ashli
Bayan Üye
Değerli Taşlardan Bazıları
Pırlanta Hakkında
Doğanın en değerli madenlerinden olan pırlantadır. Elmas ile pırlanta halk arasında farklı taşlar olarak bilinir ama aynı taşlardır. Madenden ham olarak çıkan elmas işinin ehli uzman kişiler tarafından kesilerek pırlanta'nın 58 fasetli haline dönüşür. Elmas kesildikten sonra cila işlemi uygulanır.
Kesim
Kesim taş büyüdüğü zaman yani 0,80'den sonra kesim artık önemli bir hal alıyor. Genelde Türkiye'deki kuyumcuların az bir bölümü kesimden anlasa da önemli bir konudur. Çünkü kesim ne kadar iyi olursa pırlanta ışığı o kadar iyi verecektir. Kesim kötü olursa hem ışığı iyi yansıtmaz hem de pırlantaya bakıp 0,50 Ct. lık taşı 0,70 gibi gösterir yada tam tersi.
Karat
Karat ise pırlantanın ağırlığını simgeler. Pırlantar karat cinsinden ölçen özel çok hassas teraziler vardır. Karat gramın 5'te biridir.
Kanlı Elmas nedir ?
Elmas ham haliyle taşınılması çok kolay bir madendir. Bir ülkede problem olduğu zaman ve gitmeniz gerekirse ne evinizi nede arabanızı yanınıza alabilirsiniz. Ancak bir avuç büyüklüğünde ham bir elması yanınızda kolayca götürüp 30 milyon dolara satabilirsiniz. Bu açıdan ham elmaslar özellikle büyük elmaslar kolay paraya çevrilir olduğu için en kolay nakit taşıma methodudur.
Afrikadaki iç çatışmaların finansmanı Afrika'daki topraklarda çıkan ham elmasların kolayca satılabilmesi ile yapılmaktadır. Bu finansman kaynağı o kadar yayıldı ki tüm dünyayı sardı. Ancak buna da bir son verildi. Peki Nasıl ?
De Beers kendi madenlerinden çıkardığı ham elmasları kendisine bağlı firmalara satar. Bu firmalarda bu taşları keser ve cilalar en son ürün olan pırlantaya çevirir. Bu pırlantalar lokal toptancılara toptancılarda kuyumcu dükkanlara satarak sizlere ulaştır.
De Beers 'ın ışıltılı pırlantaları işte bu kanlı elmas denilen olgudan %100 uzaktır.
Marie Antoinette gerdanlık
3.7 milyon dolar
Fransız kraliçesinin adıyla anılan bu gerdanlık 8.05 karat beyaz pırlanta, iki adet sarı renkte 7.06 ve 5.24 karat oval elmas ve 1.84 karatlık pembe elmasın birleşimiyle göz kamaştırıyor. Gerdanlığın üstünde toplam 181.1 karatlık pırlanta bulunuyor.
Yakut
Koyu kırmızıdan, beyazımsı kırmızıya kadar renk çeşitliliği gösterir. Sertliği 9’dur. Kırmızı rengini kromdan alır.
Yeşim
Yeşim, asırlar boyunca mücevherat ve küçük heykel yapımında kullanılmış, en çok yeşil renkte bulunan sert, kıymetli taş. En kıymetlileri zümrüt yeşimi ve Burma yeşimidir.
Yeşilin bütün tonlarını gösterir, sertliği 6,5-7’dir. Çinlilerin en değerli taşıdır.
Çin'in binlerce yıllık geleneksel kültüründe yeşim taşı, özel bir yer tutuyor. Yeşim taşı, aydınlar için koleksiyon değeri yüksek bir eşyadır, imparatorlar ve aristokratlar için de yetki ve sosyal konumlarının simgesidir. Konfüçyüs öğretilerinde, yeşim taşı merhamet, sadakat, zeka, cesaret ve sadeliğin simgesi olarak kabul ediliyor ve yeşim temiz, sıradan olmayan ve insan ile iletişim kurabilen bir taş türü olarak görülüyor. Dolayısıyla kaliteli bir yeşim eşyasına sahip olan birinin akıllı, bilgili ve doğruyu bilen kişi olduğu düşünülüyor.
Zümrüt
Yeşil tonları gözlenen Zümrüt’ün sertliği 7,5-8’dir. Beril grubunun en değerli üyesidir. Yüksek basınç ve ısıyla oluşur. Dünyanın en kıymetli taşlarından biridir. Hükümdar ve soylu ailelerinin çok değerli ve hikayesi olan zümrütlere sahip olduğu bilinir.
Opal
Kırmızı, beyaz, rengarenk parıltılı bir görünüme sahiptir. Sertliği 5,5 – 6,5 dur. Kuvarsın bir türü olan Opal amort olarak bulunur. Beyaz olanlara süt opal, kırmızı olanlara ateş opali denir.
Safir
Mavi, sarı, yeşil, siyah, turuncu, kırmızı renkler gösterir. Sertliği 9’dur. Bilinen en büyük safir 563 kıratlık Hindistan yıldızıdır. New York doğa tarih müzesinde teşhir edilmektedir. Korundum ailesine dahil olup sert bir süs taşıdır.
Aytaşı
Beyaz, sarı, açık kahve, açık mavi renkleri gösterir. Sertliği 6-6,5’dur. Damarlı ve beyazımsı dış yüzeyi gösterdiği için aytaşı ismi verilmiştir. Taşın iç yapısından dolayı, ışık kırılması ile yansımalar olur.
Turkuaz
Açık maviden yeşile kadar renk çeşitliliği gösteren firuzenin sertliği 5-6’dır. Türk taşı anlamına gelir. Çok kırılgan olan türkuaz rengini bileşimindeki demir ve bakırdan alır. Parlaklığı mumsu yapıdadır.
Ametist
Mor yakut veya mor necefte denir. Ametist çok güçlü enerjiye sahip taşlardan biridir ve çok güzel bir görsele sahip olduğu içinde en çok tercih edilen taşlardandır.
Ametist ismi yunanca amethystos yani sarhoş olmayan, sarhoşluktan koruyan demektir. Eskiden özellikle Yunanistan’da insanlar içki içtikten sonra sarhoş olmamak için bu taşı yanlarında taşırlarmış. 17.yy da kıymetli mobilyalar ve ev eşyaları ametistle süslenirdi.
Ülkemizde de bazı bölgelerimizde ametist taşı çıkarılmaktadır. Fakat ülkemizdekiler küçük dişlidir. Taşçılıkta biz buna nar dişli deriz ve değeri daha düşüktür. Birde brezilyadan çıkarılan ametist vardır ki bu değerce daha kıymetlidir ve iç kristal dişleri daha iridir buna da deve dişli denir. Bu ülkelerin yanı sıra dünyada İspanya, Sibirya, Almanya ve Fransa’dan da ametist taşı çıkarılmaktadır.
Akik
Kahverengi koyudan açığa bütün tonları başta olmak üzere mavi, sarı, yeşil renkte bulunmaktadır. Değişik renk tabakaları göstermektedir. Sertliği 6,5-7’dir.
Kehribar
Kehribar, fosilleşmiş ağaç reçinelerinin genel ismidir. Elli yada yetmiş milyon önceki Eosen (üçüncü jeolojik çağın erken evresi) oluşan kehribar çoğunlukla açık sarı ve altın sarısından, kahverengi ve kırmızıya kadar değişen renk tonlarına sahiptir. Yünlü bir kumaşa sürtülen kehribarın statik elektrik yüklenip küçük parçacıkları kendine çekmesi nedeniyle pozitif enerji taşı ve şifa olarak kabul edilmiştir.
Mercan
Pembe ve tonları, kırmızı ve tonları, siyah ve beyaz renkte bulunur. Sertliği 3-4’dür. Mercan organik olup deniz canlılarının iskeletidir. Dünyadaki bütün sıcak denizlerde bulunur.
İnci
Değerli süs maddeleri arasında bir canlı tarafından yaratılan tek mücevher incidir.Yumuşak ve tatlı pırıltılarıyla inci,hemen her dilde ??güzellik'' ve ??yüksek değer''le eşanlamlı bir sözcük olarak kullanılmaktadır.Türkçe'de de az bulunan niteliklere sahip,temiz yürekli,iyi yürekli insanlara ''inci gibi'' denir.
İnci nasıl oluşur?
İnci, başta istiridye,tarak ve bazı midye türlerinin içinde oluşur.Bunlar denizlerde yaşayan yumuşakçalar sınıfından kabuklu yaratıklardır.İşte, yaratıkların yumuşak vicutları içine giren yabancı bir maddenin zararsız duruma getirilmesi için çevrelerinde kılıflar oluşmaya başlar.Böylece soyutlanan yabancı madde zamanla kalınlaşan ve çeşitli katmanlardan oluşmaya başlar.Böylece soyutlanan yabancı madde zamanla kalınlaşan ve çeşitli katmanlardan oluşan yuvarlak bir biçim alır.Daha çok istiridyenin içinde gelişen bu kat kat kılıflar sedef katmanıdır.İnci bu katmanların tümünün küresel bir biçimde oluşmasıdır.
İncinin değeri nereden gelir?
Doğal inci, özellikle iri taneli inci az ve zor bulunan bir şeydir.Çıkarılanlar arasında değerli olanlarda çok azdır.Bir incinin değeri göz alıcı doğal pırıltılarının yanısıra kendine özgü değeriyle ölçülür.İncinin renk ve parlaklığı alttaki katmanların ışığı yansıtma ve kırmasıyla oluşan ilginç bir olaydır.Ama gerçekten çok değerli bir incinin ışığı yansıtmasının yanı sıra şekliyle yapı düzlüğünün de göz önünde tutulması gerekir.
İncinin rengi istiridyenin cinsine,suyun içirdiği tuzun niteliğine suyun derinlik ve ısı derecesiyle de yakından ilgilidir. İnci genellikle beyaz,fildişi,pembe yada açık gül renginde, mavimsi hatta siyah olmaktadır.Bunların içinde beyaz ve pembemsi renklerde olanlar en çok arayanlardır.Siyah inciler ise çok az bulunduğundan ayrı bir değer taşımaktadır.
Doğal inciler
İstiridye ve öteki yumuşakçaların oluşturduğu her inci değer taşımaz.Değerli inci yapabilmek istiridyenin kabuğunun iç yüzeyini kaplayan sedef tabakasının parlak,düzgün ve temiz renkli olmasına bağlıdır.Bu niteliklerin en çok rastlandığı türü ise tropikal denizlerin ılık sularında yaşayan Pinktada istiridyesidir.Ama İran Körfesinin Arp yarımadası kıyılarında 2000 yılından beri çıkarılmakta olan inciler arasında çok değeğrli inciler görülmüştür.Sri Lanka Adasının Mannar Körfezi beyaz ve gümüşsü incileriyle ünlü ünlüdür.ABD ile Meksika'nın batı kıyılarında ise siyah inci çıkar.Avusturalya,Güney Pasifikler,Venezuela ve Panama yakınlarındaki İnci adaları da ,inci çıkarılan bölgelerdir.Deniz dibindeki istiridyeler sualtında 70 saniyeden 1,5 dakikaya hatta daha uzun süre,kalabilen dalgıçlar tarafından çıkarılır.
Denizlerin dışında ABD'nin Missisipi nehrinde yaşayan bir istiridye türünde de tatlı su incileri elde edilmektedir.
Değerli taşların gösterişi
Özellikle de Tebriz ve Mısır’ın fethi sonrası, imparatorluğun çeşitli yerlerinden farklı gelenek ve sanat anlayışlarını İstanbul’a getiren ustaların çalışma ve işbirliği sonucu, 16. yüzyılın ortalarında, belirgin etkilerden arınan Osmanlı maden sanatı, kendi özgün biçimini bulmuştur. Bu yüzyılda yapılan kazıma, kabartma, telkari, delik işi, savat, kakma ve kaplama teknikleriyle süslü eserlerin üzerinde genellikle birkaç süsleme tekniği birden uygulanmıştır. Ancak bu dönemin genel karakterini en iyi yansıtan bölüm, kuşkusuz murassa (değerli taşlarla süslü) madeni eserlerdir.
Bu dönemde büyük bir gelişme gösteren taş kakma tekniği ile, madeni yüzeyler ve kılıç, hançer, kitap kapları, yeşim paftalar, doğal kristal, hatta porselen üzerine değerli taş yerleştirmek moda olmuştur. 16. yüzyılın bu gösterişli biçimiyle tezat teşkil edecek, sadece uyumlu oranları ve iyi işçilikleriyle göze çarpan sade örnekler de vardır. Gene bu döneme ait, sadece bir madalyon, kartuş veya köşebendin içinin süslendiği örnekler, iki tezat üslup arasındaki orta çizgiyi oluşturur gibidir.
Pırlanta Hakkında
Doğanın en değerli madenlerinden olan pırlantadır. Elmas ile pırlanta halk arasında farklı taşlar olarak bilinir ama aynı taşlardır. Madenden ham olarak çıkan elmas işinin ehli uzman kişiler tarafından kesilerek pırlanta'nın 58 fasetli haline dönüşür. Elmas kesildikten sonra cila işlemi uygulanır.
Kesim
Kesim taş büyüdüğü zaman yani 0,80'den sonra kesim artık önemli bir hal alıyor. Genelde Türkiye'deki kuyumcuların az bir bölümü kesimden anlasa da önemli bir konudur. Çünkü kesim ne kadar iyi olursa pırlanta ışığı o kadar iyi verecektir. Kesim kötü olursa hem ışığı iyi yansıtmaz hem de pırlantaya bakıp 0,50 Ct. lık taşı 0,70 gibi gösterir yada tam tersi.
Karat
Karat ise pırlantanın ağırlığını simgeler. Pırlantar karat cinsinden ölçen özel çok hassas teraziler vardır. Karat gramın 5'te biridir.
Kanlı Elmas nedir ?
Elmas ham haliyle taşınılması çok kolay bir madendir. Bir ülkede problem olduğu zaman ve gitmeniz gerekirse ne evinizi nede arabanızı yanınıza alabilirsiniz. Ancak bir avuç büyüklüğünde ham bir elması yanınızda kolayca götürüp 30 milyon dolara satabilirsiniz. Bu açıdan ham elmaslar özellikle büyük elmaslar kolay paraya çevrilir olduğu için en kolay nakit taşıma methodudur.
Afrikadaki iç çatışmaların finansmanı Afrika'daki topraklarda çıkan ham elmasların kolayca satılabilmesi ile yapılmaktadır. Bu finansman kaynağı o kadar yayıldı ki tüm dünyayı sardı. Ancak buna da bir son verildi. Peki Nasıl ?
De Beers kendi madenlerinden çıkardığı ham elmasları kendisine bağlı firmalara satar. Bu firmalarda bu taşları keser ve cilalar en son ürün olan pırlantaya çevirir. Bu pırlantalar lokal toptancılara toptancılarda kuyumcu dükkanlara satarak sizlere ulaştır.
De Beers 'ın ışıltılı pırlantaları işte bu kanlı elmas denilen olgudan %100 uzaktır.
Marie Antoinette gerdanlık
3.7 milyon dolar
Fransız kraliçesinin adıyla anılan bu gerdanlık 8.05 karat beyaz pırlanta, iki adet sarı renkte 7.06 ve 5.24 karat oval elmas ve 1.84 karatlık pembe elmasın birleşimiyle göz kamaştırıyor. Gerdanlığın üstünde toplam 181.1 karatlık pırlanta bulunuyor.
Yakut
Koyu kırmızıdan, beyazımsı kırmızıya kadar renk çeşitliliği gösterir. Sertliği 9’dur. Kırmızı rengini kromdan alır.
Yeşim
Yeşim, asırlar boyunca mücevherat ve küçük heykel yapımında kullanılmış, en çok yeşil renkte bulunan sert, kıymetli taş. En kıymetlileri zümrüt yeşimi ve Burma yeşimidir.
Yeşilin bütün tonlarını gösterir, sertliği 6,5-7’dir. Çinlilerin en değerli taşıdır.
Çin'in binlerce yıllık geleneksel kültüründe yeşim taşı, özel bir yer tutuyor. Yeşim taşı, aydınlar için koleksiyon değeri yüksek bir eşyadır, imparatorlar ve aristokratlar için de yetki ve sosyal konumlarının simgesidir. Konfüçyüs öğretilerinde, yeşim taşı merhamet, sadakat, zeka, cesaret ve sadeliğin simgesi olarak kabul ediliyor ve yeşim temiz, sıradan olmayan ve insan ile iletişim kurabilen bir taş türü olarak görülüyor. Dolayısıyla kaliteli bir yeşim eşyasına sahip olan birinin akıllı, bilgili ve doğruyu bilen kişi olduğu düşünülüyor.
Zümrüt
Yeşil tonları gözlenen Zümrüt’ün sertliği 7,5-8’dir. Beril grubunun en değerli üyesidir. Yüksek basınç ve ısıyla oluşur. Dünyanın en kıymetli taşlarından biridir. Hükümdar ve soylu ailelerinin çok değerli ve hikayesi olan zümrütlere sahip olduğu bilinir.
Opal
Kırmızı, beyaz, rengarenk parıltılı bir görünüme sahiptir. Sertliği 5,5 – 6,5 dur. Kuvarsın bir türü olan Opal amort olarak bulunur. Beyaz olanlara süt opal, kırmızı olanlara ateş opali denir.
Safir
Mavi, sarı, yeşil, siyah, turuncu, kırmızı renkler gösterir. Sertliği 9’dur. Bilinen en büyük safir 563 kıratlık Hindistan yıldızıdır. New York doğa tarih müzesinde teşhir edilmektedir. Korundum ailesine dahil olup sert bir süs taşıdır.
Aytaşı
Beyaz, sarı, açık kahve, açık mavi renkleri gösterir. Sertliği 6-6,5’dur. Damarlı ve beyazımsı dış yüzeyi gösterdiği için aytaşı ismi verilmiştir. Taşın iç yapısından dolayı, ışık kırılması ile yansımalar olur.
Turkuaz
Açık maviden yeşile kadar renk çeşitliliği gösteren firuzenin sertliği 5-6’dır. Türk taşı anlamına gelir. Çok kırılgan olan türkuaz rengini bileşimindeki demir ve bakırdan alır. Parlaklığı mumsu yapıdadır.
Ametist
Mor yakut veya mor necefte denir. Ametist çok güçlü enerjiye sahip taşlardan biridir ve çok güzel bir görsele sahip olduğu içinde en çok tercih edilen taşlardandır.
Ametist ismi yunanca amethystos yani sarhoş olmayan, sarhoşluktan koruyan demektir. Eskiden özellikle Yunanistan’da insanlar içki içtikten sonra sarhoş olmamak için bu taşı yanlarında taşırlarmış. 17.yy da kıymetli mobilyalar ve ev eşyaları ametistle süslenirdi.
Ülkemizde de bazı bölgelerimizde ametist taşı çıkarılmaktadır. Fakat ülkemizdekiler küçük dişlidir. Taşçılıkta biz buna nar dişli deriz ve değeri daha düşüktür. Birde brezilyadan çıkarılan ametist vardır ki bu değerce daha kıymetlidir ve iç kristal dişleri daha iridir buna da deve dişli denir. Bu ülkelerin yanı sıra dünyada İspanya, Sibirya, Almanya ve Fransa’dan da ametist taşı çıkarılmaktadır.
Akik
Kahverengi koyudan açığa bütün tonları başta olmak üzere mavi, sarı, yeşil renkte bulunmaktadır. Değişik renk tabakaları göstermektedir. Sertliği 6,5-7’dir.
Kehribar
Kehribar, fosilleşmiş ağaç reçinelerinin genel ismidir. Elli yada yetmiş milyon önceki Eosen (üçüncü jeolojik çağın erken evresi) oluşan kehribar çoğunlukla açık sarı ve altın sarısından, kahverengi ve kırmızıya kadar değişen renk tonlarına sahiptir. Yünlü bir kumaşa sürtülen kehribarın statik elektrik yüklenip küçük parçacıkları kendine çekmesi nedeniyle pozitif enerji taşı ve şifa olarak kabul edilmiştir.
Mercan
Pembe ve tonları, kırmızı ve tonları, siyah ve beyaz renkte bulunur. Sertliği 3-4’dür. Mercan organik olup deniz canlılarının iskeletidir. Dünyadaki bütün sıcak denizlerde bulunur.
İnci
Değerli süs maddeleri arasında bir canlı tarafından yaratılan tek mücevher incidir.Yumuşak ve tatlı pırıltılarıyla inci,hemen her dilde ??güzellik'' ve ??yüksek değer''le eşanlamlı bir sözcük olarak kullanılmaktadır.Türkçe'de de az bulunan niteliklere sahip,temiz yürekli,iyi yürekli insanlara ''inci gibi'' denir.
İnci nasıl oluşur?
İnci, başta istiridye,tarak ve bazı midye türlerinin içinde oluşur.Bunlar denizlerde yaşayan yumuşakçalar sınıfından kabuklu yaratıklardır.İşte, yaratıkların yumuşak vicutları içine giren yabancı bir maddenin zararsız duruma getirilmesi için çevrelerinde kılıflar oluşmaya başlar.Böylece soyutlanan yabancı madde zamanla kalınlaşan ve çeşitli katmanlardan oluşmaya başlar.Böylece soyutlanan yabancı madde zamanla kalınlaşan ve çeşitli katmanlardan oluşan yuvarlak bir biçim alır.Daha çok istiridyenin içinde gelişen bu kat kat kılıflar sedef katmanıdır.İnci bu katmanların tümünün küresel bir biçimde oluşmasıdır.
İncinin değeri nereden gelir?
Doğal inci, özellikle iri taneli inci az ve zor bulunan bir şeydir.Çıkarılanlar arasında değerli olanlarda çok azdır.Bir incinin değeri göz alıcı doğal pırıltılarının yanısıra kendine özgü değeriyle ölçülür.İncinin renk ve parlaklığı alttaki katmanların ışığı yansıtma ve kırmasıyla oluşan ilginç bir olaydır.Ama gerçekten çok değerli bir incinin ışığı yansıtmasının yanı sıra şekliyle yapı düzlüğünün de göz önünde tutulması gerekir.
İncinin rengi istiridyenin cinsine,suyun içirdiği tuzun niteliğine suyun derinlik ve ısı derecesiyle de yakından ilgilidir. İnci genellikle beyaz,fildişi,pembe yada açık gül renginde, mavimsi hatta siyah olmaktadır.Bunların içinde beyaz ve pembemsi renklerde olanlar en çok arayanlardır.Siyah inciler ise çok az bulunduğundan ayrı bir değer taşımaktadır.
Doğal inciler
İstiridye ve öteki yumuşakçaların oluşturduğu her inci değer taşımaz.Değerli inci yapabilmek istiridyenin kabuğunun iç yüzeyini kaplayan sedef tabakasının parlak,düzgün ve temiz renkli olmasına bağlıdır.Bu niteliklerin en çok rastlandığı türü ise tropikal denizlerin ılık sularında yaşayan Pinktada istiridyesidir.Ama İran Körfesinin Arp yarımadası kıyılarında 2000 yılından beri çıkarılmakta olan inciler arasında çok değeğrli inciler görülmüştür.Sri Lanka Adasının Mannar Körfezi beyaz ve gümüşsü incileriyle ünlü ünlüdür.ABD ile Meksika'nın batı kıyılarında ise siyah inci çıkar.Avusturalya,Güney Pasifikler,Venezuela ve Panama yakınlarındaki İnci adaları da ,inci çıkarılan bölgelerdir.Deniz dibindeki istiridyeler sualtında 70 saniyeden 1,5 dakikaya hatta daha uzun süre,kalabilen dalgıçlar tarafından çıkarılır.
Denizlerin dışında ABD'nin Missisipi nehrinde yaşayan bir istiridye türünde de tatlı su incileri elde edilmektedir.
Değerli taşların gösterişi
Özellikle de Tebriz ve Mısır’ın fethi sonrası, imparatorluğun çeşitli yerlerinden farklı gelenek ve sanat anlayışlarını İstanbul’a getiren ustaların çalışma ve işbirliği sonucu, 16. yüzyılın ortalarında, belirgin etkilerden arınan Osmanlı maden sanatı, kendi özgün biçimini bulmuştur. Bu yüzyılda yapılan kazıma, kabartma, telkari, delik işi, savat, kakma ve kaplama teknikleriyle süslü eserlerin üzerinde genellikle birkaç süsleme tekniği birden uygulanmıştır. Ancak bu dönemin genel karakterini en iyi yansıtan bölüm, kuşkusuz murassa (değerli taşlarla süslü) madeni eserlerdir.
Bu dönemde büyük bir gelişme gösteren taş kakma tekniği ile, madeni yüzeyler ve kılıç, hançer, kitap kapları, yeşim paftalar, doğal kristal, hatta porselen üzerine değerli taş yerleştirmek moda olmuştur. 16. yüzyılın bu gösterişli biçimiyle tezat teşkil edecek, sadece uyumlu oranları ve iyi işçilikleriyle göze çarpan sade örnekler de vardır. Gene bu döneme ait, sadece bir madalyon, kartuş veya köşebendin içinin süslendiği örnekler, iki tezat üslup arasındaki orta çizgiyi oluşturur gibidir.