Çocuk psikolojisi nasıldır?

' Kontes..

Bayan Üye
Çocuk psikolojisi nasıldır?

Öğrenme merakı çocuğu yavaş yavaş anne ve babadan uzaklaştırır. Çocuk hem yeni şeyler öğrenecek hem de anne ve babadan kopmak istemeyecektir. İşte bu zaman diliminde anne ve baba ile çocuk arasında çatışma çıkar. Çocuğun elini uzattığı şeyler arasında kırılacak dökülecek maddeler de vardır. Anne ve baba zararlı şeylere uzanan çocuğa müdahale eder. Ufak çocuk zararlı ve faydalıyı kavrayamaz.
Çocuğun yapmak istedikleri anne ve baba tarafından sınırlanır. Halbuki çocuk gittikçe fazla hürriyet istemekte daha fazla çevresini ve eşyayı tanımayı arzu etmektedir. Bu arada çocuğu kendi kendine bir şeyler yapma heyecanı da sarar. Artık bağımsızlığa doğru adım atmaktadır.
Çocuk bu durumda kendisi ile de çelişki içindedir. Hem anne ve babanın kucağından ayrılmak istemez hem de onların koyduğu sınırları aşmak ve onlardan uzaklaşmak ister.
Hem bağımsız hareket etmek ister hem de güçsüzlüğünü hissederek onların koruyucu kanatları altında olmayı arzu eder.
Bu açmazlar karşısında çocuk şefkatli anne ve baba kadar psikoloji ve pedagoji bilen eğitimciye de muhtaçtır.

Çocuk ne kadar bağımsız olmalı hareketleri nerede sınırlanmalı? Çocuğa faydalı olack kurallar ne zaman ve ne şekilde öğretilmeli? Kuralları değişmez kanunlar gibi mi görmeli? Değils ne zaman ve ne ölçüde istisnalara yer verilmeli? Çocuğu ne ölçüde serbest bırakmalı? Nereye kadar onu korumalı ve kollamalı? Çocuk ne zaman dik başlılık yapar ne zaman ağlar tepinir? Bunları niçin yapar? Dik başlılık yaptığı bir şeyi ağlayıp tepinerek istediği zaman ne yapmalı? Çocuk ağlayıp bağırıp tepinirken anne ve baba sabrını taşırmadan nasıl sessizliğini koruyabilir? Çocuğun kendilerini çileden çıkarmasına nasıl engel olunabilir? Sonradan pişman olacakları şeyleri yapmaktan anne ve baba nasıl vazgeçebilir? Dayak azarlama bağırma yöntemlerine baş vurmadan çocuğumuzu nasıl anlayabilir ve onu en iyi şekilde nasıl yetiştirebiliriz?
Çocuğunuzun öfke krizlerinin büyüme sürecinin tabii bir parçası olduğunu bilmeliyiz. Daha da önemlisi öfke krizlerinin size karşı yapılmış bir reaksiyon olmadığını anlamalı zor durumda kalan çocuğun bağırıp ağlayarak sizden yardım istediğini içine düştüğü krizden kurtulmak için sizin yardımınıza muhtaç olduğunu kavramalısınız.
En önemlisi çocuğunuzun krize girip ağladığı ve tepinmeye başladığı anlarda siz krize girmeyeceksiniz. Problemin size karşı inat etmek olmadığını bilip anlayışla karşılayıp çözümler üreteceksiniz.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst