sensiz olmaz
Kayıtlı Üye
Çocuk okula hem yaş olarak hem de gelişim olarak hazır hale geldiğinde, anne ve babaların görevlerinden biri de çocuğu okula psikolojik olarak hazırlamaktır. Buna okul başlamadan yaz döneminde başlanmalıdır. Çocuğa artık okula gideceği, çok fazla öğrenci ve bir öğretmenin olacağı ona anlatılmalıdır. Ara sıra çocukla dışarı çıkarken yeni dönemde okula gideceği okulun önünden geçilerek; Sen bu okula gideceksin, büyük ablalar ve abiler büyüdüklerinde okula gider. şeklinde telkin verilebilir.
Aynı zamanda çocuğu oyunlarla da okula hazırlamak gerekir. Evde bir oyun kurgulayıp, bazı binaları okul yapılıp orada neler yapacağı ile ilgili canlandırmalar yapılmalıdır. Çocuk bu şekilde orada neler yapıldığı, nelerle karşılaşacağı ile ilgili bilgileri öğrenecektir. Ayrıca çevresinde aynı okula gideceği arkadaşlarının olması ve beraber okula gidip gelmeleri, çocuğun okula alışması açısından büyük kolaylık sağlar. Yine ebeveynlerin okulun ilk günlerinde uğrayıp aralarda çocukla beraber parkta, kantinde vakit geçirmeleri alışma evresine yardımcı olacaktır.
Bu gibi süreçlerle çocukların okula alışma süreci ortalama iki hafta olacaktır. Ancak bu süre bir aya kadar uzayabilir. Eğer bu süre geçtiği halde yine de alışamadıysa; evden çıkmak istememe, sabahları uyanmak istememe, okula geldiğinde servisten indiğinde sınıfa girdiğinde sürekli ağlama gibi durumlar devam ediyorsa o zaman psikolojik başka sıkıntıların olduğunu gösterir. Çocuğun bu gibi durumları yaşamasının temelinde kaygı bozukluğu yatmaktadır. Çocuk anneden ayrılmak gibi çok büyük kaygılar yaşadığı için, onsuz hayatını devam ettiremeyeceği düşüncelerinden dolayı ağlamaktadır. Eğer iki hafta geçti, ancak çocuk hala alışma belirtileri göstermeye devam ediyor, huysuzlukları ve ağlama durumları yaşandığında, aileler olarak dikkatli davranması gerekir. Öğretmenle iletişim içinde bu süreci aşmak gerekir. Bu yolda da bir şey kat edilemezse, yani okul dışı almalar veya bırakmalar ve kademeli olarak kendimizi geri plana çekme denemelerine rağmen bir düzelme meydana gelmiyorsa, önce okul rehberlik uzmanına veya dışarıdan bir psikolog desteğiyle sorun çözülüp, ondan sonra okul ilişkisi düzeltilmelidir.