Diskus Balığı - Diskus Akvaryum Balığı
Diskus, akvaryum dünyası balıklarından Cichlid ailesinin çok bilinen bir türüdür. Güney Amerika Amazon nehri anavatanıdır. Uzakdoğu Asya ülkelerinde süs balığı olarak üretimi endüstri haline gelmiştir.
Özellikler ve Sınıflandırma [değiştir]Adından anlaşılabileceği gibi vücut yapısı disk atmada kullanılan diski andırır. Yeşil, kırmızı, kahverengi ve mavi renk kombinasyonlarında birçok çeşidi vardır. Boyu en çok 20-25 cm arasına kadar uzayabilir. Bu boya gelmesi için büyük akvaryum tank hacmi, iyi bir beslenme ve safkan sağlıklı yavrularla başlamak gerekir.
Solda Kırmızı Turkuaz ve sağ tarafta Mavi Elmas türü iki diskusDiscus'un bilimsel açıklaması ilk olarak 1840 yılında dr.Johan Jacob HECKEL tarafından yapılmıştır. İlerki senelerde birçok bilim adamı amazon balığı Discus için özel tanımlamalar denemişlerdir. Fakat her yayından sonra değişik fikirler ortaya çıkmıştır. Aşağıdaki tabloda 2 sınıf altında 4 alt vahşi neslin durumu gözlenmektedir. 1. Symphysodon Discus Discus Heckel Discus olarak ta anılır, Heckel tarafından 1840 yılında tesbit edilmiştir.Birinci beşinci ve dokuzuncu dikey vücut barları daha fazla koyu renktedir. Vücut formasyonu ahenk içinde ana renk kahverengi-yeşilden kahverengi-maviye çalar. Değişken uzunlamasına çizgiler gri-maviden turkuaz'a gider. 2. Symphysodon Aequifasciata Axelrodi Braune Discus, 1960 tarihinde Shultz tarafından tesbit edilmiştir. Değişken ana renk sarı'dan kahverengi'ye ve kırmızı'ya doğru gider. Az sayıda izler vücutta bulunur. Anal yüzgeçte kafada ve ensede izler görülür. 3. Symphysodon Aequifasciata Haraldi Blue Discus , 1960 tarihinde Shult tarafından tesbit edilmiştir. Ana renk mavi-kahverengi 'den mavi ve/veya turkuaz'a gider. Değişken genişlikte uzunlamasına çizgiler vucüt görünümü olarak turkuaz'da oluşur. 4. Symphysodon Aequifasciata Aequisfasciata Green Diskus, 1904 tarihinde Pellegrin tarafından tesbit edilmiştir.Anal düz yüzgeçi yeşil-mavi renkte ve üzerinde kırmızı noktalar ve ufak noktalar bulunmaktadır. Değişken ana renk yeşil-kahverengi'den yeşil-mavi'ye veya yeşil-mavi'den yeşil-turkuaz'a gider. (kırmızı noktalı) Bugün sınıflandırma cok zordur. Birçok değişik nesilller ki melezler (hybrid) gibi değişik isimler ile bunu daha da zor hale getirmişlerdir. Her yeni düzenlenen yarışmaya üreticiler yeni melezler getirip piyasayı kendilerine çevirip daha çok fazla para kazanmaya çalışmaktadırlar. Bu nedenlede amazon nehirlerinde bilinen vahşi tiplerdeki türlerle renkleri açısından hiçbir şekilde ortaklıkları kalmamıştır. Bu türlerin herhangi biri diğeriyle eşleşebildiği için çıkan yavruların türleri üreticilerine bırakılmıştır. Üreticiler de bu türlere popüler isimler vermektedir. Bu sebeple sınıflandırmalarda kati kurallar yoktur.Vahşi kategori dışındaki türlerin geçmişi çok fazla değildir ve soyağaçlarında bir safkanlıktan pek sözedilemez. Discusun ismine veya görüntüsüne bakılarak genetik altyapısını tahmin etmek kolay değildir. Çok güzel ve kaliteli anaçlardan 3 farklı desen yavru aldığımızda fazla şaşırmamak gerekir.
Yaşam Alanı ve Şartları
Bol yağmur düşen Amazon nehrinde yaşayan diskuslar asitli ve yumuşak sulardan hoşlanırlar. Tüm dünyada üretilen ve nispeten üretildikleri bölgelerin su şartlarına alıştırılabilen balıklar olan diskusları ani su değerleri değişiminden korumak gerekir.
Beslenme
200 lt'den az olmamak kaydıyla balık başına 50 lt su düşecek şekilde hesaplanarak beslenmesi sağlıklı büyümeleri, yaşamaları için gereklidir. Klasik akvaryum boyutları yerine yüksek ve geniş tanklarda beslenmeleri tavsiye edilir. Hepçil olan diskusların canlı yem ile beslemek iç parazit hastalığına neden olur.Discusları kendi hazırladığımız dana yüreği,karides,ıspanak,havuç,kırmızı biber,sarımsak ve spriluna karışımı ile beslemeliyiz. Yavaş hareket ettiklerinden yavaşça dibe batan, diskuslar için üretilmiş yemlerle beslenmeleri uygun olacaktır.
Discuslar doğal ortamlarında diğer balık yavruları/larvaları, tatlı su karidesleri, kabuklu su böcekleri sinek, böcek ve larvaları ile beslenirler, menülerinde lif içeren farklı yosun ve alg çeşitleride mevcuttur, ağırlıklı olarak gereksinimleri protein içeren besinlerdir.Yetişkin bir discusun her gün %40 protein alması, yavru/genç bir discusun ise %50-60 protein gereksinimi vardır. Discusların dişleri yoktur, besinlerini ağızlarının boğaz kısmına doğru bulunan çene öğütücüleri ile öğüterek tüketirler, bu yüzdende discusun bilimsel ismi olan symphysodon çene öğütücü anlamına gelmektedir, ve Discus Latince ismini buradan almaktadır.
Akvaryumlarda discus besinleri: Evde, yüksek protein içeren dana yüreği ve karidesten kendi yaptığımız yemler çok önemlidir, bu yem balık adedine göre hesaplanarak yapılabilir, tek çeşitli besleme yapmak doğru değildir menüleri mümkün olduğunca geniş tutulmalıdır, diğer önereceğim yemlerde yetişkin donmuş artemia, canlı beyaz kurt(whıte worm), su piresi’dir, menülerinde farklı bits/granül yemler, krıll flake, artemia flake, çeşitli firmaların FD(kurutulmuş dondurulmuş)gibi kuru yemlerde bulundurulabilir.
Besleme sıklığı yetişkinlerde günde 2-3 kez , yavrularda 6-8 kez yapılabilir.
Üreme
Diskuslarda üremenin anahtarı iki uyumlu çifti bulmaktır. Akvaryum hobisinde nispeten pahalı bir balık olduğundan, hobiciler satın alınabilecek en küçük boyda diskusları sürü halinde alarak çiftlerin oluşmasını beklemeyi tercih ederler. Uyumlu, yumurta döken ve bakan çiftleri bulmak hem çok zor hem de maliyeti yüksektir. Cinsiyet belirlemesinde çeşitli teknikler olmakla birlikte en kesin sonuç çift haline gelen balıklarda alınır. Üreme, hazır hale gelen çiftlerin beslenme tanklarından küçük bir tanka (tercihen 50x50x50 125 lt.lik) alınmalarıyla başlar. Balıklar rahat bir ortamda olmalı, kesinlikle rahatsız edilmemelidirler. Üreme zamanı yaşanan stres yumurtaların yenmesi sonucunu doğurur. Su değerlerine çok dikkat etmeli, nitrit ve nitrat oranları olabilecek en az seviyede tutulmaya çalışılmalıdır. Yumurtadan çıkan yavrular nöbetleşe anne ve babanın derisinin üstündeki mukoza tabakasıyla beslenirler.
Diskus yumurtaları korurken.
Üretim
Üretimde kullanılması hedeflenen genç ve yavru discuslar seçilecek boya 4 aylık(ortalama 6cm) iken gelirler, bu dönemde fiziki özellikleri desen ve renk kalitesi kendini belli edecek duruma gelmiştir, dikkat edilecek unsurların başında balığın formu gelmektedir, vücut yuvarlak, kafa dairesel olmalıdır, yavrularda dudak öne hafif çıkık olduğu için bu durum sizi yanıltmamalı, üçgenimsi ve elips formlarda olanlar seçilmemelidir. Genetik kısmına çok değinmeyeceğim fakat yetiştirilmek istenen varyasyonda yavruların anaçlarınında desen ve form kalitesi dikkate alınmalıdır.
Yumurtadan çıkış anından itibaren o yavrunun 4 aylık dönemde ne şekilde beslendiği çok önemlidir, uygulanan su değiştirme sistemi ve yetiştiği su kalitesi çok önemlidir, kesinlikle hiçbir renklendirici ya da büyütücü hormon almamış, beslenmesi kusursuz ve özenli yapılış olmalıdır
Seçtiğimiz yavrular maturasyon(Üreme yetisi ve ergenlik)sürecini tamamlayana kadar 400-500litelik tanklarda 8-10-12-14 lü gruplar halinde büyütülürler, değişik varyasyonlar farklı zaman dilimleri sonunda üreme yetisini kazanırlar örneğin kırmızı Marlbora, Pigeon, kahverengi Brown, mavi Turkuazlar 12-15 ay, Snake skine 9-12 ay, Blue diamond’lar 20-24, Leopard’lar 18 aya kadar üremek için bekliyebilmektedirler, bu 4 aylık dilimden ergen olana ve eş tutana kadar balıklar günde 5-6 öğün %50-60 yüksek kalitede protein içeren yemlerle beslenmelidir, besleme diyeti çok önemlidir,ana yemimiz yürek karides ev yapımı hazırladığımız yemdir, Donmuş artemia, canlı su piresi ve whıte wormlar, kuru yem olarakta kurutulmuş krıll, artemia flake, bits yemler menüye dahil edilebilir.Hergün düzenli olarak minumum %20-30 suları değişmeli ve dip temiliği yapılmalıdır, damızlığa çıkacak balıkların mümkün mertebe hastalık geçirmemiş olması ve kimyasal ile tedavi almamış olmalarını öneririm.
Üreme dönemi yaklaştıkça tankın içerisinde bir hareketlikilik gözlenir, erkekler ve dişiler kendilerine bölge belirlemeye, diğerlerini kovalamaya başlarlar,renkleri her zamankinden dahada canlı olur ve vücudundaki barlar dahada belirginleşir, bu dönemde tankın iki uç bölgesine koyacağınız küpler eşlerin üzerlerini temizleyip, etrafında titreme hareketleri ve birbirlerine doğru yüzerek danslar etmeleriyle kendilerini belli ederler, yapılacak şey eşin karma tankta yumurta dökmesini beklemektir, bunu 2-3 kez diğer discusların yanında yapmalarına müsade etmekte fayda vardır, yumurtalarını diğer discuslardan kollamaya çalışan anaçların koruma ve sahiplenme güdüsü dahada gelişir. Meydana gelen yumurtlamalardan çıkacak larvayı gözlemlemek gerekir su şartları elverişli olmasada bozulan yumurtaların arasında biriki tane larva çıkması lazımdır, larva görülmeyen durumlarda bir olasılık vardırki oda 1 erkek ve 1 dişi olması gereken çiftin, iki dişiden ibaret olabileceğidir. Larva sayısına bağlı olarak yavrular anaçların yanında tutulurlar, batımda 150 yavru varsa 3 hafta 100’ün altında ise 40 gün kadar anaçlarla durabilirler, daha sonra yeni yerlerine alınabilirler.
Yavruları ayırırken bi kaç şeye dikkat etmek gerekir, üretim tanklarında su değişimi yaptığımız sürece ayrılacakları tanka su aktarmalı, bunu 1 hafta kadar yapıp büyüyecekleri tanka kendi suları ile geçiş yapmaları sağlanmalıdır, ayrıca bu şekilde yeni tankın biyolojik sistemine bakteri transferide yapmış oluruz, ayrılma vakitleri geldiğinde yine o tanktan %50 kadar su aktarılıp işlem tamamlanır
Diskus, akvaryum dünyası balıklarından Cichlid ailesinin çok bilinen bir türüdür. Güney Amerika Amazon nehri anavatanıdır. Uzakdoğu Asya ülkelerinde süs balığı olarak üretimi endüstri haline gelmiştir.
Özellikler ve Sınıflandırma [değiştir]Adından anlaşılabileceği gibi vücut yapısı disk atmada kullanılan diski andırır. Yeşil, kırmızı, kahverengi ve mavi renk kombinasyonlarında birçok çeşidi vardır. Boyu en çok 20-25 cm arasına kadar uzayabilir. Bu boya gelmesi için büyük akvaryum tank hacmi, iyi bir beslenme ve safkan sağlıklı yavrularla başlamak gerekir.
Solda Kırmızı Turkuaz ve sağ tarafta Mavi Elmas türü iki diskusDiscus'un bilimsel açıklaması ilk olarak 1840 yılında dr.Johan Jacob HECKEL tarafından yapılmıştır. İlerki senelerde birçok bilim adamı amazon balığı Discus için özel tanımlamalar denemişlerdir. Fakat her yayından sonra değişik fikirler ortaya çıkmıştır. Aşağıdaki tabloda 2 sınıf altında 4 alt vahşi neslin durumu gözlenmektedir. 1. Symphysodon Discus Discus Heckel Discus olarak ta anılır, Heckel tarafından 1840 yılında tesbit edilmiştir.Birinci beşinci ve dokuzuncu dikey vücut barları daha fazla koyu renktedir. Vücut formasyonu ahenk içinde ana renk kahverengi-yeşilden kahverengi-maviye çalar. Değişken uzunlamasına çizgiler gri-maviden turkuaz'a gider. 2. Symphysodon Aequifasciata Axelrodi Braune Discus, 1960 tarihinde Shultz tarafından tesbit edilmiştir. Değişken ana renk sarı'dan kahverengi'ye ve kırmızı'ya doğru gider. Az sayıda izler vücutta bulunur. Anal yüzgeçte kafada ve ensede izler görülür. 3. Symphysodon Aequifasciata Haraldi Blue Discus , 1960 tarihinde Shult tarafından tesbit edilmiştir. Ana renk mavi-kahverengi 'den mavi ve/veya turkuaz'a gider. Değişken genişlikte uzunlamasına çizgiler vucüt görünümü olarak turkuaz'da oluşur. 4. Symphysodon Aequifasciata Aequisfasciata Green Diskus, 1904 tarihinde Pellegrin tarafından tesbit edilmiştir.Anal düz yüzgeçi yeşil-mavi renkte ve üzerinde kırmızı noktalar ve ufak noktalar bulunmaktadır. Değişken ana renk yeşil-kahverengi'den yeşil-mavi'ye veya yeşil-mavi'den yeşil-turkuaz'a gider. (kırmızı noktalı) Bugün sınıflandırma cok zordur. Birçok değişik nesilller ki melezler (hybrid) gibi değişik isimler ile bunu daha da zor hale getirmişlerdir. Her yeni düzenlenen yarışmaya üreticiler yeni melezler getirip piyasayı kendilerine çevirip daha çok fazla para kazanmaya çalışmaktadırlar. Bu nedenlede amazon nehirlerinde bilinen vahşi tiplerdeki türlerle renkleri açısından hiçbir şekilde ortaklıkları kalmamıştır. Bu türlerin herhangi biri diğeriyle eşleşebildiği için çıkan yavruların türleri üreticilerine bırakılmıştır. Üreticiler de bu türlere popüler isimler vermektedir. Bu sebeple sınıflandırmalarda kati kurallar yoktur.Vahşi kategori dışındaki türlerin geçmişi çok fazla değildir ve soyağaçlarında bir safkanlıktan pek sözedilemez. Discusun ismine veya görüntüsüne bakılarak genetik altyapısını tahmin etmek kolay değildir. Çok güzel ve kaliteli anaçlardan 3 farklı desen yavru aldığımızda fazla şaşırmamak gerekir.
Yaşam Alanı ve Şartları
Bol yağmur düşen Amazon nehrinde yaşayan diskuslar asitli ve yumuşak sulardan hoşlanırlar. Tüm dünyada üretilen ve nispeten üretildikleri bölgelerin su şartlarına alıştırılabilen balıklar olan diskusları ani su değerleri değişiminden korumak gerekir.
Beslenme
200 lt'den az olmamak kaydıyla balık başına 50 lt su düşecek şekilde hesaplanarak beslenmesi sağlıklı büyümeleri, yaşamaları için gereklidir. Klasik akvaryum boyutları yerine yüksek ve geniş tanklarda beslenmeleri tavsiye edilir. Hepçil olan diskusların canlı yem ile beslemek iç parazit hastalığına neden olur.Discusları kendi hazırladığımız dana yüreği,karides,ıspanak,havuç,kırmızı biber,sarımsak ve spriluna karışımı ile beslemeliyiz. Yavaş hareket ettiklerinden yavaşça dibe batan, diskuslar için üretilmiş yemlerle beslenmeleri uygun olacaktır.
Discuslar doğal ortamlarında diğer balık yavruları/larvaları, tatlı su karidesleri, kabuklu su böcekleri sinek, böcek ve larvaları ile beslenirler, menülerinde lif içeren farklı yosun ve alg çeşitleride mevcuttur, ağırlıklı olarak gereksinimleri protein içeren besinlerdir.Yetişkin bir discusun her gün %40 protein alması, yavru/genç bir discusun ise %50-60 protein gereksinimi vardır. Discusların dişleri yoktur, besinlerini ağızlarının boğaz kısmına doğru bulunan çene öğütücüleri ile öğüterek tüketirler, bu yüzdende discusun bilimsel ismi olan symphysodon çene öğütücü anlamına gelmektedir, ve Discus Latince ismini buradan almaktadır.
Akvaryumlarda discus besinleri: Evde, yüksek protein içeren dana yüreği ve karidesten kendi yaptığımız yemler çok önemlidir, bu yem balık adedine göre hesaplanarak yapılabilir, tek çeşitli besleme yapmak doğru değildir menüleri mümkün olduğunca geniş tutulmalıdır, diğer önereceğim yemlerde yetişkin donmuş artemia, canlı beyaz kurt(whıte worm), su piresi’dir, menülerinde farklı bits/granül yemler, krıll flake, artemia flake, çeşitli firmaların FD(kurutulmuş dondurulmuş)gibi kuru yemlerde bulundurulabilir.
Besleme sıklığı yetişkinlerde günde 2-3 kez , yavrularda 6-8 kez yapılabilir.
Üreme
Diskuslarda üremenin anahtarı iki uyumlu çifti bulmaktır. Akvaryum hobisinde nispeten pahalı bir balık olduğundan, hobiciler satın alınabilecek en küçük boyda diskusları sürü halinde alarak çiftlerin oluşmasını beklemeyi tercih ederler. Uyumlu, yumurta döken ve bakan çiftleri bulmak hem çok zor hem de maliyeti yüksektir. Cinsiyet belirlemesinde çeşitli teknikler olmakla birlikte en kesin sonuç çift haline gelen balıklarda alınır. Üreme, hazır hale gelen çiftlerin beslenme tanklarından küçük bir tanka (tercihen 50x50x50 125 lt.lik) alınmalarıyla başlar. Balıklar rahat bir ortamda olmalı, kesinlikle rahatsız edilmemelidirler. Üreme zamanı yaşanan stres yumurtaların yenmesi sonucunu doğurur. Su değerlerine çok dikkat etmeli, nitrit ve nitrat oranları olabilecek en az seviyede tutulmaya çalışılmalıdır. Yumurtadan çıkan yavrular nöbetleşe anne ve babanın derisinin üstündeki mukoza tabakasıyla beslenirler.
Diskus yumurtaları korurken.
Üretim
Üretimde kullanılması hedeflenen genç ve yavru discuslar seçilecek boya 4 aylık(ortalama 6cm) iken gelirler, bu dönemde fiziki özellikleri desen ve renk kalitesi kendini belli edecek duruma gelmiştir, dikkat edilecek unsurların başında balığın formu gelmektedir, vücut yuvarlak, kafa dairesel olmalıdır, yavrularda dudak öne hafif çıkık olduğu için bu durum sizi yanıltmamalı, üçgenimsi ve elips formlarda olanlar seçilmemelidir. Genetik kısmına çok değinmeyeceğim fakat yetiştirilmek istenen varyasyonda yavruların anaçlarınında desen ve form kalitesi dikkate alınmalıdır.
Yumurtadan çıkış anından itibaren o yavrunun 4 aylık dönemde ne şekilde beslendiği çok önemlidir, uygulanan su değiştirme sistemi ve yetiştiği su kalitesi çok önemlidir, kesinlikle hiçbir renklendirici ya da büyütücü hormon almamış, beslenmesi kusursuz ve özenli yapılış olmalıdır
Seçtiğimiz yavrular maturasyon(Üreme yetisi ve ergenlik)sürecini tamamlayana kadar 400-500litelik tanklarda 8-10-12-14 lü gruplar halinde büyütülürler, değişik varyasyonlar farklı zaman dilimleri sonunda üreme yetisini kazanırlar örneğin kırmızı Marlbora, Pigeon, kahverengi Brown, mavi Turkuazlar 12-15 ay, Snake skine 9-12 ay, Blue diamond’lar 20-24, Leopard’lar 18 aya kadar üremek için bekliyebilmektedirler, bu 4 aylık dilimden ergen olana ve eş tutana kadar balıklar günde 5-6 öğün %50-60 yüksek kalitede protein içeren yemlerle beslenmelidir, besleme diyeti çok önemlidir,ana yemimiz yürek karides ev yapımı hazırladığımız yemdir, Donmuş artemia, canlı su piresi ve whıte wormlar, kuru yem olarakta kurutulmuş krıll, artemia flake, bits yemler menüye dahil edilebilir.Hergün düzenli olarak minumum %20-30 suları değişmeli ve dip temiliği yapılmalıdır, damızlığa çıkacak balıkların mümkün mertebe hastalık geçirmemiş olması ve kimyasal ile tedavi almamış olmalarını öneririm.
Üreme dönemi yaklaştıkça tankın içerisinde bir hareketlikilik gözlenir, erkekler ve dişiler kendilerine bölge belirlemeye, diğerlerini kovalamaya başlarlar,renkleri her zamankinden dahada canlı olur ve vücudundaki barlar dahada belirginleşir, bu dönemde tankın iki uç bölgesine koyacağınız küpler eşlerin üzerlerini temizleyip, etrafında titreme hareketleri ve birbirlerine doğru yüzerek danslar etmeleriyle kendilerini belli ederler, yapılacak şey eşin karma tankta yumurta dökmesini beklemektir, bunu 2-3 kez diğer discusların yanında yapmalarına müsade etmekte fayda vardır, yumurtalarını diğer discuslardan kollamaya çalışan anaçların koruma ve sahiplenme güdüsü dahada gelişir. Meydana gelen yumurtlamalardan çıkacak larvayı gözlemlemek gerekir su şartları elverişli olmasada bozulan yumurtaların arasında biriki tane larva çıkması lazımdır, larva görülmeyen durumlarda bir olasılık vardırki oda 1 erkek ve 1 dişi olması gereken çiftin, iki dişiden ibaret olabileceğidir. Larva sayısına bağlı olarak yavrular anaçların yanında tutulurlar, batımda 150 yavru varsa 3 hafta 100’ün altında ise 40 gün kadar anaçlarla durabilirler, daha sonra yeni yerlerine alınabilirler.
Yavruları ayırırken bi kaç şeye dikkat etmek gerekir, üretim tanklarında su değişimi yaptığımız sürece ayrılacakları tanka su aktarmalı, bunu 1 hafta kadar yapıp büyüyecekleri tanka kendi suları ile geçiş yapmaları sağlanmalıdır, ayrıca bu şekilde yeni tankın biyolojik sistemine bakteri transferide yapmış oluruz, ayrılma vakitleri geldiğinde yine o tanktan %50 kadar su aktarılıp işlem tamamlanır