Geçen yıllar içerisinde bireyler ne kendilerini nede çevresindeki herhangi birisi için ruh sağlığının bozuk olduğunu ifade eden bir cümle kullanmazlardı. Çünkü bireylerin ruh sağlıklarının bozukluğu delilik olarak ifade edilmekteydi.
Oysa ki son yıllarda çevremizde ‘iş ortamı ruh sağlığımı bozdu, bu aşk ruh sağlığımı bozdu’ gibi kelimelere sıkca rastlar olduk. Hatta daha çekingen olmayan bir tanım olarak algılanan ve kullanılan depresyın kelimesi artık 7 den 70 e kadar herkesin dilinde.
Daha 1 saat önce yanında olduğunuz beraber eğlendiğiniz arkadaşınız sevgilimle tartıştım ölüyorum,bitiyorum veya indirimlerden dolayı kredi kartlarımın borcu dağlar kadar oldu ben bittim depresyona girdim gibi cümleler söylenebiliyor.
Peki gerçekten depresyon bumudur?
Gerçekten depresyona girmek sudan sebeplerle oluşabilecek kadar kolay birşeymi?
Ruh sağlığı bireyin kendisi veya çevresini oluşturan kişilerle ve çevreyle sürekli denge ve uyum sağlayabilmek demektir..
Depresyona giren birisinin ruh sağlığı bozulduğu için çevreyle dengezi bozulur ve kimseyle uyum sağlayamayacak duruma gelir.
Peki insanlar neden sürekli depresyona girdim diyor?
Toplumumuzdaki cehalet arttıkça insanlar bu cümleyi kullanıyor. Hepimiz zaman zaman düşünce ve davranışlarımızda tutarsızlık uygunsuzluk yaşarız.Buna kalkıpta ben depresyona girdim diyerek bakmamak gerekir.
Peki depresyonu tetikleyen riskli şeyler nelerdir?
Aile fertlerinden birisinin geçirmiş olduğu depresyon hikayesi
Alkol veya madde kullanımı
Kadın OLMAK!
A sosyal olmak
Sürekli yalnız yaşamak
Zorlayıcı yaşam olayları
Erken dönemlerde anne veya baba kaybetmek
Sürekli üzüntü duygusu çökkünlük hali
Kişilerin kendisini yalnız güvensiz hissetmesi
Kararsızlık
Cinsel ilgi veya zevkte azalma
Kendine zarar verme düşünceleri depresyonu tetikleyen riskli olaylardır.
Eğer bunlardan bir veya birkaçı sizde mevcut ise bir uzmandan destek almak bu hastalıktan zarar görmeden atlabilmek anlamına gelmektedir.
Oysa ki son yıllarda çevremizde ‘iş ortamı ruh sağlığımı bozdu, bu aşk ruh sağlığımı bozdu’ gibi kelimelere sıkca rastlar olduk. Hatta daha çekingen olmayan bir tanım olarak algılanan ve kullanılan depresyın kelimesi artık 7 den 70 e kadar herkesin dilinde.
Daha 1 saat önce yanında olduğunuz beraber eğlendiğiniz arkadaşınız sevgilimle tartıştım ölüyorum,bitiyorum veya indirimlerden dolayı kredi kartlarımın borcu dağlar kadar oldu ben bittim depresyona girdim gibi cümleler söylenebiliyor.
Peki gerçekten depresyon bumudur?
Gerçekten depresyona girmek sudan sebeplerle oluşabilecek kadar kolay birşeymi?
Ruh sağlığı bireyin kendisi veya çevresini oluşturan kişilerle ve çevreyle sürekli denge ve uyum sağlayabilmek demektir..
Depresyona giren birisinin ruh sağlığı bozulduğu için çevreyle dengezi bozulur ve kimseyle uyum sağlayamayacak duruma gelir.
Peki insanlar neden sürekli depresyona girdim diyor?
Toplumumuzdaki cehalet arttıkça insanlar bu cümleyi kullanıyor. Hepimiz zaman zaman düşünce ve davranışlarımızda tutarsızlık uygunsuzluk yaşarız.Buna kalkıpta ben depresyona girdim diyerek bakmamak gerekir.
Peki depresyonu tetikleyen riskli şeyler nelerdir?
Aile fertlerinden birisinin geçirmiş olduğu depresyon hikayesi
Alkol veya madde kullanımı
Kadın OLMAK!
A sosyal olmak
Sürekli yalnız yaşamak
Zorlayıcı yaşam olayları
Erken dönemlerde anne veya baba kaybetmek
Sürekli üzüntü duygusu çökkünlük hali
Kişilerin kendisini yalnız güvensiz hissetmesi
Kararsızlık
Cinsel ilgi veya zevkte azalma
Kendine zarar verme düşünceleri depresyonu tetikleyen riskli olaylardır.
Eğer bunlardan bir veya birkaçı sizde mevcut ise bir uzmandan destek almak bu hastalıktan zarar görmeden atlabilmek anlamına gelmektedir.