Doğumdan sonraki 40 güne dikkat

İnci

1907
Prenses
Doğum sonrası depresyonun, depresyonun alt gruplarından biri olduğunu ve depresyonun biyolojik sebebinin beyinde mevcut bir kimyasal maddenin azalmasından kaynaklandığını belirtildi.

91.8) İstanbul ‘un Sesi Radyosunda Pazar hariç her sabah saat 7:30 – 10:00 arasında yayınlanan İstanbul ‘da Sabah adlı programa katılan Prof. Dr. Nevzat Tarhan doğum sonrası depresyonla ilgili bilgi verdi.

Doğum sonrası depresyonun, depresyonun alt gruplarından biri olduğunu ve depresyonun biyolojik sebebinin beyinde mevcut bir kimyasal maddenin azalmasından kaynaklandığını söyleyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan ‘’Doğum sonrası depresyonda bazı annelerde, bahsettiğimiz kimyasal maddenin azalmasına bağlı depresyon yaşanabilir. Hiçbir şeyden zevk alamama, enerji azalması, mutsuzluk, durgunluk, neşesizlik, diğer taraftan da ölüm düşünceleri sürekli aklına gelmeye başlar. Uyku, iştah bozukluğu ve bununla beraber hastanın yaşadığı acıdansa ölmek daha kolay gelir. Şiddetli ve dehşetli bir duygudur bu. Bu duyguyla kendisi, artık ben annelik yapamayacağım, ben anneliğe layık değilim, yaşamasam daha iyi tarzda düşünmeye başlar. ‘’ dedi.


Tarhan aynı zamanda depresyonun hemen fark edilirse tedavi edilebileceğini de söyledi. Depresyon içte olan bir hastalık olduğu için bazı insanların anlayamadığını belirtirken, ‘’Takma kafanı iradeli ol geçer şeklinde telkinler veriliyor. Bilim dışı yollara yönlendiriliyor hastalar ve böylece hastalık ilerliyor. Doğum sonrası depresyon varsa en kötü ihtimal emzirme kesilir ve anne tedavi edilir. ‘’ dedi.

Doğum sonrası depresyonun genellikle ilk 40 gün içerisinde ortaya çıktığını ve bu süreçte annenin yalnız bırakılmaması gerektiğini söyleyen Tarhan, eşlerin de annelere destek vermesi gerektiğini belirtti.


Depresyonu kendi başına aşılabilecek bir hastalık olmadığını da belirtti. Özellikle ilk doğumlarda annedeki karamsar hallerin dikkate alınması gerektiğini, bunun intihar olmasa bile çocuğu etkileyeceğini de söyledi.

Doğum sonrası depresyona panik atak da eşlik edebilir mi sorusuna ise;
‘’Panik atak ve depresyon birbirleriyle yakın ilişkisi olan rahatsızlıklar. Bazı insanlarda depresyon sırasında beyindeki kimyasallar etkilendiği için, bu ölüm korkusunun olduğu kısımları da etkileyebiliyor. Ve bu da depresyona eşlik eden bir durum olabilir ama panik atak doğum sonrası depresyon için çok tipik değil. Çok alışılmış bir şey değil ama olabilir. Beyindeki zayıf alanlar bazı kimselerin ölüm korkusuyla ilgili olabiliyor. Panik atakta daha çok kendini düşünme söz konusudur. Ama annelerde çocuğunu düşünme vardır. Daha çok annelik yapamayacağım duygusu baskındır.’’ Şeklinde cevap verdi.

Son olarak, doğum sonrası depresyon yaşamamak için gebelik dönemindeki korkuların düşüncelerden atılması gerektiğini belirten Tarhan ‘’Hafif belirtiler ortaya çıktığında, özellikle olumsuz düşünen, karamsar, öz güveni az annelerde daha çok ortaya çıkıyor, annelerin alternatif düşünmeyi beynine öğretmesi gerekir. Böyle düşünceler aklına geldiğinde kendi annesinin yaptığı başarılı doğumları düşünebilir. Olaya bakarken bütünü göremez kişiler, bütünü görecek şekilde algılama yapılmalı. Bu işin olumsuz tarafı bu ama olumlu yönü nedir tarzında alternatif düşünce üretebilirse kişi kendi kendine depresyona giden süreci durdurabilir.’’ diyerek sözlerini noktaladı.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst