manyaq_kiz
Bayan Üye
Diş Apsesi
Diş apsesi, diş kökü ve çevre dokularını ilgilendiren kısa fakat ciddi süren, bölgesel olarak ateş ve ağrıyla seyreden bölgesel (lokal) iltihaptır. Tedavi edilmezse osteit, periostit, selüit veya osteomyelit'e dönüşür. Kronikleştiğinde radiküler kistlere dönüşür veya fistül vererek ağız mukozası veya yüz derisini deler ve dış ortama boşalır.
Diş apsesi oluşumu
Genellikle diş çürüğü nedeniylediş pulpasının iltihaplanması sonucu başlar. Pulpa iltihabı (pulpitis), dişin kök ucundan, dişin kök ucu periodontiumuna yayılır. Ağrılı olan bu süreçte, iltihap kök ucuna yayıldığı andan itibaren diş dikey basınçlara hassastır. Dişe yapılan en ufak bir temas dahi ağrılıdır.Diş apsesi, diş kökü ve çevre dokularını ilgilendiren kısa fakat ciddi süren, bölgesel olarak ateş ve ağrıyla seyreden bölgesel (lokal) iltihaptır. Tedavi edilmezse osteit, periostit, selüit veya osteomyelit'e dönüşür. Kronikleştiğinde radiküler kistlere dönüşür veya fistül vererek ağız mukozası veya yüz derisini deler ve dış ortama boşalır.
Diş apsesi oluşumu
Apse içindeki pü (iltihabi sıvı), akışkan olduğundan, mukoza altındaki en zayıf alanlara yayılır ve yine zayıf bir noktadan mukoza veya deri yi delerek dış ortama açılır. Buna fistülizasyon (fistüle olma, fistül verme) denir.
Fistüle olmayan abseler, şişlik olarak kalabilir. Bu durumda vücüt bunları epitel yal bir zarla çevirir ve içi iltihabi sıvı (pü)dolu, çevresi iltihabi hücreler ve epitelle çevirili "kist" ler oluşur. Diş kökü kistlerine radiküler kist (kök kisti) adı verilir.
Diş apsesi tedavisi
Diş apsesi tedevisinde genellikle şu yol
- Akut enfeksiyonun antibiyotiklerle kontrolü,
- Fistüle olmaya yakın bir apse söz konusuysa apsenin açılarak drene edilmesi ve dren uygulanması,
- Enfeksiyon kaynağı olan diş in çekimi veya Endodontik tedavi(Kanal tedavisi) ile iltihap kaynağının tamamen kurutulması.