Dokunmanın Rahatlatıcı Etkisi

ashli

Bayan Üye
Daha önce hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma, geçtiğimiz günlerde insanlar üzerinde denendi ve çıkan sonuca göre, okşanan kadınlar, okşanmayanlardan daha sağlıklı... Kan basıncını düşürüp, sakinleştirici etkisi olduğu saptanan ve sağlıklı yaşamın bir parçası olan dokunuşlar, düzenli ve sürekli olduğunda ise ilaç tedavisinden daha etkili olabilir. Araştırma sonuçlarına göre çiftlerin birlikteliklerinin devamlılığında olumlu etkilileri olduğu saptanan dokunma, kadınlarda oksitosin üretirken, erkeklerde aynı cevabı vermiyor.

Kuzey Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi psikiyatri profesörü Kathleen Light’ın başkanlığında yapılan araştırmanın bulguları, kadın ve erkeklerin sevgi hormonuna verdiği tepkinin farkına dikkat çekiyor... Bir grup bilim adamının yaptığı araştırmaya göre kadınların eşleri yada erkek arkadaşları tarafından, okşanmaları, doğrudan seks bağlantılı olmasada, kan basıncı üzerinde etkili... Araştırma 59 denek üzerinde yapılmış. Kadınlar 10 dakika süreyle romantik bir film seyrederken, eşleri yada erkek arkadaşları, vücutlarında önceden belirlenen boynu, arkası yada eli gibi bir bölümü okşayınca, görülen değişiklikler kaydedilmiş. Kadınların kan basıncı, okşamadan önce ve sonra ölçülmüş. Araştırma sonucuna göre; okşama sonucu tahrik olan beyin, oksitosin üretmeye başlayınca, bu kimyasal maddenin etkisiyle kalp atışlarının yavaşladığı görülmüş... Hormonun etkisiyle sakinleyen deneklerin, hem kan basıncı düşmüş, hemde sağlıkları üzerinde olumlu etkiler saptanmış. Ve böylece bir küçük, sarılış yada okşamadaki faydalar, çiftlerin elele tutuşması, yanyana yatakta uzanması yada birbirlerinin gözlerinin içine bakmasından çok daha büyük etkiye sahip olduğu kanısına varılmış.

Kedi yada köpeği okşamanın, hem stresi hemde kan bacıncını düşürdüğü ve hayvanseverlerin yada evlerinde hayvan bakanların doktorlar tarafından sağlıklı yaşadıklarına inanıldığını biliyoruz... Bu nedenle yalnız yaşayanlara, evlerinde evcil hayvan bakmaları tavsiye ediliyor. Okşamayı yapanın faydalandığı hayvanseverlere karşılık, insanlar üzerinde yapılan bu araştırmaya göre okşanan, okşama eyleminden, okşayandan daha çok faydalanıyor.

Oksitosin hormonunun rahmin kasılma ve büzülmeleri üzerindeki etkisi uzun zamandır biliniyor... Süt veren annede oksitosin seviyesi artarken, anne ile bebek arasında ömür boyu sürecek olan güçlü bağın oluşumuna da katkıda bulunuyor.... Kadınlarda gebelik ve süt verme, çiftlerde cinsel birleşme ve orgazm sırasında ortaya çıkmasının yanısıra, oksitosin sakinleştirici bir hormon... Dokunma, önemli oranda bir doğal rahatlama yaratıyor... Bebeklerin anne ve babaları tarafından sarılıp, okşanması, bebeği sakinleştirdiğinden hem anne için emzirmede, hemde bebek bakımında kolaylık sağlıyor... Çocukların daha sağlıklı bireyler olmasıda bu hormonun ne kadar çok üretilmiş olmasına bağlanıyor.

Sarılmanın kadın ve erkek tarafından farklı algılanması, farklı cinslerin ‘oksitosin’ denilen ‘sarılma hormonu’na değişik şekilde cevap vermesinden kaynaklanıyor. Oksitosin, beynin en ilkel bölgelerinden biri tarafından, dokunma, sarılma, kucaklanma, orgazm gibi fiziksel tahrik olmalar sonucu üretiliyor... Orgazm sırasında kadın ve erkek her ikiside oksitosin üretiyor. Oksitosin, aynı zamanda yetişkinlerin birbirine bağlanmasında da benzer bir rol oynuyor. Yakın fiziksel temas, oksitosin hormonunun seviyesini arttırıyor, kadın bedenini daha çabuk cevap verir hale getiriyor ve bunun sonucu olarak da eşleriyle aralarındaki bağı kuvvetlendiriyor...

Okşamanın psikolojik etkisi de var. Birine daha çok dokununca, ona daha yakın hissediyorsunuz... Bu da güven duygusunu arttıyor ve sakinleştiriyor.. Bu dokunmaların seksle sonuçlanması gerekmiyor. Genel kanıya göre cinsel birleşmeden sonra kadınlar, eşlerine sarılmak isterken, erkekler ise uykulu hissediyorlar.... Bu araştırma sonuçları seksin ardından kadınları sarılmak isterken erkeklerin neden arkasını dönüp uyumak istediklerini de açıklıyor... Bu fark oksitosin hormonunun, seks hormonları testosterone ve oestrogenle karşılıklı etkilişim şeklinden kaynaklanıyor. Kadın seks hormonu oestrogen, sarılma hormonunun etkisini çoğaltıyor. Erkek seks hormonu testosterone ise bu etkiyi engelliyor, mani oluyor.

Araştırmaya göre yumuşakça okşanan bir kadının beynindeki oksitosin hormonu üretimi artarken, kalp atışları yavaşlıyor, kan basıncı yeterli dereceye düşürüyor... Oysa erkek okşandığında bu etkiler gözlenmemiş... Araştırma ekibinin bulgularına göre erkeklerin eşlerinin sarılmasından etkilenmemesi normal... Hepsi hormonlar yüzünden... Duygusal yönden zayıf ve kendilerini önemsemelerinden değil.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst