fransada tanınması Fransız Devrimi yıllarında gerçekleşti.
Uzun zaman, pek çok Avrupalı için aşk elmasıydı, çünkü insanları romantik yaptığına inanılıyordu. Domates adı İspanyolca tomateden, gelmektedir, bu isim de Nahuatl dilinde tomatotl dan alınmıştır
Kendi ülkesi Amerikada bu kadar geç tanınan domatesin Türkiyeye girişi 20. yüzyılın başlarında oldu. Ahmet Vefik Paşa Lehçe-i Osmani de domatesi frenk patlıcanı, kavata dır diye açıklamıştır.
Hormonlu domateslerde sonra sera domatesçiliğinin artışıyla dört mevsim domates yemeye başlayan Türk halkının şikayeti domatesin eski tadı ve kokusunun olmadığı yönünde olmaktadır.
Domates tohumculuğunda İsrail ürettiği verimli ve dayanıklı tohumlarla dünya lideri konumundadır.