Deniz Akvaryumunda Periyodik Kontrol Ve Bakım Listesi

Asi Ruh

Kayıtlı Üye
Deniz Akvaryumu - Periyodik Kontrol - Bakım Listesi



Deniz Akvaryumları, şartların sürekli kontrol altında tutulması gereken sistemlerdir. Her ne açıdan bakılırsa bakılsın, sağlıklı bir sistem, şartların sabit kaldığı, ani ya da büyük değişikliklerin ve dalgalanmaların olmadığı akvaryumlarda mümkün olacaktır.

Bu açıdan bakıldığında; deniz akvaryumlarında periyodik olarak bakım,kontrol,ölçümler yapılarak sistem korunmalıdır. Bir çok canlının ölçülemeyecek kadar ufak değişimlere karşı bile hemen tepki verdiği bilinen bir gerçektir. Bu da rutin ve periyodik kontrollerin önemini ortaya koymaktadır.

Yapılacak olan kontroller ve bakımları günlük,haftalık,aylık,6 aylık ve gerektiğinde yapılması gerekenler şeklinde sınıflandırabiliriz:

1) Günlük Kontroller:

a) Sıcaklık: Tropik akvaryumlarda ideal sıcaklık 24-28 derece arasında olmalıdır. 24 derecenin altına ( 21-22 dereceye kadar) kısa süreli düşebilir. Gece gündüz farkı gibi sebeplerle meydana gelebilecek bu düşüşler kısa olduğu sürece problem yaratmaz. Ancak 28 derecenin üzerindeki sıcaklıklar çok tehlikelidir. Bu yüzden yaz aylarında chiller ile ısı sabitlemek ve düşürmek de ülkemiz sıcaklık koşulları için hayati önem taşır. Yerli canlı akvaryumlarında ise ortalama sıcaklık 20 derecedir.16-24 derece arasında dalagalanmalar söz konusudur.

b)Işıklandırma: Işıklandırma düzenli yapılmalı,her gün kontrol edilmeli ve mümkünse zamanlayıcılar ile düzenlenmelidir. (Bu konu hakkında ayrıntılı bilgi için Deniz Akvaryumlarında Işıklandırma ve Simbiyotik Yaşam adlı makaleye bakınız.)

c)Protein Skimmer: Ps' nin köpük toplayıp toplamadığı kontrol edilmeli,gerektiğinde toplama kabı temizlenmelidir. Toplama hacminde azalma varsa nedeni tespit edilmelidir.

d) Su seviyesi: Buharlaşan su günlük olarak kontrol edilmelidir.

2) Haftalık Zorunlu Kontroller:

a) Tuzluluk,Yoğunluk: Tuzluluk haftada bir kez ölçülmeli ve gereken ayarlamalar yapılmalıdır. Tropik akvaryumlar için 1022-1028 arasında değerler gözlenmelidir. Bir çok kaynakta ve tuz ölçerlerin üzerindeki "normal" değerine karşılık gelen yerde ortalama 1024 değeri, olması gereken olarak nitelendirirlir.

b) Ph değeri: 8.2-8.5 arasında olmalı.Karbondioksit kullanımı ile ph değeri düşeceği için, sabahın erken saatleri ile akşam saatlerinde ph farklı çıkabilir. Bu yüzden ölçüm hep aynı saatlerde yapılmalı, takviye karbondioksit kullanımı sırasında ph' ın 8.0 'a kadar düşeceği öngörülmelidir.

c)Nitrat: Canlı yüküne göre farklı değerler normal karşılansa da, nitrat ölçümü her hafta yapılmalı,ideal değerlerden farklı sonuçlar alınıyorsa nedeni bulunmalı ve derhal önlem alınmalıdır.

d) Karbonat sertliği: 8-12 arasında bir değer elde edilmelidir.

e) Nitrit: Ölçülemeyecek değerlerde, sıfıra yakın olduğu tespit edilmelidir. Üzeri tehlikelidir.

f) Su hacmi: Günlük olarak kontrol edilen su seviyesi tespiti sonunda, eksilen su en azından haftada bir ( eğer ps gibi ekipmanların performansını etkiliyorsa 2-3 günde bir) ilave edilmelidir. Mümkünse otomatik bir su tamamlama sistemi kurulmalıdır.

g) Elyaf Değişimi: Eğer kullanılıyorsa elyaf, en geç haftada bir( mümkünse 2-3 günde bir) değiştirilmelidir.

3) Aylık kontroller:

Ayda bir kez %10 oranında su değişimi rutin olarak yapılmalıdır. Bunun yanısıra ps, sirkülasyon motoru gibi sürekli su içinde çalışan ekipmanların motorları da çıkarılıp tatlı su ile yıkanmalı ve tekrar takılmalıdır.

6 ayda bir tüm ışıklandırma tesisatı gözden geçirilmeli floresanlar mümkünse değiştirilmelidir. MH ampuller ise 8-12 ayda bir yenilense de olur.

6 ayda bir sump temizlenmelidir.

4) Diğer kontroller:

Akvaryumda tespit ettiğiniz bir terslik,canlılardaki değişiklikler yukarıdaki kontroller dışında bazı kontroller de gerektirebilir.

Bunlar fosfat,silikat,amonyak,opm,oksijen seviyesi gibi kontrollerdir. Duruma göre gereken ölçümler vakit kaybetmeden yapılmalı ve önlem alınmalıdır.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst