sensiz olmaz
Kayıtlı Üye
Köpek doğum yaptıktan sonra bakım ve beslenmesi normal dönemlere göre farklılık gösterir. Buradaki en önemli kıstas beslenmesidir. Fakat genellikle yeni doğan köpekler, özellikle ilk 2-3 günlük süreç içerisinde, beslenmekten öte, tuvalete çıkmayı bile istemezler. Çünkü temel odak noktaları yavrularıdır. Burada oksitosin hormonunun varlığıyla annenin, annelik içgüdüsü kazanmasından dolayıdır. Bu süreçte çevresine karşı ilgi azalır, koruma içgüdüsü çok gelişmiş, yani temel odak noktası yavruları olmuştur. Bu noktada mümkün mertebe kıskançlık ya da fevri hareketler sergileyebileceği için evin diğer fertleri yaklaşırken dikkat etmesi gerekir.
Herhangi bir zorunluluk gerekmediği sürece doğan yavrularla temas edilmemesi daha uygundur. Anne bu nokta da yavruyu reddedebilir, kıskanabilir ya da dokunan kişinin kokusu sinebileceği için, yavruyu dışlayabilir. Dışardan verilecek olan maması ve suyu dışında her şeyi anne kontrolünde bırakmakta fayda vardır. Ama yine de uzaktan da olsa yeni doğan köpeklerin de gelişimi kontrol edilmelidir. Mesela anneden süt geldiğini, bu sütün yavruların hepsinin emdiğini veya annenin hepsiyle ilgilendiği hep kontrol edilmelidir.
Hep yavrular hem de anne için rahat ve güvenli bir ortamın olması gerekir. Bu ortamın mümkün mertebe gürültüden uzak, iyi bir ısı ortamının olması sağlıkları açısından önemlidir. Annenin ilk doğumu olsa bile genetik kaynaklı, daha öncesinde çok doğum yapmış gibi olduğundan aslında doğumdan sonra pek sahiplerin yardımına ihtiyaç duymazlar. Mesela, yavrular ilk başta dışkı çıkaramazlar ve anne bu noktada genital bölgelerini yalayarak dışkılarını çıkarabilirler. Yavruların 6-8 haftalıkken süt dişleri çıkana kadar emmeleri noktasında annenin beslenmesinde daha dikkatli davranılması gerekir. Çünkü bu sayede annenin süt vermesin azalma olmayacaktır. Bunun için ilk haftalarda özel hafif bir diyet uygulanır. Ağır yemekler yerine, çiğ et ve vitamin takviyesi gibi hem süt verimini arttıracak hem de köpeğin daha çabuk toparlanması sağlanabilir.
Eğer çok sayıda yavru olmasından dolayı anne yavrulara yeteri kadar süt veremediğini gözlemlerseniz, dışardan hazır likid sütlerle biberonla yavrular bu şekilde beslenebilir. Tabii normal insanların kullandığı sütler kullanılmaz. Bunun dışında belirli bir süre geçtikten sonra; anne köpek, taktiksel bir yaklaşımla yediği besinleri kusar ve yavrular anneni kustuklarını yerler. Buradaki amaç, yavruların sütten kesilmelerine yönelik bir hazırlık aşamasıdır. Çünkü bu şekilde yavrular katı beslenmeye alışırlar. Bu durumla karşı karşıya kalan ev sahipleri kesinlikle anne köpeğe kızmamalıdır.