Mis gibi kokan bir çorba, içtiğiniz vakit damağınızda kalan hoş bir aroma... Bu detaylarla başarıyla yapılmış iyi bir çorbayı sevmeyen yoktur. Çorbanın tadı ve kıvamını ise terbiye destekler. Çorba terbiyesi çeşitli şekillerde yapılabilir.
Sütlü terbiye
Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 yumurta sarısı
Yapılışı:
Porselen bir kasede yumurta sarısıyla süt çırpılır, üzerine sıcak çorbadan bir kaşık ilave edilerek tekrar karıştırılır ve hepsi çorbaya ilave edilir. Çorba 5 dakika daha kaynatılarak ocaktan alınır. Dikkat etmeniz gereken nokta çok yüksek ateşte kaynatmamaktır, aksi halde içinde albumin içeren bu karışım pıhtılaşır yani kesilir; bir taşım kaynatmak yeterlidir.
Limonlu terbiye
Malzemeler:
1 yumurta sarısı
1 limonun suyu
Yapılışı:
Cam karıştırma kabımıza yumurtanın sarısı ve limonun suyu alınır, güzelce çırpılır. Limonun suyunda çekirdeklerin bulunmamasına dikkat edin. Ardından çorba kaynarken yavaş yavaş ilave edilir. Bu terbiye genelde taneli çorbalarda daha çok kullanılır. Çorbanıza hem kıvam hem de ekşilik katmak için birebirdir.
Yoğurtlu terbiye
Malzemeler:
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı un
Yapılışı:
Bir kaseye yumurta sarısı, yoğurt ve unu ekleyip güzelce çırpalım, çorba kaynadıktan sonra ilave edip karıştıralım ve tekrar kaynayınca çorbamız hazırdır.
Çorbalarla ilgili püf noktaları
- Çorba tuzlu olursa, bir patatesi dörde bölerek içine atın. Patatesler yumuşayınca yemeğin tuzunu çeker. Ya da içine az miktarda şeker atabilirsiniz.
- Çorba yapımında et suyu veya tavuk suyu kullanmak hem daha besleyici olur, hem de lezzeti artırır.
- Çorba yaparken soğan, havuç, domates, kereviz gibi sebzeler kullanırsanız, çorbanız aromatik olur.
-Çorbanın daha lezzetli olması için, üzerine yağda kızarmış kırmızı biber, maydanoz nane ekleyebilirsiniz.
- Kalmış bayat ekmeklerinizi, fırında kızartıp kıtırlaştırarak, daha sonra çorbalarınızda, içine atmak üzere, kıtır ekmek olarak kullanabilirsiniz...
- Domates çorbası gibi bazı çorbaların üzerine rendelenmiş kaşar eklemek çorbaya ayrı bir tat katar.
Sütlü terbiye
Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 yumurta sarısı
Yapılışı:
Porselen bir kasede yumurta sarısıyla süt çırpılır, üzerine sıcak çorbadan bir kaşık ilave edilerek tekrar karıştırılır ve hepsi çorbaya ilave edilir. Çorba 5 dakika daha kaynatılarak ocaktan alınır. Dikkat etmeniz gereken nokta çok yüksek ateşte kaynatmamaktır, aksi halde içinde albumin içeren bu karışım pıhtılaşır yani kesilir; bir taşım kaynatmak yeterlidir.
Limonlu terbiye
Malzemeler:
1 yumurta sarısı
1 limonun suyu
Yapılışı:
Cam karıştırma kabımıza yumurtanın sarısı ve limonun suyu alınır, güzelce çırpılır. Limonun suyunda çekirdeklerin bulunmamasına dikkat edin. Ardından çorba kaynarken yavaş yavaş ilave edilir. Bu terbiye genelde taneli çorbalarda daha çok kullanılır. Çorbanıza hem kıvam hem de ekşilik katmak için birebirdir.
Yoğurtlu terbiye
Malzemeler:
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı un
Yapılışı:
Bir kaseye yumurta sarısı, yoğurt ve unu ekleyip güzelce çırpalım, çorba kaynadıktan sonra ilave edip karıştıralım ve tekrar kaynayınca çorbamız hazırdır.
Çorbalarla ilgili püf noktaları
- Çorba tuzlu olursa, bir patatesi dörde bölerek içine atın. Patatesler yumuşayınca yemeğin tuzunu çeker. Ya da içine az miktarda şeker atabilirsiniz.
- Çorba yapımında et suyu veya tavuk suyu kullanmak hem daha besleyici olur, hem de lezzeti artırır.
- Çorba yaparken soğan, havuç, domates, kereviz gibi sebzeler kullanırsanız, çorbanız aromatik olur.
-Çorbanın daha lezzetli olması için, üzerine yağda kızarmış kırmızı biber, maydanoz nane ekleyebilirsiniz.
- Kalmış bayat ekmeklerinizi, fırında kızartıp kıtırlaştırarak, daha sonra çorbalarınızda, içine atmak üzere, kıtır ekmek olarak kullanabilirsiniz...
- Domates çorbası gibi bazı çorbaların üzerine rendelenmiş kaşar eklemek çorbaya ayrı bir tat katar.