Dilbilim Nasıl Bir Bölüm?

sensiz olmaz

Kayıtlı Üye

Üniversiteye giriş sınavının sonucunun açıklanmasıyla her öğrenci düşünmeye başlar. Hangi bölümün kendisi için daha iyi olacağını, hangi bölümü istediğini, hangi bölümün iş olanaklarının daha iyi olduğunu, mezun olduğunda nerelerde çalışabileceğini düşünür ve araştırır.
Öğrencilerin geleceğinin büyük ölçüde belirlendiği bu süreçte mesleklerin iyi araştırılması, öğrencinin kendisi için en uygun mesleği seçmesi gerekmektedir.
Bu zorlu süreçte öğrencilerin seçebileceği bölümlerden birisi de dilbilimdir. Kişinin kendi dilini ve diğer dilleri tüm yönleriyle incelemesi olan dilbilimin iyi araştırılması gerekir. Peki dilbilim nasıl bir bölümdür? Mesleğin gerektirdiği özellikler nelerdir? Çalışma alanları nelerdir? Mezun olan öğrencilerin görevleri nelerdir?

Dilbilimin gerektirdiği özellikler nelerdir?
Dilbilimcinin iyi bir sözelci olması, sözel yeteğinin kuvvetli olması gerekir. Ayrıca birçok sözel bölüm gibi bu bölümde de kişinin hafızasının güçlü olması gerekir.
Dil ile bir bütün olan sosyoloji, edebiyat ve arkeoloji gibi konulara kişinin ilgili olması gerekir.
Kişi birçok bilimsel çalışma yapacağından bilimsel çalışmaktan sıkılmaması gerekir.
Mezun olan dilbilimcinin görevleri nelerdir? Neler yapması gerekir?
Dünya üzerinde olan birçok dil ve bu dillerin özellikleri inceler. Diller arasında bulunan benzerlik ve farklılıkları tespit eder.
Dil içinde bulunan sözcükleri ses ve anlam bakımından inceler, karşılaştırır.
Dünya üzerinde bulunan dillerin tarihini ve yapısını inceler.
Dilbilimci elde ettiği araştırmalara bakarak sınıflandırmalar yapar.
Dünyada bulunan dil aileleri hakkında çeşitli araştırmalar yapar.
Dilbilimciler mezun olduktan sonra nerelerde çalışabilir? Çalışma alanları nelerdir?
Dilbilim okumak isteyen kişinin mezun olduktan sonra seyahat etmeyi göze alması gerekir. Ülkelerde bulunan diller hakkında bilgi edinmek için dilbilimcinin o ülke ya da bölgeye gidip orada bulunması gerekir. Seyahat bittikten sonra dilbilimciler ülkesine dönüp bürolarında araştırmalarını toplayabilir. Ayrıca dilbilimciler çevirmenlik, özel kurumlarda okutmanlık, basın kuruluşlarında dil okutmanlığı yapabilir.

Dilbilimcilerin işlerini yaparken kullandıkları alet ve cihazlar nelerdir?
Dilbilimciler birçok yere gidip araştırma yapacağından seyahatler sırasında kamera, kayıt cihazı, teyp ve bilgisayar gibi aletler gereklidir. Dilbilimcinin işini daha sağlıklı yerine getirmesi bu cihazları yanında bulundurması gerekir.

Görülen temel dersler nelerdir?
Dil insanla alakalı olduğundan bu bölümde ağırlıklı olarak sosyoloji, psikoloji, tarih ve Türk dili edebiyatı dersleri görülmektedir.

Dilbilim hangi üniversitede vardır?
Dilbilim İstanbul Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi gibi üniversitelerde bulunur. Dilbilim bölümünün eğitim süresi 4 yıldır. 4 yıl sonunda mezun olan kişiler ˜dilbilimci™ adı altında işe başlar.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst