Dışarıda Kış İçeride Bahar..

ashli

Bayan Üye
disarida-kis-iceride-bahar.jpg


Bembeyaz örtüsüyle gelince kış, bir hüzün çökerdi evimizin balkonlarına eskiden. Şimdi cam balkonlarda, kış bahçelerinde ya da modern tasarımlı seralarda yaza nispet yaparcasına soğuk günlerin tadını çıkarabiliyoruz...

Evinizde yaz aylarında büyük keyif alarak oturduğunuz, balkon ve teras gibi açık alanlarınızda, kış aylarında da gazetenizi okumak, kahvenizi yudumlamak istemez misiniz? Güzel çiçeklerinizin de size gülümsediği böyle bir ortam ne hoş olurdu değil mi? Peki hem sizin, hem de bitkilerinizin mutlu olduğu böyle bir ortamı sağlamak için ne yapmalı?

■ Cam, ısıcam, polikarbon gibi malzemelerle oluşturulan kış bahçeleri hem sizi hem bitkilerinizi soğuktan korur. Kış aylarında yaz keyfini yaşamanızı sağlar. Sıcak günlerdeyse, güneşin zararlı etkilerini azaltır, toz ve çevre kirleten etkenlerden korur. Kış bahçenizi, sabit, sürgülü, katlanır, yarım ya da tam açılır şekilde oluşturabilirsiniz.

■ Eğer küçük bir kış bahçeniz varsa şunların olması yeterlidir: Termometre, fazla nem ve buğulanmayı önleyen basit bir aspiratör, ortamı gerektiğinde ısıtacak tavana sabitlenmiş ya da seyyar elektrikli basit bir ısı kaynağı ya da kış bahçesi kurulurken yapılacak, ev içi kalorifer tesisatına bağlanmış bir radyatör, gün ışığı veren birkaç lamba...

■ Büyük bahçeler sizden biraz daha fazla ilgi ister: Ortam nemini ölçen bir higrometre ile termometre alet sistemi, gerektiğinde fazla nemi dışarı atacak otomatik havalandı rma sistemi, kuru havalarda gerekli nemi sağlayacak nemlendirme sistemi, ortam sıcaklığının 14 derecenin altına düşmesini engelleyecek termostat destekli ısı sistemi, gün ışığının yetersiz olduğu günlerde devreye girecek, uzmanınca kurulmuş ve konumlandırılmış ışıklandı rma sistemleri.

KÜÇÜKLER ÖNE, BÜYÜKLER ARKAYA

■ Kış bahçelerinizi kurduktan sonra şimdi sıra bitkilerinizi yerleştirmeye geldi. Kış bahçenizde kademeli raşar ve tezgahlar kullanabilirsiniz. Ön sıralara küçük boyda olanları, daha fazla ışık isteyenleri yapraklı ve çiçekli olarak yerleştirin. Uzun boylu olanları, kış bahçeniz büyükse, daha az ışık ve daha çok sıcaklık isteyenleri gerilere koyarak hepsinin gözükmesini sağlayın. Birbirlerini kıskanıp size küsmezler. Renkleri birbiriyle uyumlu bitkilerinizi aynı saksılar içinde de kullanabilirsiniz.

■ Dış cepheye, balkon ve teras pervazlarına, kuvvetli dübellerle sabitlenmiş ya da kaynakla tutturulmuş mermer, metal tabanlar, çember ve çerçeveler monte edebilirsiniz.

BİTKİLER DE YEMEK İSTER

■ Çiçekli bitkilerinize, azot fosfor, potasyum ve mikro elementler içeren, yerli ya da yabancı profesyonel firmaların ürettiği gübrelerden her ay vermelisiniz.

■ Yaprak gübrelerini kullanacaksanız, gerekli dozlara ve bitkilerin çeşidine çok dikkat edin. Kauçuk türleri, difenbahyalar, krotonlar, şamingolar ve beyaz yelkenlerinizin yapraklarının daha parlak olması için 3-4 ayda bir ithal sıvı parafin sprey kullanın. Sprey tozlanmayı geciktirir.

HASTALIKLARA DİKKAT!

■ Bitkiler için kış bahçesinde hastalık ve zararlıların ortaya çıkma riski, açık havada olduğundan daha fazladır. Bu yüzden bitkilerinizin yapraklarının alt yüzeylerini sık sık kontrol edin. Siyah noktacıklar ya da hareketli zararlılar gördüğünüzde akar ilaçlaması yapın. İlacı mümkünse dı- şarıda, çok süratli ve kısa sürede uygulayın. Gözlük, maske ve eldiven kullanın. Dışarıda ilaçlama imkansızsa, yiyecek içeceklere bulaşmayacak şekilde önlem alın. Evcil hayvanlarla teması mutlaka önleyin.

■ Akarlar gibi, emici ağız yapısıyla bitkilerden beslenen beyaz sinek, yaprak bitleri, yaprak pireleri gibi zararlılara uygun insektisitler (böcekleri kontrol eden ilaçlar) yardı- mıyla kurtulabilirsiniz. Saksıların toprağında çeşitli kurtlar varsa insektisiti, beyaz ve kırmızı solucan bulunursa helmisitleri (solucan kontrol eden ilaçlar), nematod (mikroskobik solucana benzeyen canlılar) tespit edilirse nematositleri (nematod kontrol eden ilaçlar) toprağa uygulayın. Kış bahçelerinde bitkilerinizde külleme, yaprak deliği hastalıkları, yaprak lekesi hastalıkları, mildiyö ve septorya, küşer de sık görülür. Bu durumda hemen uygun bir fungisit (mantar hastalıklarını kontrol eden ilaç) kullanın.

■ Kış bahçeleri ve cam balkonlarda yetiştirilebilecek geniş bir bitki yelpazesini de sizlere listeyelim. Küçük ve orta boy saksılarda; Atatürk çiçeği, Japon gülü, paşa kılıcı, onbiray çiçeği, küpe çiçeği, begonya, minyatür-bodur gül, siklamen, beyaz yelken, ortanca, sardunya, Japon şemsiyesi, kroton, difenbahya, filkulağı, kaktüs, açelya... Orta, daha büyük ve çok büyük saksılarda; Çin ardıçı, salon çamı, sika, palmiyelerin bodur salon çeşitleri, kauçuk, kauçuk türünün benjamin çeşitleri, deve tabanı, aslan pençesi, hurma, yukka olabilir.

■ Büyük kış bahçeleri girişlerinin dışında, kapının her iki tarafında, teras ya da balkonların dış boşluklarında servi, şandriya konik çam; kapıların hiç ısıtılmayan girişlerinde ya da sadece tavan bölümü kapalı, önü açık seyir mahallerinde, bodur çam çeşitleri, mazı çeşitleri, bodur ladin, bodur mavi ladin çeşitleri, sedir, Osmantus, mavi yıldız, şimşir gibi bitkiler tercih edebilirsiniz. Seçtiklerinizle renk ve boy uyumlarını gözeterek, dekorasyonunuzu tamamlayın.

■ Camların iç ve dış taraşarında falez taşları ile teraslanmış çiçekliklerde ve mahallerde tek veya çift sıralı olarak, yayılıcı ardıç çeşitleri konumlandırılabilirler. Bu bitkilerin saksılı olanları bazı zamanlar çok kısa sürelerle içeri alınabilirler. Fakat özellikle çam, servi ve ardıç türlerinin, kış mevsiminde soğuklanma ihtiyaçlarının olduğu unutulmamalıdır. Limon serviler ve Çin ardıçları hep iç mekanlarda tutulmalıdırlar. Çünkü soğuğa dayanıklı değillerdir.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst