'Kartaliçe
Bayan Üye

Humus'ta asilerin kurduğu basın merkezinin bombalanması sonucu ölen Amerikalı gazeteci Marie Colvin'in gözünü neden korsanlarla özdeşleşen siyah bantla kapattığı merak konusu oldu.
2001de Sri Lankada Tamil Kaplanları ve hükümet güçleri arasındaki çatışmaları takip ederken tuzağa düşen ve şarapnel parçasının isabet etmesi sonucu gözünü kaybeden Colvin, protez göz takabilecekken korsan bandını tercih etti. Bunun sebebi olarak da çatışma gazeticiliğine duyduğu saygıyı gösterdi.
Bu da onun çatışma bölgelerinde en çok fark edilen gazeteci yaptı. Ameliyat sonrası taktığı bandı etrafındakiler kadar kendisi de yadırgamış. Ancak boş zamanlarında Londradaki partilerde elmaslı siyah bant takarak bu durumla ne kadar barışık olduğunu göstermeye çalıştı. Yaklaşık 10 saat boyunca hiçbir tıbbi müdahalede bulunulmayan Colvinin tedavisi New Yorkta sürmüştü. Çatışmada bir kulağı da sağır olan Amerikalı gazetecinin duyma sorunu giderildi ama gözünün alınmasına engel olamadı.
Ameliyatın tüm detaylarını okurlarıyla paylaşmak istediği için lokal anestezi yapılmasında ısrarcı olan Colvin, operasyon sonrası 12 Ağustos 2001de Sunday Timesa şunları yazdı: New Yorkta bir ameliyat masasında yatıyorum. Hala ayık ve stresliyim. İki doktorun sol gözümü alıp almama konusunda konuştuklarını duyabiliyorum. Biri, Mercek alınmalı dedi. Dr. Stanley Chang gözümü kurtarmak istediğini söyledi ama ne kadar uğraştıysa da retinayı bağlayamadı.
Ameliyatın 4üncü gününde gözümü beyaz bir bantla kapattılar. Birkaç sigara içtim ve banyoda beyaz bandı çıkardım, ilk defa o zaman aynaya baktım. Gözümü düşman gibi gördüm. İlk defa siyah bantla dışarı çıktığımda bu durumla başedemedim. Herkes bandıma bakıyordu. Arkadaşlarım bandı çok sevdi ancak bandın arkasındakini görmek istiyorlardı. Sri Lankaya gittiğime değdi mi diye soruyorlar. BBC muhabiri, Bazıları buna aptallık der Marie dedi. Öyle miydi? Cevaplaması zor bir soru. Sri Lanka unutulan bir sorun.
Gazetecileri kim vurdu?
Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Batılı gazeteciler Remi Colvin ve Remi Ochlikin Humusta öldürülmesini suikast olarak nitelerken Şam saldırıyla ilgili sorumluluk kabul etmiyor. Liberation muhabiri Jean-Pierre Perrin Colvinle birlikte bulunduğu binadan ordunun saldıracağına dair aldığı bir istihbarat üzerine ayrıldıklarını ancak Colvinin geri döndüğünü söyledi. Perrin, rejim birliklerinin Suriyeye adım atan her gazetecinin öldürülmesi talimatı aldığını öne sürdü. Suriye Dışişleri, Risk alıp topraklara sızan gazetecilerin ölümünden Suriyenin sorumlu tutulmasını kesinlikle reddediyoruz yanıtını verdi. İletişim Bakanlığı, Humus Valisine Batılı gazetecilerin tahliyesi için emir verdi.