Diyetlerde dikkat edilmesi gereken genel kurallar

AySe^^

Bayan Üye
Diyetlerde dikkat etmemiz gereken kurallar var. Eğer bu kurallara uyarsak daha sağlıklı beslenebiliriz. Uzmanlar, dikkat etmemiz gereken kuralları şöyle sıralıyor... 1- Yemek sırasında su içilmemeli; ancak yemeklerden 30 dakika önce veya sonra içilmelidir
Mide içeriğinin asid fazlası, oksijenlenmeyi azaltır; oksijenlenme azaldığında, metabolizma yavaşlar. Yemekler daha yavaş sindirilir, kilo alma ve enerji eksikliği başlar. Asitli gıdalar tüketilmemeli.
2- Proteinler (kırmızı et, tavuk, hindi ve balık) hiçbir zaman karbonhidratlarla (ekmek, makarna, pilav) tüketilmemeli.
3- Günde 3 ana öğün ve 4 ara öğün olmak üzere , toplam 7 öğün yenilmesi
1. Ara 10:30
2. Ara 15:00
3. Ara 17:00
4. Ara 21:30

4 - Gece yoğurt ve peynir gibi mayalı gıdaların tüketilmemesi ,
5 - Süt , yogurt, meyva ve çiğ tüketilecek sebzelerin yenilmeden 1 saat önce dolaptan çıkarılarak, oda ısısına gelmesini sağlamak ,
6 - Sabah erken saatlerde (7:30-8:30 gibi) kalkmalı ve akşam erken (23:00-24:00 gibi) saatlerde uyunmalı,
7- Rafine (işlenmiş ) gıdaların tüketilmemesi,
Rafine gıdalar hangileridir?


Beyaz undan yapılan börek, makarna, beyaz ekmek, kek, pide
Beyaz pirinç,
Konserve gıdalar,
Hazır gıdalar (çorba, puding, salça, sirke vb),
Her türlü alkollü içki,
Kola, meşrubat (diet olanlar dahil),
Siyah çay,
Kahve,
Meyve suları
Beyaz şeker,
Tereyağı, margarin,

8- Günde 2,5 litre sıcak su tüketilmesi (yaklaşık 12-14 bardak) ,
9- Egzersiz yapılması; sabah saat 6:00-10:00 arası veya akşam saat 18:00-22:00 arası
Yürüyüş 1 saat ,
Yüzme yarım saat,
Ağır egzersiz yarım saat,

10- Hangi sebzeler ve meyveler tüketilmemeli:
Köklü besinlerden patates ve havuç (nişastalıdır),
Mısır,
Domates (çiğ tüketildiği taktirde mide asidini artırarak, sindirimi yavaşlatır),
Salatalık; salataların içine konulmadan, kabuklu olarak, ara öğün şeklinde tüketilmeli
Mandalina,
Portakal
Muz

11- Yeşil elma, armut ve ayva gibi meyvalar, besin değerlerinin azalmaması ve tok tutması için kabuklarıyla tüketilmeli,
12- Sindirimini hızlandırmak için, yemeklerde günde 1,5 tatlı kaşığı zerdeçal ve zencefil kullanılması uygun olur.
13- Ara öğünlerde tüketilmesine izin verilen gıdalar:
Kuru kayısı (3-4 adet)
Diyet bisküvi (2 adet)
Yeşil elma (1 adet)
Kivi (1 adet)
Armut (1 adet)
Ayva(1 adet)
Salatalık (kabuklu)
Light meyveli yoğurt (akşam öğünü hariç)
Çilek


14- Yiyeceklerin Genel Özellikleri:
Acı (yeşil biber, zencefil - et yemeklerine, zerdeçal- sebze yemekleri, bulgur pilavı, kepekli makarna)
Sıcak (yemekler sıcak, yoğurt, süt ve peynir oda ısısında ılık olarak tüketilecek)
Kuru ( sebze yemekleri buharda veya haşlama; et yemekleri ızgara, fırında)
Sert , ham, olgunlaşmamış (yeşil elma, kivi, armut, ayva, çilek)
Buruk (roka, tere)
Hazmı Kolay Gıdalar
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst