Ruh hastalıklarına verilen genel ad. Delilik: alışılmışın dışında kalan tüm tutumları anlatmak için kullanılmaktadır. Özel anlamda delilik usun ilkelerinin sarsılmasıyla belirgin zihin yetmezliğine karşılıktır. Delilik geçmiş zamanlarda tüm ruhsal bozuklukları belirlemekte kullanılırdı. Psikiyatrinin kurulmasından sonra çeşitli ruhsal bozukluklar için ayrı adlar bulundu ve delilik sözü bilimsel dağarın dışında tutuldu. Bugün deliliğin düşündüren durumlar için daha çok ''çılgınlık'' terimini kullanmak uygun olacaktır.
*La Rochefoucauld: ''Deliliğin dışında yaşayan kişi sanıldığı kadar bilge değildir.''
*Seneca : ''Bir deliye gülmek istediğim zaman, uzağa gitmek gerekmez, kendime gülüyorum''
*B.Gracian : ''Deli görünenlerin hepsi, deli görünmeyenlerin yarısı delidir.''
*Marguerite de Navarre: ''En kısa süren delilikler en iyi delilikleridr.''
*George Orwell: ''Delilik tek kişilik azınlıktır''
*Montaigne : ''Özgür bir beynin cesur cıkışlarıdır, erdem ve yürekliliğin de kapı komşusudur.'' der
*Edgar Allan Poe : ''Delilik sandığınız şeyin sadece duyuların fazla keskinleşmesi olduğunu söylememiş miydim ben size?''
Hiç bir insan deli değildir. Sadece düşünce, davranış, inanış ve beyin yapısının gelişimi ile ilgilidir. Beynin genel yapısı, günümüz insanın normal beyin yapısına oranla biraz veya daha fazla farklılık gösterebilir. Kişi bu farklılık nedeniyle deli sayılamaz ve sayılmamalıda. Tüm insanların beyin yapısı ve işleyişi standart olmuş olsaydı insanlar ne kadar yaratıcı olabilirdi ? İnsanın en saf hali olabilir mi delilik? Hesapsız, kitapsız yaşayabilme acaba delilik mi ? Delilikse neden ? Yaşadığımız bu hayat sadece şan , şöhret, para, karşı cins için mi..? Bu hayatın gerçeğini ne kadar biliyoruz ki deliliği hastalık diye tanımlıyoruz? Sınırları aşmak delilik olmamalı..
Delilikte özgürlük kadar geniş ve üzerinde tartışılması gereken bir konudur. İnsanoğlu ruhen çöküşler yaşayabilir. Bu da bireyin yaşadığı şartlar, yaşadığı çevre, bireysel özgürlüğü ile çok yakından ilgili bir konudur. Bu konular bireyin dayanklıklığınıda ortaya koyar. Karşılaştığı olaylar karşısında ruhen ne kadar çok tecrübeye ve bilgiye sahipse dayanıklığıda o kadar artar.
*Erasmus Deliliğe Övgü de şu ilginç soruyu sorar: İnsanoğlunun tüm zincirlerinde kurtulmasını ve koşulsuz özgürlüğe ulaşmasını sağlayan delilik değil midir ?
*Stoacılara göre; delilik ise, kendini tutkuların akışına bırakmaktır.
*Erasmus der ki: ''Delilik insan olmaktır, çünkü doğasına ve aldığı eğitime uygun olarak yaşayan kimse mutludur. Kendi doğal halinde yaşayan kimseye mutsuz denemez.''
Eski bir söz;
"sevdiğin yüzünden deli oldun" dediler,
"yaşamın tadını yalnız deliler bilir," dedim.