Datça- Datça Tarihi Mekanları

Salvo

Kayıtlı Üye
2_27514_3_528_datca02buyuka.jpg
Datça

Rutubetten, nemden uzak anlatılmayacak sadece yaşanılacak adeta küçük bir şehir Datça. Biz dilimiz döndüğünce, kelimeler yettiğince sizin için anlatmaya çalışacağız. Belki tatillerinizden birinde gidip, görürsünüz diye…

Datça’da yapacağınız tatilinizde, Türkiye’nin cennet köşelerinden birinde olduğunuzu kesinlikle hissedeceksiniz. M.Ö 7.yy da Dor’lar tarafından Knidos antik kentinin yakınlarında kurulmuş Datça… Havası, doğası, suyu, yemekleri vazgeçilemeyecek kadar güzel bu küçük kentin. Akdeniz ve Ege’nin buluşmasının nadir tanıklarından… Anadolu uygarlıklarının tarihte vazgeçilmez yeri, şimdilerde tatilcilerin göz bebeği olmuş. Doğal güzellikleri, temiz havası ve kışın bile ılık iklime sahip bu ilçe, Türkiye’nin önemli limanlarından biri. Tekne turu ile mavi yolculuğa bile çıksanız ilk uğrayacağınız yerlerden biri Datça olmalı. Bodrum’dan kalkan feribotlarla keyifli bir deniz yolculuğu sonrasında ulaşabileceğiniz Datça’ya Marmaris üzerinden 70 km mesafe kat ederek gelebilirsiniz. Eski binaların tarihi bir doku yarattığı Datça’da göreceğiniz gözde mekânlar, eğlencenizin son durağı olmak için sizi bekliyor olacak. Balı ve balığı ile ünlü olan Datça’da günbatımında balık keyfinden hiç vazgeçmek istemeyeceksiniz. Pırıl pırıl koy ve plajlarda yüzmek, doğa yürüyüş parkurunda yürüyüşler yaparak, ciğerlerinizi mis gibi temiz hava ve oksijenle doldurmak tatilinizin başlıca aktivitelerinden olabilir. Kuş cıvıltılarıyla uyanacağınız uykunuzdan sonra edeceğiniz kahvaltınızda, Datça’nın balından, bademinden ve üzümünden yemelisiniz. Hava ne kadar sıcak olursa olsun Datça’da bunaltıcı sıcağı asla hissetmezsiniz.
Tarihin görgü tanığı; Datça...
Datça'da kültürel faaliyet açısından gezebileceğiniz o kadar çok yer varki... Binlerce yıl önce yaşayan uygarlıkların, günümüze kadar gelen kalıntıları, ne denli bir tarihe sahne olduğumuzu bir kez daha gözler önüne seriyor. Datça'da Reşadiye Yarımadası'nın ucunda bulunan Kndios Antik Kenti Datça'nın en önemli tarihi kentlerinden biri. Knidos'ta yapılan kazılar ile yöredeki yerleşim başlangıcının M.Ö.VII.yüzyıla tarihlendiğini açığa çıkarmıştır. Knidoslular M.Ö. IV. yüzyılın ortalarına kadar Datça’nın kuzey doğusundaki yarımadada yaşamışlar, sonra da bugünkü yere yerleşmişlerdir. Teselya’dan gelen göçmenler sonraki yıllarda Datça Yarımada’sının güney ucuna taşınarak orada yeniden kurdukları kentte yaşamlarını sürdürmüşler. Herodot’a göre Spartalı’lar Knidos’u bir koloni kenti olarak kurmuşlar... Zamanla güçlü bir konuma gelen Knidos, komşu kentleri Lindos, kamiros, İtalyysos, Kos, Halikarnasos ve Delos ile birlikte Dor Hexapolisini oluşturmuş... Fenikeliler ile denizcilikte yarışacacak kadar ilerlemişler ve bunun sonucu olarak da Lipori de kendine ait bir koloni, Miletos’un Nil deltasındaki koloni kenti Naukratis’de de imalathane kurmuşlar... Knidoslular gün geçtikçe genişleme politikası güden Lydialılara karşı bir önlem olarak Reşadiye Yarımadası’nı karadan ayıracak kanalın yapımına başlamışlar, ancak M.Ö.546’daki pers saldırısı nedeniyle tamamlayamamışlar… Knidos Antik Kenti’ne Datça’dan 37 km sonra ulaşabiliyorsunuz. Sadece bir arabanın geçebileceği genişlikte olan bir yoldan sonra son 6 kilometresini toprak ve oldukça kötü durumda olan bir yoldan aşacaksınız. Yaz aylarından deniz yolunu tercih edebilirsiniz. Asya’daki 6 Dorian kolonisinden biri olan kent, M.Ö 4.yy’da kurulmuş. Önceleri ünlü bir kültür ve sanat merkezi olan Knidos, lokasyon itibariyle denizcilik alanında da ününe ün katmış.
Persler Knidos’a zarar vermemişler, M.Ö.540’da diğer İon kentleriyle birlikte Delphi’de bir hazine binası (tesarios) yaptırmışlardır. Bu yüzyılda Knidos, şarap ihraç eden önemli bir ticaret merkezi konumuna gelmiştir

Datça’nın en ilginç yapılarından biri de Aphrodite Tapınağı. Sanat tarihinin ilk çıplak kadın heykeli Knidos Aphrodite, M.Ö 4.yy’da yaşayan Knidos’lu ünlü matematikçi ve astronom Eudoksos’un mevsimleri ve saatleri gösteren ve dünyada bir eşi daha olmayan Güneş saati kesinlikler görmeniz gerekenlerden… Ünlü şair Can Yücel’in müze haline getirilen evini de mutlaka görmelisiniz.
Hızırşah köyü: Bu köyde Selçuklulardan kalma restore edilmiş bir cami bulunuyor. Ayrıca Eski Datça ve Hızırşah köyü arasında 10 4. yüzyılda işletildikleri sanılan keramik atölyeleri bulunuyor.
Reşadiye: Merkezden (iskele Mahallesi) 5 kilometre uzaklıkta. Reşadiye'de büyük bir cami, ayrıca ahşap tavanı ve duvar süslemeleriyle dikkat çeken eski Türk evlerinden Mehmet Ali Bey Konağı bulunuyor. Konak 200 yıllık bir geçmişe sahip.
Mesudiye köyü: Yarımadanın en güzel noktalarından biri, nefis doğasıyla göz kamaştırıyor. Mesudiye sapağı Knidos yolu üzerinde. Sapaktan sonraki 3 kilometrelik yol sizi köye ve Kızılbük Koyu'na ulaştırır. Köyde konaklamak için pansiyonlar bulunuyor.
Karaincir (Gebekum): Datça'ya 4 kilometre. Yeldeğirmenlerine gelmeden önce Perili Köşk tabelasından sola saptıktan yaklaşık l kilometre sonra kumsala varılır. Yedi kilometreyi bulan bir kumsala sahiptir.
Kargı Koyu: Datça merkeze 4 kilometre uzaklıkta yer alır. Bu sevimli koyda konaklanabilecek pansiyonlar, lokantalar mevcut.
Hayıtbükü: Hilal şeklindeki limanıyla tatilcilerin gözdesi. Datça'ya 20 dakika mesafede.
Palamutbükü: Kent merkezine 30 kilometre. Yarımadanın en güzel koylarından biri. Pansiyonlar ve lokantalar mevcut.
Ovabükü: Hayıtbükü ile Palamutbükü arasında yer alır. Uzun bir kumsalı mevcut. Kalınacak yerler var.
Aktur: Datça'ya 30 kilometre mesafede, Kurucabük ve Aktur olmak üzere iki bölgeden oluşur. Kurucabük Çiftlik Limanı'nın doğusunda, Adatepe Burnu ile Bozan Burnu arasında yer alır. îki yerleşimin arasındaki Adatepe yarımadası kara ile alçak ve kumsal bir kıstakla bağlanmıştır. Deniz yolculuğunu sevenler Datça Limanı'ndan kalkan teknelerle Knidos, Palamut Bükü, Mesudiye, Domuz Bükü, Akvaryum, Kargı koylarını gezebilir. Dalış, su kayağı, ve yelken sörfü yapmak isteyenler için de tesisler bulunuyor. Kargı ile iniciburnu arasında dalış yapılabiliyor.
Datça'da eğlence sabaha kadar sürüyor...

Datça’da gece eğlenceleri de gündüzleri gibi çok renkli geçiyor. Her tarzda eğlence mekanının bulunduğu Datça sokaklarında, ister diskoya ister bara, isterseniz de clube gidip tatilinizin tadını dans ederek çıkarabilirsiniz. Chillhouse beach bar, Bambu cafe-bar ve Eclipse Bar Datça’nın en vazgeçilmez mekânlarından…
Datça’da canınız sıkılırsa eğer, günübirlik ya da 3-4 günlük tekne turlarına katılarak Datça’nın eşsiz koylarında gezebilir, teknede eğlenebilir ve serin sularda yüzmenin müthiş hazzını yaşayabilirsiniz. Datça’ya gittiğinizde nerede kalacağız diye düşünmenize gerek yok, pek çok konaklama tesisi ve pansiyon Datça’nın tarihi binalarında sizi bekliyor olacak…

Tarihte,Datça Yarımadası'nın havasının insanları iyileştirdiğine dair rivayetler olduğu gibi günümüzde de kalp,dolaşım,sinir ve romatizma hastaları tarafından tercih edilmektedir.

Datça’ya Mayıs ve Ekim ayları arasında düzenlenen Bodrum-Datça arası feribot seferleri ile ulaşabilirsiniz. Dalaman veya Bodrum Havaalanı’ndan da geçebileceğiniz Datça, Marmaris’e 71, İzmir’e 350 km uzaklıkta. Ankara’dan 840 km, İstanbul’dan 960 km ve İzmir’den 360 km mesafede bulunan Datça’ya arabayla Marmaris yolu üzerinden ulaşabilirsiniz.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst