AySe^^
Bayan Üye
Dişlerinizdeki hassasiyet keyfinizi kaçırmasın
Dişlerdeki sıcak soğuk hassasiyeti özellikle sıcak yaz günlerinde keyfinizi bozarak beslenmenizle ilgili sorun yaratabiliyor. Serinlemek için yenilen dondurma veya içilen soğuk içecekler ile ekşi ve asitli gıdalar soluğu diş hekiminde almanıza yol açabiliyor. Kişiye büyük rahatsızlık veren diş hassasiyeti ayrıca kilo kaybına da neden oluyor. Diş Hekimi Altuğ Serçe, bugünlerde en çok rastlanılan sorunlar arasında yer alan diş hassasiyeti ile ilgili şu tavsiyelerde bulundu:
Yaşam konforunu bozuyor
Dişleri kaplayan ‘dentin’ tabakasının çeşitli nedenlerle ortaya çıkması, diş hassasiyetinin başlıca nedenidir. Normalde dişeti tarafından kaplanmış olan diş kökü, dişetlerinin çekilmesi ile dış ortama açık hale gelir. Uyarıcı özelliği olan herhangi bir neden (gıdalar, içecekler, hava, kürdan vs.) dış ortama açılmış olan dentin tabakasına temas ettiğinde ani sinir uyarılmalarına neden olur. Bu da beslenmemizle ilgili pek çok soruna yol açar ve yaşam konforumuzu bozar. Özellikle sıcak yaz günlerinde kahve ya da çay içilmesinin ardından dondurma yemek, ya da soğuk bir içecekle serinlemek isteği, diş hassasiyetini artıran ve ortaya çıkaran sebeplerdendir. Bu nedenle soğuk ya da sıcak gıdalar veya içecekler birbiri ardına tüketilmemelidir. Ayrıca diş hassasiyeti bulunan kişiler tedavilerini yaptırmadan ekşili ve asitli gıdalardan da uzak durmalıdır. Çünkü eğer tatildeyseniz soluğu bir diş hekiminde alabilirsiniz.
Diş hassasiyetine neden olan faktörler
Dişlerde hassaslaşmaya neden olan faktörler şunlar:
Dişlerin sert hareketlerle fırçalanması: Sert ve kaba diş fırçalama dişin dentin adlı tabakasının ortaya çıkmasına ve enamel adlı tabakasının aşınmasına neden olabilir.Ayrıca dişetlerinin çekilmesine ve koruyucu özelliğini kaybetmesine de neden olabilir.
Dişeti çekilmesi: Dişetlerinin çekilmesi dişetlerinin koruyucu özelliğinin kaybolmasına neden olur. Açığa çıkan diş kökü her tür uyarıya aşırı reaksiyon vererek hassasiyete neden olur.
Dişeti iltihapları: Dişeti iltihabında dişetleri şiş ve hassas hale gelir. Böylece diş kökünü destekleme ve koruma özelliği kaybolur.
Diş gıcırdatma: Diş gıcırdatma sırasında özellikle dişin enamel tabakası aşınabilir. Bu tabakanın aşınması hassas ve ağrılı dişlere neden olur.
Diş beyazlatma maddeleri: Özellikle sodalı ve peroksitli diş beyazlatıcılar ciddi diş hassasiyetine neden olur.
Yaş: Diş hassasiyeti en çok 25-30 yaşları arasında görülür.
Diş plakları: Dişlerin köküne yakın bölgelerde diş plakları oluştuğu takdirde hassaslaşmaya neden olabilir.
Ağız çalkalama solüsyonları: Özellikle asit içeren ağzı çalkalama sıvıları belirgin diş hassasiyetine neden olur.Böyle bir durumda asit içeren solüsyonlar yerine nötral yapıdaki floridli ağız çalkalama solüsyonları tercih edilmelidir.
Asit içeren yiyecek ve içecekler: Asidik yapıdaki yiyecek ve içecekler dişlerin enamel adı verilen tabakasını eriterek ciddi hassasiyete neden olurlar. Bu nedenle limon, domates, taze narenciyeler ve bunların sıkma suları, salatalık ve çay düzenli olarak tüketildiğinde diş hassasiyetine neden olurlar.
Diş müdahaleleri: Diş temizleme, diş yapılandırma, protez çalışmaları, diş restorasyonu gibi işlemler geçici bir süreyle hassasiyete neden olurlar.
Diş hassasiyetini önlemenin püf noktaları
-Ağız Hijyeninize dikkat edin
-Yumuşak diş fırçası kullanın
-Hassas dişlere uygun diş macunu kullanın
-Yediğiniz ve içtiğiniz gıdalara dikkat edin
-Floridli ağız çalkalama suları kullanın
-Diş gıcırdatmanız varsa tedavi olun
-Diş hekimi ile randevulaşmayı ihmal etmeyin
Dişlerdeki sıcak soğuk hassasiyeti özellikle sıcak yaz günlerinde keyfinizi bozarak beslenmenizle ilgili sorun yaratabiliyor. Serinlemek için yenilen dondurma veya içilen soğuk içecekler ile ekşi ve asitli gıdalar soluğu diş hekiminde almanıza yol açabiliyor. Kişiye büyük rahatsızlık veren diş hassasiyeti ayrıca kilo kaybına da neden oluyor. Diş Hekimi Altuğ Serçe, bugünlerde en çok rastlanılan sorunlar arasında yer alan diş hassasiyeti ile ilgili şu tavsiyelerde bulundu:
Yaşam konforunu bozuyor
Dişleri kaplayan ‘dentin’ tabakasının çeşitli nedenlerle ortaya çıkması, diş hassasiyetinin başlıca nedenidir. Normalde dişeti tarafından kaplanmış olan diş kökü, dişetlerinin çekilmesi ile dış ortama açık hale gelir. Uyarıcı özelliği olan herhangi bir neden (gıdalar, içecekler, hava, kürdan vs.) dış ortama açılmış olan dentin tabakasına temas ettiğinde ani sinir uyarılmalarına neden olur. Bu da beslenmemizle ilgili pek çok soruna yol açar ve yaşam konforumuzu bozar. Özellikle sıcak yaz günlerinde kahve ya da çay içilmesinin ardından dondurma yemek, ya da soğuk bir içecekle serinlemek isteği, diş hassasiyetini artıran ve ortaya çıkaran sebeplerdendir. Bu nedenle soğuk ya da sıcak gıdalar veya içecekler birbiri ardına tüketilmemelidir. Ayrıca diş hassasiyeti bulunan kişiler tedavilerini yaptırmadan ekşili ve asitli gıdalardan da uzak durmalıdır. Çünkü eğer tatildeyseniz soluğu bir diş hekiminde alabilirsiniz.
Diş hassasiyetine neden olan faktörler
Dişlerde hassaslaşmaya neden olan faktörler şunlar:
Dişlerin sert hareketlerle fırçalanması: Sert ve kaba diş fırçalama dişin dentin adlı tabakasının ortaya çıkmasına ve enamel adlı tabakasının aşınmasına neden olabilir.Ayrıca dişetlerinin çekilmesine ve koruyucu özelliğini kaybetmesine de neden olabilir.
Dişeti çekilmesi: Dişetlerinin çekilmesi dişetlerinin koruyucu özelliğinin kaybolmasına neden olur. Açığa çıkan diş kökü her tür uyarıya aşırı reaksiyon vererek hassasiyete neden olur.
Dişeti iltihapları: Dişeti iltihabında dişetleri şiş ve hassas hale gelir. Böylece diş kökünü destekleme ve koruma özelliği kaybolur.
Diş gıcırdatma: Diş gıcırdatma sırasında özellikle dişin enamel tabakası aşınabilir. Bu tabakanın aşınması hassas ve ağrılı dişlere neden olur.
Diş beyazlatma maddeleri: Özellikle sodalı ve peroksitli diş beyazlatıcılar ciddi diş hassasiyetine neden olur.
Yaş: Diş hassasiyeti en çok 25-30 yaşları arasında görülür.
Diş plakları: Dişlerin köküne yakın bölgelerde diş plakları oluştuğu takdirde hassaslaşmaya neden olabilir.
Ağız çalkalama solüsyonları: Özellikle asit içeren ağzı çalkalama sıvıları belirgin diş hassasiyetine neden olur.Böyle bir durumda asit içeren solüsyonlar yerine nötral yapıdaki floridli ağız çalkalama solüsyonları tercih edilmelidir.
Asit içeren yiyecek ve içecekler: Asidik yapıdaki yiyecek ve içecekler dişlerin enamel adı verilen tabakasını eriterek ciddi hassasiyete neden olurlar. Bu nedenle limon, domates, taze narenciyeler ve bunların sıkma suları, salatalık ve çay düzenli olarak tüketildiğinde diş hassasiyetine neden olurlar.
Diş müdahaleleri: Diş temizleme, diş yapılandırma, protez çalışmaları, diş restorasyonu gibi işlemler geçici bir süreyle hassasiyete neden olurlar.
Diş hassasiyetini önlemenin püf noktaları
-Ağız Hijyeninize dikkat edin
-Yumuşak diş fırçası kullanın
-Hassas dişlere uygun diş macunu kullanın
-Yediğiniz ve içtiğiniz gıdalara dikkat edin
-Floridli ağız çalkalama suları kullanın
-Diş gıcırdatmanız varsa tedavi olun
-Diş hekimi ile randevulaşmayı ihmal etmeyin