sensiz olmaz
Kayıtlı Üye
- Civcivler kuluçkadan çıktıktan sonra kısa sürede yem yeme ve su içme alışkanlıklarını edinebilirler. Civcivler kuluçkadan çıktıktan sonra ortalama 24 ile 48 saat arasında yem yeme ve su içme alışkanlıklarını edinmiş olmalıdırlar.
- Civcivlerin gerek fabrika ortamında, gerek kümes ortamında, gerekse ev ortamında bakımında kullanılan yemler kalitelilik açısından farklılık göstermektedir. Piyasada bulunan yemlerin özellikle protein ve enerji verimi bakımından yüksek olanlarına dikkat edilmeli ve bu yemler tercih edilmelidir.
- Civcivlerin bu dönemlerinde büyüme hızları oldukça fazla olduğu için enerji ve protein verimi yüksek yemlere ihtiyaç duyarlar. Bu yemler tercih edildiği takdirde civcivlerin büyüme hızları gerektiği gibi olacaktır. Civcivler yaklaşık olarak 1- 1,5 ay kadar bu civciv yemleriyle beslenmelidir. Civcivler 1- 1,5 aylık gelişimlerini tamamladıktan sonra evdeki besinlerden örneğin ekmek kırıntıları gibi yiyeceklerden az miktarda verilebilir.
- Civcivler 1- 1,5 aylık gelişimlerini tamamladıktan sonra piyasada bulunan palet yemler yiyebilirler. Fakat civcivlere yem verirken yemlerin kesinlikle tuzlu olmamasına dikkat edilmelidir. Tuzlu yemler civcivlerin sağlıklarını bozucu etkiye sahip yemlerdir.
- Civcivler yine 1- 1,5 aylık gelişimlerini tamamladıktan sonra buğday takviyesi de alabilirler. Yalnız burada şu noktaya değinmek gereklidir: Civcivlere buğday ve benzeri yemler verilirken yemlerin büyüklüğü önemli bir boyut teşkil eder. Çünkü civcivlere verilen yemlerin büyük olması durumunda civcivler yemlerini parçalayamaz ve bölemezler. Bu yemler aynı zamanda da gagalarına büyük geldiği için bir bütün olarak da yutulamaz. Civcivlere verilen yemlerin büyüklüğü sorun olmakla birlikte küçük olması da bir sorun teşkil etmektedir. Çünkü civcivlere verilen yemler eğer çok küçük parçalar halindeyse civcivler bu sefer de yemlerin gagalarına yapışma durumuyla karşı karşıya kalabilirler. Böylesi durumlarda yani yemlerin kimi zaman gerektiğinden büyük kimi zamansa gerektiğinden küçük olması durumunda civcivler gereken miktarda yem yiyemezler bu da civcivlerde kilo kaybına neden olmaktadır.
- Civcivlerin beslenmesinde bir diğer önemli besin maddesi ise haşlanmış yumurtadır. Haşlanmış yumurta civcivlere kabuğuyla birlikte ezilerek verilmelidir. Bu şekilde civcivler yumurtadan gerekli proteini almış yumurta kabuğundan ise kalsiyum ihtiyacını sağlamış olurlar.
- Tüm bu yemlerin dışında tüm canlılar gibi civcivlerin de hayat kaynağı sudur. Civciv bakımında suyun önemi oldukça büyüktür. Suyun bulunduğu kapların temizliğine mümkün olduğunca dikkat edilmeli ve herhangi bir dezenfektanın su içilen kaplarda kalmamış olmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde civcivler hayati tehlikeye karşı karşıya kalabilmektedirler.