sensiz olmaz
Kayıtlı Üye
Dünya ticaretinin asgari %80'i deniz ticaretiyle karşılanır. Denizcilik sektörünün bu denli büyük olması da işletmelerin karada da çok fazla çalışan istihdam etmeleri gerekliliğini doğurur.
Denizcilik İşletmeleri Yönetimi bölümü deniz ticaretinin kara ayığında çalışacak kişileri eğitir, kariyer amaçlarını yüksek tutan öğrencilere orta ve üst düzey yönetici olma alanında gerekli eğitimi verir. Denizcilik sektöründe çalışmayı düşünüyorsanız yabacı ülkelerle iş yapacağınızı göz önünde bulundurmalısınız. Bu durum da işverenlerin çalışanlardan yabancı dil alanında beklentilerini çok fazla artırır.
Denizcilik sektörü barındırdığı terimler nedeniyle kendine has bir İngilizceye sahiptir ve günlük konuşma dilini bilmek bu sektör için yetmez. Bu alanda eğitim veren üniversiteler de bu durumun farkında olup, bölüme başlamadan önce öğrencilere gerekli alt yapıyı sağlamak için İngilizce hazırlık eğitimini şart koşar. İkinci yabancı dil elbette bu sektörde sizi bir adım öne taşır ancak ikinci yabancı dile yönelirken İngilizcenin önemini unutmamak gerekir. Kısacası bu alanda çalışmak istiyorsanız kendinizi dil alanında yeterince geliştirmelisiniz.
Çoğu sektörde olduğu gibi denizcilik alanında da iş deneyimi çok önemlidir. Okulu bitirip çalışma hayatına girmek bazen yeterli olmayıp, işletmeler çalışanlarından iş deneyimi bekler. Bu beklentiyi karşılamak için yapmanız gereken henüz birinci sınıftan başlayarak özellikle limanlarda tam zamanlı olmasa bile çalışmaya başlamaktır. Yapacağınız iş ağır bir iş yükü barındırmayacak olsa da işi öğrenmeniz ve işe girmeniz için gerekli bağlantıları oluşturmanıza yardımcı olur. Bu bakımdan öğrenciyken yaptığınız çalışmada gözetmeniz gereken şey maaştan ziyade işi öğrenmek ve kendinizi göstermektir. Bu noktada okul klüpleri önemli bir rol oynamaktadır.
Henüz üniversitede öğrenciyken adınızı duyurup denizcilik firmalarına kendizi göstermeniz okul klüpleri ile mümkündür. Klüpler yalnızca geziler ve eğlenceler düzenlemekle kalmaz ihtiyaç duyduğunuzda staj ve çalışma imkanları sağlayabilir. Klüpler firmalarla iletişim halinde olacağından sektörel ihtiyaçlarınızı karşılamak için klüplerde aktif rol oynamak kariyeriniz için önemli bir adım olacaktır.
Bu bölümde eğitim veren kurum sayısının, dolayısıyla da öğrenci sayının az olması nedeniyle mezunların iş bulma olanakları çok fazladır. Bu bölüm mezunları işletmecilik disiplini gerektiren tüm iş kollarında görev alabilirler. Şöyle bir sıralayacak olursak denizcilik işletmeleri yönetimi mezunları:
♥ Deniz taşımacışığı işletmeleri
♥ Gemi kumanya ve tedarik işletmeleri
♥ Deniz sigorta işletmeleri
♥ Limanlar ve terminaller
♥ Denizciliğe yönelik pazarlama ve tanıtım uzmanlığı pozisyonları
♥ Denizcilikte uzmanlaşmış finans kurumları
♥ Gemi inşa ve yan sanayii sektörleri
♥ Deniz turizmi şirketleri
♥ Bankalar
♥ Dış ticaret ve lojistik işletmeleri
♥ Bu şirketlere hizmet veren forwarder ve brokerlarda orta ve üst düzey yönetici olarak, kamu sektöründe ise Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve bağlı kuruluşları ile ilgili diğer bakanlık ve devlet kurumlarında idari pozisyonlarda çalışabilirler.