CaSPeR35
Kayıtlı Üye
Damla (Gut) Hastalığı
Damla(gut) Hastalığı Nedir,
Gut(damla) Hastalığına zararlı yiyecekler
Gut-damla, çoğunlukla hücre çekirdeğinde yer alan nükleik asitlerin bileşiminde bulunan pürin metabolizması bozukluğu bir hastalıktır. Pürinin yıkımıyla oluşan ürik asit kanda yükselir, ürik asidin tuzları da eklemlerde birikerek şiddetli ağrılara neden olur.
Beslenmede ürik asit oluşturan pürinden sakınmak gerekir. Pürince zengin besinler olan sakatatlar, av etleri, havyar, ançuez, sardalya, yenmemelidir. Sığır ve yoyun etleri, tavuk, balık, kuru-baklagiller, mantar, ıspanak ve karnıbahar orta düzeyde pürin içerirler. Özellikle atakların geldiği sırada bu grup besinlerden sınırlı miktarlarda alınmalıdır. Süt, yoğurt, peynir, yumurta, pirinç, meyveler, ekmek, yukardakiîerin dışındaki sebzelerde pürin azdır. Gut hastalığı olanlar, besin gereksinmelerini daha çok bu gruptaki besinlerden karşılayabilirler.
Ayrıca, yağ, ürik asit atımını azalttığı, su ise arttırdığından, yemekler az yağlı yapılır, çorbalara önem verilir ve bol sıvı alınır. Yine sebze ve meyveler çok alınarak idrarın alkaliye dönüş¬mesi sağlanarak ürik asidin atımına yardımcı olunur.
Gutlu kimselerin çoğu şişmandır. Bu kişilerin birden bire zayıflamaları kan ürik asit düzeyini yükseltebilir. Şişman kişiler enerjisi yoğun besinleri azaltarak yavaş yavaş zayıflamalıdırlar.
Gut tedavisinde beslenmenin önemi büyüktür. Eğer gut tedavisi başarıya ulaşsın diyorsanız beslenmenize dikkat etmeniz gerekir. Gut hastalığının tedavisinde yukarıdaki maddelere kesinlikle dikkat edip, zayıflamaya gereken önemi vermelisiniz.
Damla(gut) Hastalığı Nedir,
Gut(damla) Hastalığına zararlı yiyecekler
Gut-damla, çoğunlukla hücre çekirdeğinde yer alan nükleik asitlerin bileşiminde bulunan pürin metabolizması bozukluğu bir hastalıktır. Pürinin yıkımıyla oluşan ürik asit kanda yükselir, ürik asidin tuzları da eklemlerde birikerek şiddetli ağrılara neden olur.
Beslenmede ürik asit oluşturan pürinden sakınmak gerekir. Pürince zengin besinler olan sakatatlar, av etleri, havyar, ançuez, sardalya, yenmemelidir. Sığır ve yoyun etleri, tavuk, balık, kuru-baklagiller, mantar, ıspanak ve karnıbahar orta düzeyde pürin içerirler. Özellikle atakların geldiği sırada bu grup besinlerden sınırlı miktarlarda alınmalıdır. Süt, yoğurt, peynir, yumurta, pirinç, meyveler, ekmek, yukardakiîerin dışındaki sebzelerde pürin azdır. Gut hastalığı olanlar, besin gereksinmelerini daha çok bu gruptaki besinlerden karşılayabilirler.
Ayrıca, yağ, ürik asit atımını azalttığı, su ise arttırdığından, yemekler az yağlı yapılır, çorbalara önem verilir ve bol sıvı alınır. Yine sebze ve meyveler çok alınarak idrarın alkaliye dönüş¬mesi sağlanarak ürik asidin atımına yardımcı olunur.
Gutlu kimselerin çoğu şişmandır. Bu kişilerin birden bire zayıflamaları kan ürik asit düzeyini yükseltebilir. Şişman kişiler enerjisi yoğun besinleri azaltarak yavaş yavaş zayıflamalıdırlar.
Gut tedavisinde beslenmenin önemi büyüktür. Eğer gut tedavisi başarıya ulaşsın diyorsanız beslenmenize dikkat etmeniz gerekir. Gut hastalığının tedavisinde yukarıdaki maddelere kesinlikle dikkat edip, zayıflamaya gereken önemi vermelisiniz.