Dişözünün Çıkarılması

İnci

1907
Prenses
Dişözünün Çıkarılması

Dişin canlılığını koruyamayacak ölçüde yıkıma uğrayan dişözünün çıkarılması yoluna gidilir. Bu girişim anestezi yar*dımıyla ağrısız bir biçimde uygulanabi*lir. Yerel olarak ağrı duyusunu körelten ya da ortadan kaldıran anestezik mad*deler iğneyle verilir. Eskiden arsenik içeren ilaçların diş içine uygulanmasıy*la dişözü dokusunun ölmesi sağlanırdı. Bu yöntem artık uygulanmamaktadır. Dişözü, kök kanallarına kadar çıkarıla*bileceği gibi yalnız taç bölümünden ke*silerek de alınır. Bu işlemlerden ilki pulpektomi, ikincisi pulpatomi adlarıyla tanınır.

Pulpatomi daha çok kök kanalları*nın tam olarak oluşmadığı çocuklarda, ilaçlı maddenin kökün başlangıç bölü*münden öteye geçmesinin istenmediği durumlarda ya da kök yapısının içlerini tamamen boşaltmayı olanaksız kılacak ölçüde düzensiz olduğu olgularda uygu*lanır.

En çok uygulanan girişim pulpektomidir. Bu yöntemde dişözü kök kanalla*rından özel bir aletle çıkarılır. Dişözü çıkarıldıktan sonra kanallar genişletilir. Amaç ilaçlı maddelerin açılan kanallara yerleştirilmesi ve diş kökünün yeniden iltihaplanmayı önleyecek biçimde dol-durulmasıdır.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst