sensiz olmaz
Kayıtlı Üye
Zikir, Cenab-ı Alllahı anmaktır. İhsanını ikramını hatırlamaktır. Allahı sevmenin alametidir. Allahla konuşmaktır. Allah: Beni anın, ben de sizi anayım. buyurur.
Zikir, Allahın emridir. Kuranda Fezkiru (zikrediniz) buyurur. Zikir en büyük ibadettir.
Peygamber (a.s): Amellerin en hayırlısı Allahı zikretmektir. (Buhari Davut: 6)
Kuranda: Allahı zikretmek en büyük şeydir. (Ankebut: 45)
Zikir, kalbin pasını siler, kalpler ancak Allahı anmakla huzur bulur.
Zikir, şeytanın tuzağına düşmekten korur.
Bir kutsi hadiste Allah şöyle buyurur: Kulum beni andıkça Ben de onunlayım! (İ. Canan Hadis Ans.17/505)
Kuranda:
Münafıklar Allahı az anarlar. (Nisa: 142)
Zikrimden yüz çevirenin geçimi dar olur. (Taha: 124)
Zikrimden gafil olana şeytan musallat olur. (Zuhruf: 36)
Peygamber (a.s) da:
Kulun azaptan kurtulması için zikirden daha müessir bir amel yoktur. (İ. Canan Hadis Ans: 6/1947)
Zikredenleri melekler sarar. (Ramuz El Ehadis: 386/9)
Peygamberimiz şöyle anlatır:
Allahın zikredenleri araştıran melekleri vardır. Zikreden bir topluluğa rastlarlarsa, aradığınız burada der, birbirlerini çağırırlar ve o zikredenleri kuşatırlar. Allah meleklerine sorar, onlar da cevap verir:
Kulların ne yapıyor?
Seni zikrediyorlar.
Onlar beni gördüler mi?
Hayır.
Ya görselerdi ne yaparlardı?
O zaman seni daha çok anarlardır.
Onlar ne istiyorlar?
Cennet.
Onlar cenneti gördü mü?
Hayır.
O zaman cennet için daha çok çalışırlardı.
Neyden kaçınıyorlar?
Cehennemden.
Onu gördüler mi?
Hayır.
O zaman cehennemden daha çok kaçınırlardı.
Bunu üzerine Allah (c.c) :
Sizi şahit kılıyorum. Onları affettim.
Ya Rabbi! Onların arasında falanca günahkâr kulun da var. Bir iş için onlara uğramıştı.
Onlarla olanı da affettim.
Bir hadiste: Zikredenlerden yüz çevirenlerden Allah da yüz çevirdi. (R. Salihin: 1449) buyrulur.
Kuranda: İnananların kalpleri Allahı anmakla huzura kavuşmuştur. Dikkat edin kalpler ancak Allahı anmakla huzura kavuşur. (Rad: 28) buyrulur.
Kul zikirle Allaha yaklaşır. Kulun zikredememesi büyük bir cezadır. Çünkü kulun Allahı anabilmesi, hidayet meselesidir.
Yeryüzünde canlı cansız ne varsa Allahı zikretmektedir.
Kuranda: Hiçbir şey yoktur ki Allahı zikretmesin. Fakat bunu siz anlayamazsınız. (İsra: 44)
Yerde gökte ne varsa herşey Allahı zikreder. (İsra : 44)
Sabah akşam Rabbini an. Gafillerden olma! (Araf: 205)
Peygamber (a.s): Rabbini zikredenle etmeyenin hali ölü ile diri arasındaki fark gibidir. (R.Salihin: 1463) der.