Cisco Router Ayarlama

endLesS

Webmaster
Önce : Cisco Router eSIM (Student Version 1.1) indiriniz.
Bu dosya bir Simulator’dur. Ogrenci egitim Version’udur. Gercek bir Router ayarlama programina benzetilmis olup, ogrenci versionu oldugu icin yalnizca belirli IOS komutlari, bu flash dosyasinda verilmis olan ornek ag icin calismakta ve IP adresleri, Subnet Mask , Router isimleri de yalnizca bu ornek agda calismasi icin programlanmistir. IP adresleri, Router isimleri ve tum bilgiler bu ornek agin altinda ve de sekil uzerinde verilmistir.
Simdi Router eSIM v1.1.exe simulatoru calistiriyoruz. Bir defa “Esc” (Escape) tusuna basin. Cunki bu program full ekran acilacaktir. Dokumani takip edebilmeniz icin alttaki window barinin gozukmesi gerekmektedir. Karsimiza cikan ekrandan “I Agree” secenegine tikliyoruz:

18da1.jpg

“I Agree” secenegine tikladiktan sonra karsimiza gelen ekrandan, ornek agimizi gormek icin sol taraftan “Show Topology” secenegine tikiyoruz ve karsimiza ayarlamamiz gereken ag ve Router’lerle birlikte tum bilgiler geliyor. IP adresleri, Subnet Mask vs. :
27ee.jpg

“Show Topology” secenegine tikladiktan sonra karsimiza ornek agimiz geliyor:

Tum ayarlar yukarida gorulen ag icin olucaktir. Degi*** IP adresleri veya Subnet masklar ve de Router isimleri, farkli aglar program tarafindan kabul edilmemektedir. Onun icin verilen bilgilerde hata yapmamaya calisiniz.

Ayarlarimizi yapabilmek ve IOS komutlarini girebilmek icin yine ayni secenegin oldugu yardeki “Hide Topology” secenegine tikliyoruz ve karsimiza cikan consol’da “ enter” tusuna basiyoruz. Boylelikle Router komut Kabul etme asamasina gececektir. Yani USER MODE’a girmis olacagiz…:
41on.jpg

Yukaridaki resimde goruldugu gibi “Router>” yazisi karsimiza geldi. Simdi “show topology” seceneginin yaninda ki “show done” secenegine tikliyoruz ve her ayari yaptigimizda buraya bakip tamamlanmis olup olmadigina bakiyoruz.
53sz.jpg

Yukarida gordugumuz ustteki A,B,C,D,E buttonlari ayarliyacagimiz Routerlerdir ve bu buutonlar ayarladigimiz Router’lerin tum ayarlarinin tamamlanmis olup olmadigina bakmak icindir. Alttaki A,B,C,D,E buttonlari ise Router’lerin atyarlanmis halini gormek icindir. Yani Dogru halini gormek icin programcinin yardim amaciyla koydugu seceneklerdir. Ayarlari biz yapacagimiz icin bunlara tiklamiyoruz. Burda ustteki A buttonu secili haldedir. Simdi A routerimizi ayarliyacagiz ve her seferinde “show done” secenegine tiklayip yaptigimiz her ayarin tamamlanmis olup olmadigina bakacagiz. Sol ustte “Not Completed” yani tamamlanmamis yazmakta ve altindaki kirmizi yazilar “Done” veya “Not Done” karsisindaki islemin tamamlanmis olup olmadigini yazmaktadir.
Burda yine sol ustte Lab_A ilk Routerimizin ismi olucaktir. Lab_A altindaki sutunda ise yapilacak islemler sirasi ile yazmaktadir. Ayarlarimizi yaparken burada bu sirayi uygulayacagiz. Ayarliyacagimiz Routeri soldaki menuden kucuk A,B,C,D,E buttonlarindan seciyoruz.

Simdi “Hide Done” secenegine tiklayip komutlari yazacagimiz consol’a tekrar geri donuyor ve ayarlari yapabilecegimiz “PRIVILEGED MODE’una gerekli komutlari yazip giriyoruz:
64rk.jpg

ve komutlarimizi girmeye basliyoruz...Once “ enable “ deyip “PRIVILEGED EXEC MODE” una giriyoruz. Oradan da “ config t” deyip “GLOBAL CONFIGURATION MODE” una giriyoruz ve “hostname Lab_A” komutuyla Routerimizi Lab_A olarak isimlendiriyoruz ve “show done” secenegini tiklayip yaptigimiz ayarin tamamlanmis olup olmadigina bakiyoruz.
76ap.jpg

Show Done tikliyoruz:
80nx.jpg

Goruyoruz ki Router isimlendirme islemi tamamlanmis. Hostname karsisindaki ifade “Done” olmus. Her ayari yaptigimizda buraya bakip tamamlanmis olup olmadigini control edecegiz.
Simdi ise sirada “PRIVILEGED EXEC MODE”una giris sifresi koymaktir. Yani bu MODE’da Administrator olacagiz.

enable secret class” yazip enter diyoruz. Burada “class” sifremiz. Yerine baska bir sifre de konabilir. Ancak bu programin “student version”unda yalnizca “class” sifre olarak Kabul ediliyor:
159fs.jpg

Komutumuzu yazdiktan sonra “show done” secenegini secip yaptigimiz ayarin tamamlanmis olup olmadigina bakiyoruz:
92ge.jpg

Goruldugu gibi ikinci islem de tamamlanmis bulunuyor.
Simdi ise siramizda, “console port” var. “enable secret “in altinda “Line console login” ve “Line Console Password” yazmakta. Bu “console port”una erisip sifre koymamiz demektir. Devaminda ayni sekilde “Line vty Login” ve “Line vty password” yazmakta erisim yapip sifre koymamiz gerekmekte. Bu portlara erisimi saglayip sifrelerimizi koyuyoruz. Bu iki port icin de sifremiz “cisco” dur (Baska sifre koymaya kalkarsaniz hata mesaji verecektir. Cunki bu simulator programi password olarak “cisco” kelimesini kabul etmektedir. Program CISCO sirketine aittir). Ikisini de IOS komutlarini kullanarak yapiyoruz:

105xn.jpg


Buraya kadar yaptigimiz islemleri bir siralayalim:

enter’a bastik USER Moduna girdik.
enable komutuyla Privileged EXEC Moduna girdik.
config t (configuration terminal veya config t) deyip Global Configuration Moduna girdik.
hostname Lab_A komutuyla Router’imiza Lab_A ismini verdik.
enable secret class komutuyla Privileged EXEC Moduna “class” sifresini koyduk. Yani gercek bir Router’da Privileged Moduna girmek icin “class” sifresi mutlaka girilmelidir. Bir sekilde Router’da ADMINISTRATOR (yetkili) olduk.
line console 0 komutuyla console portuna erisimi sagladik ve daha sonra login olup passwordumuzu “cisco” olarak koyduk.
CTRL+Z tuslayarak Privileged EXEC Moduna geri donduk.
Yine Config t ile bir ust Mod’a girdik
line vty 0 4 komutuyla Telnet portuna erisimi sagladik ve daha sonra login olup passwors olarak “cisco” sifremizi koyduk.
CTRL+Z tuslayip yine Privileged EXEC Moduna geri donduk.

Yine “show done” tiklayip siradaki islemlere bakiyoruz. Siradaki islemlerimiz Ethernet ve Serial portlari… “Hide done” tiklayip komut consoluna geriye donuyoruz ve komutlarimizi sira ile giriyoruz:

portlara erisimi sagladiktan sonra , “ip address” komutuyla bize ornek agimizda E 0 icin verilen IP adresinigiriyoruz. “no shutdown” komutu ile de yaptigimiz ayarlari aktif ediyoruz. Dikkat edildiyse burada IP adreslerinin sonunda bir de Subnet Mask bulunmaktadir. Serial interface’imize SERI olarak BASKA BIR ROUTER BAGLANACAGI ICIN "clock rate" komutu kullanilmistir. Bu komut ile aradaki SENKRONIZE calisma ayarlanmis oluyor. Diger IP adresleri de goruldugu gibi ayni sakilde oluyor.
125ff.jpg

Eger router’imiz Dinamik Protokol Kullaniyorsa; Lab_A icin girdigimiz tum Network IP adreslerini, bu sefer Subnet ve Host IP haric, tekrar giriyoruz...
Bu islemden sonra da Lab_A ismindeki Router’imiza seri olarak baglandigi diger tum Router’lari tanitiyoruz... CTRL+Z yapip "PRIVILEGED EXEC" donuyoruz ve tekrar "GLOBAL CONFIGURATION" moduna "config t" ile giriyoruz:

130gl.jpg

Router’imiza seri olarak bagli Router’larin, yani Lab_B, Lab_C, Lab_D, Lab_E IP bilgilerini giriyoruz.
Dikkat edildiyse, her Router’a ait Ethernet IP ve Serial IP adresleri ayni siradadir ve Subnet Mask aralarinda veya sonunda yoktur. Her ayni sirada bulunan IP adresi ile bir digerinin aralarinda bir bosluk vardir.

Lab_A isimli Router’miz icin istenilen tum ayarlar yapildi. Son olarak “Show done” secenegini secip Lab_A routerimiz icin tum ayarlarin tamamlanmis oldugundan emin oluyoruz.
144ll.jpg

144ll.jpg
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers haber
vozol puff
Geri
Üst