Bana ve bebeklere ne olabilir?
Çoğul gebelikler içinde en sık görülen ikiz gebeliklerdir. İkiz gebelikler doğal yollar ile oluşmuş her 85 gebeliğin 1inde gerçekleşmektedir. Bu oran gebelik için ilaç tedavisi alanlarda ve özellikle de tüp bebek çalışmalarında daha da artmaktadır.İkizler tek yumurta ikizleri (monozigotik) ve çift yumurta ikizleri (dizigotik) olarak ikiye ayrılır. Monozigotlara "eş (identik)", dizigotlara "kardeş (fraternal)" adı da verilmektedir. Tüm ikizlerin 1/3'ü monozitotik yani tek yumurta, 2/3'ü dizigotik yani çift yumurta ikizleridir.
Çoğul gebelik bebekler için risklidir. Rahimde çok bebek varsa düşük yapabilme oranınız yüksektir.(20 haftadan önce gebelik düşük olur) Bebekleri çok erken doğurabilirsiniz bu durumda bebeklerin akciğer, mide veya bağırsaklarıyla ilgili problemler olur. Bebeğin beyin ve sinir sisteminde problemler ve gelişimine engel olabilen beyin kanamaları olabilir. İkiz, üçüz veya çoğul gebeliklerde erken doğum oluşursa beyin gelişimiyle ilgili problemler daha fazla görülmektedir. Bu problemlerden en yaygın olanı hareketi engelleyen bir durum olan serebral palsidir. Annenin de sağlık problemleri olabilmektedir.
Çoğul gebeliklerde:
Erken doğum daha sıktır.
Gebelikte yüksek tansiyon (preeklempsi ve eklempsi) daha sıktır.
Bulantı kusma daha sıktır.
Plesenta anomalileri daha sıktır. Plesenta previai dekolman plesenta...
Kansızlık daha sıktır.
Doğuştan anomali riski daha yüksektir.
Serabral palsy (spastik özürlü) bebek daha sık görülür.
İkizden ikize transfüzyon sendromu görülebilir.
Kaybolan ikiz sendromu (vanishing twin syndrome) görülebilir.
Çoğul gebeliğim olursa ne yapabilirim?
Doktorunuzla konuşabileceğiniz seçenekler mevcuttur. Gebeliğe devam etmeye, sonlandırmaya veya fetus sayısını azaltmaya (multifetal gebelik redüksiyonu) karar verebilirsiniz. Multifetal gebelik redüksiyonu sağlıklı bir gebelik şansını arttırmak için yapılmaktadır. Bazen bu doğal olarak oluşur (3 çoğul gebelikten 1 inde vücut doğal olarak fetus sayısını düşürür). Aynı zamanda gebeliğinizi riske sokacak bir sağlık durumunuz varsa, multifetal gebelik redüksiyonunu göz önünde tutabilirsiniz.
Multifetal gebelik redüksiyonu nasıl yapılır?
Gebeliğin erken döneminde (ilk 12 hafta içinde) yapılır. İşlemi bir uzman doktor yapar ve aynı gün eve dönebilirsiniz. Gebeliğin 12. haftasında fetus sıvı ile dolu gestasyonel sak olarak adlandırılan bir keseyle çevrilidir. Uzman doktor fetusun içinde bulunduğu bu keseye içinde genellikle potasyum klorit olan bir sıvıyı enjekte eder. Bu sıvı fetal kalp hareketini durdurur. Bu işlem sonrası kadınların % 4 - % 5i tüm fetusları düşürebilir. Enfeksiyon oluşması çok nadir bir ihtimaldir. Multifetal redüksiyon yapılmış olsa da, hala erken doğum riski mevcuttur.
Bu zor kararı vermek
Birçok çift için bu kararı vermesi zordur (özellikle de gebe kalmak için çok çabalanmışsa). Doktorunuzla konuşmalısınız ve işlem öncesi profesyonel bir danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Çiftler bu karar konusunda rahat olmalıdır ve bu işlem için ve hemen sonrasında da desteğe ihtiyaçları olmaktadır.