Demirbaş Eşya Defterinin Özellikleri

-Ediz1912-

Türkiye'nin üç büyükleri; Mustafa,Kemal,ATATÜRK!
Webmaster
Belli bir süreye bağlı olmaksızın, uzun süre korunarak kullanılabilen eşyaya denir.
Okullarda kullanılan demirbaş eşyalar:
(A) Demirbaş eşya,(B) Ders Aletleri,(C) Kitaplar olmak üzere üç bölüme ayrılır. Bunlardan demirbaş eşyalar (A) demirbaş eşya esas defterine , ders aletleri (B) demirbaş eşya esas defterine , kitaplar (C) okul kitaplığı demirbaş eşya esas defterine kaydedilir.
( A ) Demirbaş Eşya Esas Defterine kaydedilecek demirbaş eşyaların bazıları şunlardır:
Bayraklar - Telefon makineleri - Koltuklar - - Kanepeler Çalışma masaları - Sandalyeler - Sehpalar - Yazı takımları - Kağıt delme makineleri - Dolaplar - Kornişler - Kağıtlıklar - Kalemlikler - Tablolar -Levhalar - Hesap makineleri - Masa lambaları - Termometreler - Fotokopi makineleri -Teksir makineleri- Gaz –Televizyonlar-Videolar-Masalar -Duvar ve masa saatleri- Tabureler-Büstler- Beslenmede kullanılan bütün araçlar -Para kasaları- Sobalar-yangın söndürme araçları ve aletleri v.b.ile demirbaş eşya tarifine uyan diğer eşyalar.
(B) Demirbaş Eşya Esas Defterine kaydedilecek demirbaşların bazıları şunlardır:
Sosyal Bilgiler Dersi Araçları:
-Haritalar -Levhalar -Tablolar -Yer Küre vb.
Fen ve Teknoloji Dersi Araçları :
Laboratuarlarda kullanılan bütün araç ve gereçler (tüp, kobay ve benzeri eşya demirbaş eşya değildir.)
Aynalar,Mercekler,Fizik ve kimya deney aletleri,İnsan iskeletiiİnsan uzuvları (tahta, alçı, plastik ve benzerinden yapılmış),Levhalar,Lastik harfler,Matbaa malzemesi,Uzunluk, ağırlık ve hacim ölçü aletleri (metre ve katları, kilo ve katları, litre ve 'katları, terazi, termometre, barometre vb.)
Matematik Dersi Araçları:
Geometri aletleri (minkale, gönye, pergel, küre, prizma, koni, küp, silindir tahta, plastik veya metalden yapılmış) Çizim takımları (şablonlar vb.)
Atölye Ve İşliklerde Kullanılan Araçlar: Atölyelerde kullanılan bütün makineler ,Atölyelerde kullanılan bütün aletler,İşliklerde kullanılan aletler (mengene, keser, testere, çekiç, işkence, eğe, elektrikli fırın, tencere, tabak, bıçak, çatal, kaşık, yakma aleti vb.)
Müzik Dersi Araçları: Bütün enstrümanlar, müzik sehpaları vb.
Yabancı Dil Laboratuarındaki Cihazlar
( C ) Okul Kitaplığı Demirbaş Eşya Esas Defterine kaydedileceklerden bazıları şunlardır:
Okul kitaplıklarındaki bütün kitaplar (küçük broşürler yazılmaz.)
Dergiler (dergilerin bir yıllık formaları tamamlandıktan sonra)
Periyodik eserler (Forma forma yayımlanan eserler tamamlandıktan sonra) Periyodik eserler tamamlanıncaya kadar her gelen forma Periyodik Eserler Defterine (örnek: 36) kaydedilir. Tamamlanınca esas deftere yazılır.
Tebliğler Dergisi (cildi tamamlanınca) Ansiklopediler,Mesleki yayınlar,Okul kitaplığında bulunan ders kitapları (burslu, yatılı ve fakir öğrencilere okulun verdiği ders kitapları demirbaş olmadığından (C) okul kitaplığı demirbaş eşya esas defterine yazılmazlar.) Sınıf kitaplığındaki kitaplar her ne kadar sınıf kitaplığı demirbaş eşya defterine kaydedilirlerse de, ansiklopedi ve ömürlü eserler okulun (C) okul kitaplığı demirbaş eşya esas defterine de kaydedilirler.
(İlköğretim Kurumları Yönetmeliği Madde: 124:İlköğretim Kurumlarının bütün sınıflarında sınıf kitaplığı, okulun uygun bir yerinde okul kitaplığı kurulur. Bu kitaplar,okul bütçesinden,yardım toplamaya yetkili kuruluşlardan ve şahsi bağışlar yoluyla sağlanan kitaplarla zenginleştirilir. Okul ve sınıf kitaplıkları "Okul Kütüphaneleri Yönetmeliği" nin hükümlerine göre işletilir.
Sınıf kitaplığında kitaplar bir deftere,ansiklopedi gibi eserler ise ayrıca okulun demirbaş defterine kaydedilir. Öğretim yılı başında sınıf kitaplığı, ilgili sınıf öğretmenine imza karşılığında teslim edilir. Öğretim yılı sonunda yine imza karşılığında okul yönetimince teslim alınır.
Öğretmenin kişisel çabasıyla sağlanmış kitap ve araçlar sınıfın malı sayılır. Öğretmenin okul ve sınıf değiştirmesi durumunda aynı sınıfta bırakılır.)

Demirbaş Eşya Defterine kayıt yapılırken eşyanın A,B,C demirbaşlarından hangisine ait olduğu belirlenir.Daha sonra demirbaş eşya defterine birim fiyatı,adı,özellikleri,nereden geldiği,kullanılmaya başlanan tarih yazılır.
Demirbaş Eşya Defterinden eşya düşümü yaparken öncelikle “Demirbaş Eşyanın Yok edilerek veya Satılarak Silme Müzekkeresi”hazırlanır.Üç nüsha halinde düzenlenen müzekkerede kayıttan silinmesini istediği eşyaların demirbaş eşya esas defterindeki numarasını, eşyanın adı ile niteliklerini, adedini, birim fiyatını, değerini, kullanılmağa başlandığı tarihi ve ne halde bulunduğunu sıra ile yazdıktan sonra okul müdürüne verir. Müdür, kağıdı okulun Muayene, Teslim Alma ve Sayım Komisyonuna gönderir. Komisyon, kağıtta yazılı eşyaları teker teker gözden geçirdikten sonra müzekkerenin altındaki karar kısmını doldurur ve Komisyon üyeleri imza ederler. Bundan sonra kağıt, ilköğretimde İl'e, diğer okullarda Bakanlığa gönderilerek uygunluğunun onanması istenir. . Onay geldikten sonra komisyon, eşyayı yok edecekse, özelliğine göre yakarak, yırtarak veya kırarak yok eder. Eşya satılacak ise ilköğretimde özel İdareye, diğer okullarda Maliye Saymanlık teşkilatına teslim eder. Yaptığı işlemi, kayıttan silme müzekkeresinin arkasındaki Yok etme Tutanağına yazar ve tutanağın boş yerlerini doldurularak altını imzalar.

a demirbaşı.doc (46 KB - Yükleme: 30 kez.)
B demirbaşı.doc (41.5 KB - Yükleme: 14 kez.)
C demirbaşı.doc (49 KB - Yükleme: 12 kez.)
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst