Doğa İçin Okuyorum

InnoCence

ÜLKÜ & UMAY
Webmaster
Prenses
Doğa İçin El Ele Projesi Kapsamında Tavsiye Edilen Kitaplar - Tanıtımları

418847_344181758949516_123575381010156_1095431_1030535248_n.jpg


"Arkadaşlarımız YUNUSLAR"

Arkadaşlar bunu sadece çocuklar değil hepimiz okuyalım, okutalım, paylaşalım… Paylaşmak güzeldir… Emeği geçen herkese çok teşekkürler…

SAD DEMAG tarafından çevirisi yapılan ve düzenlenen "Arkadaşlarımız Yunuslar" adlı kitap, gönüllülük temelinde hazırlanan bir çocuk kitabıdır. Yazar, Giovanni Bearzi, kitabın değişik dillere çevrilerek mümkün olduğunca fazla çocuğun, eğlenceli olan bu eğitim aracından yararlanmasını amaçlamıştır. Türkçe'nin de katılması ile kitap 10 farklı dilde dünya çocuklarına ulaşmaya başladı...


424439_344168765617482_123575381010156_1095322_561388719_n.jpg

YASAK MEYVE: Cehennemden Çıkış - Uygar Özesmi

“Yasak meyve yendiğinde, cennetten kovuluş vardır. Cennet gecmişte kalmıştır. İnsan, cenneti tarım ve teknolojiyle, gücün esareti altında kaybetmiştir. İnsanın vahşi doğanın parçası olduğu toplumlar artık müzeliktir. Bugün insan, cenneti cehennemleştirmektedir” diye başlıyor Yasak Meyve: Cehennemden Çıkış.

Greenpeace Akdeniz’in Genel Direktörü Dr. Uygar Özesmi, kitabında başlangıçtan günümüze, insanın yeryüzü ve gökyüzüyle bitmek bilmeyen ihtiras dolu kavgasına yer veriyor. Özesmi, doğayla bağlarını koparmış, gezegeni cehenneme dönüştürmüş insanlara nasıl bir gelecek çizmesi gerektiği konusunda yol gösteriyor. Bu anlamda Yasak Meyve: Cehennemden Çıkış, doğayla insanın kurduğu ilişki hakkında yeni bir ideoloji sunuyor. Kitap, doğa ve yeryüzüyle barışçıl bir ilişki kurmayan hiçbir ideolojinin işe yaramadığı gerçeğinden yola çıkarak, geleceğin ideolojilerinin doğayla kurulan uyumlu ilişkiden doğacağını söylüyor.

Dr. Uygar Özesmi Yasak Meyve’yi yazma amacını, “Sınırı aştığımız, insanlık onurunun tehlikede olduğu bu günlerde tek kurtuluş umudumuz, insanların içten gelen bir saygıyla onurlu bir gelecek için kaygı duyması, sorumluluk alması, harekete geçmesi ve liderlik etmesi. Bu kitap toplumun doğayla barışması için harekete geçmesini sağlarsa ne mutlu bana” şeklinde özetliyor.

Kitap bedelinin yüzde 10’u, Greenpeace’e doğayı koruma çalışmaları için aktarılacak.

TB Yayıncılık tarafından yayınlanan Yasak Meyve:Cehennemden Çıkış, NTV Doğuş Yayıncılık Grubu tarafından kitapevlerine dağıtılıyor.

418847_344181738949518_123575381010156_1095429_366457666_n.jpg

Küçük Ağaç'ın Eğitimi

Sevgiyi, duyarlılığı, dürüstlüğü, samimiyeti
Kızılderili mantığıyla işleyen muhteşem bir kitap...

Egemenlik ve güç tutkusu peşinde koşan Beyaz Adam’ın acımasızca yok ettiği Çerokilere ithaf edilen bu kitap, insanı umursayan, acılarını paylaşan, yaşamın bütünselliğini savunan bir kültürün mesajı... Evrensel dostluk ve barışın hikâyesi... İnsani duyarlılığın görkemli direnişi... Yüzeysel ve mekanik ilişkilerin hâkim olduğu günümüzde, yitirilen değerlere saygı duruşunda bulunma denemesi... Heidi, Küçük Prens, Şeker Portakalı ve Martı’daki samimiyeti, dürüstlüğü özleyenler; coşmak, sevmek, özgür olmak, hüzünlenmek, doya doya ağlamak isteyenler için... En çok da kitle iletişim araçlarının kölesi olanlar, yaratıcılığı körelten eğitimi sorgulamak isteyenler için...

Yazar: Forrest Carter
Yayınevi: Say Yayınları
Çevirmen: Şen Süer Kaya
Sayfa sayısı: 280


418847_344181748949517_123575381010156_1095430_91517620_n.jpg

Yemiycem işte !

Dr. Rana Conway, her anne babanın çocuklarıyla birlikte keyifle yemek yiyebileceğine inanıyor ve pratik önerilerle yemek zamanları yaşanan stresi adım adım yok etmenin yollarını gösteriyor.

Bu kitapla;
• Yemek yenilen zamanlarda aileniz için nasıl pozitif bir ortam hazırlayabileceğinizi,
• Çocuklarınızın gelişimleri sırasında onlardan neler beklemeniz gerektiğini,
• Çocuklarınızın hangi besinleri alması gerektiğini ve sağlıklı beslenmelerini nasıl sağlayabileceğinizi,
• Yeme bozukluklarıyla ilgili problemleri nasıl çözebileceğinizi,
• Eğer çocuğunuzun aşırı yeme problemi varsa veya kilosuyla ilgili kaygılanıp diyet yapmaya çalışıyorsa ona nasıl yardımcı olabileceğinizi öğreneceksiniz.

Dr. Rana, besinlerle ilgili bilgileri çocuğunuza eğlenceli bir şekilde öğretmeniz ve sağlıklı seçimlerin nasıl yapılacağıyla ilgilenmelerini sağlayabilmeniz için değişik faaliyetler de öneriyor
 
---> Doğa İçin Okuyorum

Doğa İçin El Ele Projesi Kapsamında Tavsiye Edilen Kitaplar - Tanıtımları

418847_344181768949515_123575381010156_1095432_614037097_n.jpg


Çiftçi ve doğa dostu bir kitap

“börtü böcek için doğa dostu öneriler ve ev yapımı ilaçlar”

Ziraat Mühendisi Füsun Tezcan tarafından kaleme alınan“börtü böcek için doğa dostu öneriler ve ev yapımı ilaçlar” kitabında tavsiye edilen ilaçlar, her yerde bulunabilecek basit malzemelerle hazırlanabiliyor.

Kitapta, bahçe ve evlerinizde sıkça karşılaştığınız böcek ve diğer hayvansal canlılardan zararlı ve yararlı olanlar tanıtılıp, yaşamları ve yönetimleriyle ilgili önemli bilgiler verilmiş. Ayrıca hastalıkların ve yabancı otların yönetimi, yeşil gübreleme, kompost oluşturma ve örtüleme gibi konularda da ek bilgiler sunulmuş.

Bu kitabı okuyarak, zehirli tarım ilaçlarına başvurmadan bazısı binlerce yıldır bilinen doğa dostu pratik yöntemleri uygulayabilir ve arapsabunu, soğan, sarımsak, ısırgan otu, acı biber gibi doğal maddelerle ev yapımı ilaçları kolayca hazırlayıp, bu zararlıları yönetmek için kullanabilirsiniz. Bu şekilde, verilen yöntemleri kendi başınıza uygulayabilir duruma gelecek ve bu bilgileri bir anahtar gibi kullanarak insan eliyle bozulan doğadaki dengenin düzelmesine katkı yapmanın mutluluğunu yaşayacaksınız.

Kaynak: *****

418847_344181775616181_123575381010156_1095433_575748919_n.jpg

Karbon Günlükleri

Karbon Günlükleri 2015 tam da bugünün hikâyesi. “Kâr dışında bir amaç gütmemek”le ne kadar övünse az kapitalist şirketlerin, gezegeni, insanlığı ne hale soktuğunu bir de liseli Laura’nın gözünden seyredebilir ve gençlere bıraktığımız dünyayla övünebiliriz!

424323_344185205615838_123575381010156_1095450_773154803_n.jpg

ARZUNUN BOTANİĞİ

(Bir elmanın sizi kullandığını düşündünüz mü hiç?)

Okuduğunuz okuyacağınız her şeyden daha büyüleyici." -Entertainment Weekly-

"Pollan sadece doğal yaşam üstündeki etkilerimize değil, kendi doğamıza da ışık tutuyor. Nefes kesici."

-The New York Times-

Kitap tanıtımından....

Hepimiz arı ile çiçeğin dansını biliriz; bal yapmak için nektar ve polen toplayan arı ve arıya istediklerini vererek genlerini uzaklara yayan çiçek. Büyük resmi göremeyen arı muhtemelen bahçede kendisini özne, yağmaladığı çiçeği ise nesne sanıyor. Meselenin aslı ise şu; çiçek arıyı, polenini çiçekten çiçeğe taşıması için zekice kullanmakta.

Kabul edelim, bitikilerin bizi de aynı şekilde kullanabiliyor olması aklımızın ucundan geçmiyor. İnsan doğa ilişkisi üstüne yazılmış en etkileyici kitaplardan biri kabul edilen Arzunun Botaniği'nde Michael Pollan insanlarla evcilleşmiş bitkiler arasındaki çıkar temelli ilişkiyi büyüleyici bir şekilde sergiliyor.

Dört temel insan arzusunu ; tatlılık, güzellik, sarhoşluk ve kontrol ve bunları tatmin eden dört bitki ; elma, lale, kenevir ve patates ile ilişkilendirip bu bitkilerin nasıl insanoğlunun en temel dürtülerini hoşnut etmek için evrildiğini gösteriyor. Ve sayfalar ilerledikçe görüyoruz ki, tıpkı bizim bu bitkilerden faydalandığımız gibi, bitkiler de bizden faydalanıyor bu karşılıklı oyunda.

Elma; Tatlılık. Bu bölümü okuyunca bildiğiniz elma,düşünemeyeceğiniz tatlılıkta bir serüven kahramanı olacak.

Lale; Güzellik. Ününü Hollanda'ya kaptırdığımız ulusal bitkimiz olarak bizi de ilgilendiriyor.

Kenevir; Sarhoşluk. Korkmayın,sizi bahçede bu yasak bitkiyi yetiştirmek için baştan çıkarmıyor ama neyin nesi öğrenmek lazım.

Patates; Kontrol. And Dağları'nın yabani yumrusu nasıl olup da Avrupa kıtasının imdadına yetişmiş,kitapta patatesin dilinden anlatılmış.

Bu kitap, İnsan ve Doğa hakkında farklı türde bir hikâye anlatıyor; bizi Yerküre’de yaşam denilen bu karşılıklı büyük ağın içine geri yerleştirmeyi amaçlayan bir hikâye bu.

Michael Pollan, dört bitkinin toplumsal tarihini keşfetmeye doğru yol alırken, onları insanın hikâyesiyle birlikte örüyor ve bu bitkilerin tahrik ve teşvik ettiği dört insani arzunun doğa tarihini de anlatıyor.

Pollan, örneğin patatesin Avrupa tarihinin seyrini nasıl değiştirdiğini veya kenevirin Batı’daki romantik devrimi nasıl ateşlediğini ortaya koyarken, erkek ve kadın tüm insanların zihinlerindeki fikirlerin bu bitkilerin görünüşünü, tadını ve zihinsel etkilerini nasıl dönüştürdüğünü de inceliyor. Ve sayfalar ilerledikçe görüyoruz ki, tıpkı bizim bu bitkilerden faydalandığımız gibi, bitkiler de bizden faydalanıyor bu karşılıklı oyunda...

"Arzunun Botaniği", çevreci ahlakla yazılmış didaktik bir kitap değil, birçok kişinin gözden kaçırdığı bağlantıları kurmakta şaşırtıcı bir yeteneği olan ve kendi deneyimlerini, bilgisini, tutkusunu paylaşmak isteyen bir bahçıvanın kitabı.

Michael Pollan
Domingo Yayınevi
 
---> Doğa İçin Okuyorum

Doğa İçin El Ele Projesi Kapsamında Tavsiye Edilen Kitaplar - Tanıtımları


424323_344185215615837_123575381010156_1095451_1799742421_n.jpg

Güneşli, güzel bir gündü. Küçük kirpi, kestane ağacının altında mışıl mışıl uyuyordu.
Ansızın sırtına, ‘Pat!’ diye bir şey düştü.
Küçük kirpi telaşla uyandı. Ne olduğunu anlayamadı.
Sağına baktı, bir şey göremedi. Soluna baktı, yine bir şey göremedi.
“Ne kadar da derin uyuyordum” dedi kendi kendine.
Biraz yürümek istedi ama sıırtında bir ağırlık vardı.
“Belki de büyüyorum, dikenlerim ağırlaşıyordur” diye düşündü.
O sırada kulağına bir ses geldi: “Merhaba!”
Küçük kirpi çevresine bakındı ama sesin kimden geldiğini bir türlü anlayamadı.
“Hey, beni duyuyor musun?”
...

Kirpi ile Kestane

Küçük Kirpi ve Kestanenin nasıl tanışıp arkadaş olduklarını anlatan bu kitapta çocuklar, ormanda yaşayan birçok hayvanla tanışacak ve hepsini çok sevecek. Feridun Oral'ın usta fırçasından çıkan resimleriyle Kirpi ile Kestane 1992 yılında 5. Barselona Çocuk Kitapları İllüstrasyon Sergisine, 1993 yılında Uluslararası Bratislava İllüstrasyon Bienaline seçildi.

424323_344185235615835_123575381010156_1095452_2124758538_n.jpg

TURŞU

Sema Temizkan'ın yazdığı ve hayykitap trafından yayınlanan kitapta “Ata usulü 60 geleneksel tarif” yer alıyor.

Hayykitap “Doğal Beslenme” serisinin yedinci kitabını yayımladı. Kitapta A’dan Z’ye turşu yapımı, turşu kurmanın püf noktaları, Anadolu kültüründe turşunun önemi ve özellikle Osmanlı saray mutfağında –sultanların tercih ettiği- turşular ve bu turşuların şifalı etkileri anlatılıyor.

Turşu atalarımızdan bize kalan en değerli miraslardan… Nesiller boyunca mutfakların vazgeçilmezi olmuş, sofralarda baş tacı edilmiş, kendi kültürünü de beraberinde getirmiş.

Sema Temizkan bu kültürün içinde büyüdü, uzun yıllar ‘aile büyüklerinin’ yanında pişti. Dile kolay, annesi Markiz, Lebon ve İnci gibi müstesna pastanelerin usta şekerlemecisi, kayınvalidesi ise Eskişehir düğünlerinin baş aşçısı!

Yazar geleneksel usulle yapılan turşu reçetelerini, bu Anadolu kültürünü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için bizlerle paylaşıyor. Kitapta, dört mevsim turşu keyfini sürebilmeniz için, kolaylıkla yapabileceğiniz birbirinden lezzetli 60 farklı tarif bulunuyor. Tabii bu tariflerin yanında, en ünlü turşu ustalarının çok özel turşu sırları da yer alıyor...

Otlar, meyveler ve sebzelerle, mis kokulu ve göz alıcı renkte turşuları kurmak için ne bekliyoruz?

Kitabın Bölümleri:

Anadolu Turşu Kültürü
• Nedir Bu ‘Turşu’ Dediğimiz?
• Pulya Kuşu Turşusu
• Anadolu’da Binlerce Yıldır Turşu Kuruluyor
• Osmanlı’da Turşu
• Turşu-yı Mahlut
• Şalgam Turşusu
• Nane Turşusu
• Balık Turşusu
• Üzüm Turşusu
• Çağla Turşusu
• Mahlut Turşusu
• Turşucuzade Ahmet Muhtar Efendi
• Turşucu Hüseyin Çelebi


Onlar Olmadan Turşu Olmaz!
• Tuzun Önemi
• Sirkenin Gücü
• Sirke Nasıl Oluşur?
• Elma Sirkesi

Türkiye’nin Ünlü Turşucuları
• Çubuk Turşusu
• Çubuk Salatalık Turşusu
• Gedelek Köyü
• Kozalak Turşusu
• Asri Turşucu
• Hacı Salih Demir (Kemerburgaz)
• Vonalı Celal

Turşularının Tadı Unutulmayan Lokantalar
• Asitane (İstanbul)
• Pekmezli Pancar Turşusu
• Kanaat Lokantası (İstanbul)
• Karışık Turşu
• Hayat Lokantası (Bursa)
• Balıkçı Fevzi (Datça)
• Yer Elması Turşusu (Balıkçı Fevzi Usulü)

Turşuseverlerin Sırları
• Bir ‘Meraklının’ Turşu Macerası (Münevver Altınbaş)
• Patlıcan Turşusu
• Çengelköy Salatalığı
• Tatiana Sorosko’nun Salatalık Turşusu (Babaannesinin Usulü)
• Pratik Turşu Yemeği
• Gizemli Kornişon (Özgür Temizkan)
• Kornişon Turşusu
• Almanlar da Salatalık Turşusu Yapar (Özlem Serpil Temizkan)
• Her Mevsime Özel Turşu Sırları (Gökçen Adar)
• Kış Turşuları
• Yaz Turşuları (Limonlular)
• Gelin Turşuları
• Ege’nin Turşu Kültürü (A. Nedim Atilla)
• Dalında Başlayan Bir Kapari Turşusu Hikâyesi (Maria Ekmekçioğlu)

Ot Turşuları
• Kaya Koruğu Turşusu (Balıkçı Fevzi Usulü)
• Menengiç Filizi Turşusu (Balıkçı Fevzi Usulü)
• Isırgan Turşusu
• Ispıt Turşusu
• Gımı Turşusu
• Ispanak Turşusu

Yaz Turşuları
• Erik Turşusu
• Bamya Turşusu
• Taze Fasulye Turşusu
• Taze Zencefil Turşusu (Balıkçı Fevzi Usulü)
• Karpuz Turşusu
• Koruk Turşusu

Meyve Turşuları
• Ahlat Turşusu
• Kestaneli Üvez Turşusu
• Limon Turşusu
• Greyfurt Turşusu
• Nar Turşusu
• Kelek Turşusu
• Ceviz Turşusu (İngiliz Usulü)

Kış Turşuları
• Biber Turşusu
• Boşnak Turşusu
• Domates Turşusu
• Acur Turşusu (Irak Usulü)
• Hıyar Turşusu
• Havuç Turşusu
• Karnabahar Turşusu
• Lahana Turşusu
• Turşu Aşı
• Urus Turşusu
• Kimche-Lahana Turşusu (Kore Usulü)
• Sarımsak Turşusu
• Aile Boyu Karışık Turşu
• Pırasa Turşusu
• Buharda Pişmiş Pancar Turşusu
• Yumurta Turşusu 104
• Zeytin Salamurası 105

Sema Temizkan kimdir?
İstanbul’da doğdu. Tepebaşı Olgunlaşma ve Tekâmül Enstitüsü’nde okudu. Ailesinin kültürel çeşitliliği sayesinde kurulan aile sofraları, onu farklı lezzetlerle tanıştırdı. Beyoğlu’nda yanında büyüdüğü anneannesinden İstanbul mutfağını; Markiz, Lebon ve İnci pastanelerinde bir dönem çalışmış olan annesinden, pasta, şekerleme ve reçel gibi tatlıların inceliklerini; eskilerin meşhur Fischer Lokantası’nın şefi olan, –ailesinin bir yakını– Harvoth Karoly’den, Macar ve Avrupa mutfağının inceliklerini öğrendi. Bütün bu rastlantılar, yaşamın içinde varlık nedeninin ‘yemek’ üzerine olduğunu düşündürmeye başladı.
Hayatın akışı evlendiği zaman da –yemeği ön planda tutmasını istercesine– Eskişehir düğünlerin baş aşçısı Lütfiye Temizkan’ın gelini olmasını sağladı.
Sivil toplum kuruluşlarında ve çeşitli mutfaklarda çalıştı. 1997-1999 yılları arasında Yaşam Radyo’da yayınlanan ‘Yaşamın Ağız Tadı’ isimli programın yapımcı ve sunuculuğunu yaptı. 2001 yılında Radyo 92.3’te yayınlanan ‘İstanbul İstanbul’ programında ‘Geçmişten Günümüze İstanbul’un Ağız Tadı’ bölümünü sundu. 2008 yılında uydu üzerinden –İngiltere’den yayın yapan– Dem TV’de ‘Eskimeyen Tatlar’ programının yapımcısı ve sunucusu oldu.
2002 yılında Bizanslı Yemekler, 2007 yılında da Reçel Deyip Geçme kitaplarını yazdı. Halen İstanbul Balat Kültür Evi’nde semt kadınları ile etkileşimli yemek çalışmalarını sürdürmektedir.

‘Turşu’ Teknik Özellikler
Yazar: Sema Temizkan
Yayınevi: Hayykitap - 140
Kategori: Doğal Beslenme - 7
Türü: Sağlık - Beslenme
Birinci baskı: Mart 2011
Sayfa sayısı: 109
Ebat: 15,5 x 23 cm
Fiyatı: 9 TL​
 
takipçi satın al
instagram takipçi hilesi
takipçi satın al
tiktok takipçi hilesi
vozol
antalya havalimanı transfer
Geri
Üst