Crohn Hastalığı

Heulwen

Kayıtlı Üye
Crohn Hastalığı


Ülseratif kolitten farklı olarak; ağızdan anüse (makat) kadar sindirim sisteminin her hangi bir bölgesinde gözlenebilen ve yanlızca mukozada değil kas tabasını geçip tüm tabakaları tutan bir inflamasyon mevcuttur.

Hastalık sindirim sistemini bölgeler halinde tutar ve en sık yerleştiği bölge ince bağırsağın son kısmıdır ki bu nedenle hastalığa terminal ileit ismi de verilir. Kadınlarda erkeklerden daha sık görülür.

İshal, karın ağrısı, bulantı, kusma, kilo kaybı ve ateş hastağın sık rastlanan bulgularıdır. Karında kitle veya perianal fistüller hastalığın habercisi olabilir. Patolojik değişiklik olarak fissür, fistül, transmural inflamasyon ve granülomlar görülebilir.

Mukozalarda aftöz ülserasyonlar sıktır. Bağırsak duvarlarında kalınlaşmalar ortaya çıkar. Hastalık ilerledikçe bağırsak lümeni daralır. Obstrüksiyon (tıkanma) ve perforasyon (delinme) gelişebilir.

Crohn hastalığında yapılacak cerrahi girişimler tedavi edici ve hastalığın tamamen ortadan kalkmasını sağlayıcı nitelikte değildir. Bu nedenle cerrahi girişimler sadece komplikasyonların varlığında yapılmalıdır (delinme, tıkanıklık gibi).

Hastalığın akut dönemlerinde (alevli olduğu dönemlerde) bağırsak istirahati, total parenteral beslenme (tüm besinlerin damar yoluyla verilmesi yöntemi), antibiyotik tedavisi, antiinflamatuar tedavi yapılır ve varsa abselerin drenajı gereklidir.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst