' Kontes..
Bayan Üye
ÇOCUKLARDA ATEŞ ve TERMOMETRE KULLANIMI
Çocuklarının ateşinin yükseldiğini görmek anne-babalar için oldukça kaygı vericidir.
Hatta çoğu zaman o panikle hastanenin yolu tutulur ya da hızla ateşi düşürülmeye çalışılır.
Oysa ateş, her zaman bir hastalığın belirtisi olmayabilir.
Çocuklarının ateşinin yükseldiğini görmek anne-babalar için oldukça kaygı vericidir.
Hatta çoğu zaman o panikle hastanenin yolu tutulur ya da hızla ateşi düşürülmeye çalışılır.
Oysa ateş, her zaman bir hastalığın belirtisi olmayabilir.
Çocuğunuzun vücut ısısının yüksek olması, her zaman için ateşlendiği anlamına gelmez. Çünkü her çocuğun vücut ısısı kendine özgüdür ve bazı dış etkenlere bağlı olarak gün içerisinde değişkenlik gösterebilir. Yine de termometreyle belirli aralıklarla sağlıklı bir ölçüm yapıp, çocuğunuzun normal vücut ısısını belirlemeniz içinizi rahatlatmak açısından önemlidir. Ancak ölçümler sonucunda vücut ısısı normal değerin üstünde çıkıyorsa, bu durumda ateşten söz edilebilir. Ve ateşe eşlik eden başka bulgular da varsa, bu belirtiler hastalıkların habercisi olabilir. Çocuklarda ateşin nedenlerini ve ateşin yükselmesi durumunda alınacak önlemleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Beril Bayrak Bulucu'dan öğrendik. Ayrıca ateş ölçerken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar da var. Özellikle vücut ısısını ölçmeye yarayan termometreler bebekli ve çocuklu ailelerin önemli ihtiyaçları arasında yerini alıyor. Weewell'in VVTM540 Kulak-Alın Termomet anne-babaların ihtiyacını gideriı özelliği ile de kullanım kolaylığı ile de kullanım kolaylığı sağlıyor.
Normal vücut sıcaklığı
Tüm organizmalarda olduğu gibi insan vücudunda da, ısı pek çok karmaşık mekanizmalarla belirlenen ve vücutta var olan kimyasal reaksiyonları da etkileyen bir durumdur. Vücut ısısı; yaşa, derecenin nereden ölçüldüğüne ve günün hangi saati olduğuna göre değişir.Vücut ısısının normalin üzerine çıkma ateş olarak tanımlanır. Merkez vücut ısısının ortalaması 37 santigrat derecedir. Ancak vücut ısısı kişiden kişiye, çocuktan çocuğa da farklılık gösterir. Bazı çocukların vücut ısısı genelde 36 santigrat derecelerdeyken, bazılarınınki ise 37 santigrat derecenin üstünde seyreder ve ikiside normaldir. Normalden sapmalara dikkat etmek gerekir. Bebeklerde vücut ısısı çocuklara göre, çocuklarda da erişkinlere göre daha yüksektir. Akşamüstü saat 4:00-6:00 arası vücut ısısı en yüksekken sabaha karşı saat 4:00 civarı en düşüktür. Vücut ısısının gün içinde normal bir dalgalanma şekli vardır. Ergenlik çağı ve sonrasında hormonal değişiklikler de vücut ısısını etkiler.
Çocuklar neden ateşlenir?
Ateş; endojen pirojenler dediğimiz ateş yapıcı maddeler tarafından oluşturulur. Vücut ısısının düzenlendiği bölüm, beynin hipotalamus bölgesidir. Çoğu zaman bu maddeleri oluşturan enfeksiyonlardır. Enfeksiyon dışında bazı kimyasal maddeler de vücutta ateş oluşturabilir. Bunlardan bazıları ameliyat sırasında verilen anestetik maddelerdir. Aşı ya da ilaçlara karşı reaksiyon olarak da ateş görülebilir. İlginçtir ki ateş düşürücülerin çok fazla kullanılmasıda başlı başına ateşe neden olabilir. Bebeklerde diş çıkarmalarda ateşe neden olur. Ancak bu genelde hafif bir ateştir. Yumuşak doku hastalıkları ve vücudun kendi bağışıklığını tetiklediği pek çok hastalık ateş sebebidir. Ancak bunlarda uzamış ya da tekrarlayan bir ateş eşliğinde başka bulgular da vardır çoğu kez. Yine daha nadiren tümörler ya da hipotalamustaki problemler de ateşe neden olabilir. Belli sıklıkta ateşlenmeye neden olan periyodik ateş sendromları dediğimiz tablolar da görülen durumlardandır.