endLesS
Webmaster
Cisco PIX 501’in internet erişimi ve Remote Desktop Bağlantı konfigurasyonu
Merhabalar arkadaşlar. Bu makalemizde sizlerle Cisco firmasının üretmiş olduğu ve piyasada güvenlik amaçlı kullandığımız cihazlardan birisi olan Cisco PIX 501 konfigürasyonunu ele alıcaz.
Bildiğimiz gibi dünya üzerindeki network alt yapısının %85’e yakın bir kısmı Cisco firmasının üretmiş olduğu network cihazları sayesinde iletişim kurmaktadır. Kurumsal anlamda da ele alırsak Cisco aynı başarısını sürdürmektedir.
Cisco PIX ile neler yapabiliriz?
Cisco PIX küçük işletmeler için enterprise sınıfında güvenlik hizmeti verebilen bir cihazdır. Broadband olarak tanımladığımız özellikle ADSL internet erişiminin kullanıldığı işletmelerde sürekli açık olucak şekilde güvenliği sağlayan bir cihazdır.
Adaptive Security Algorithm (ASA) tabanlı durumsal güvenlik taraması yapabilir.
Önceden tanımlanmış 100’ün üzerinde uygulama,servis ve protokolü erişim kontrolünde kullanabilir.
IKE/IPSec standartlarına uygun bir şekilde güvenli bir uzak bağlantı olan Virtual Private Network (VPN) yapısını oluşturabilirsiniz.
55’in üzerinde network tabanlı saldırılara karşı önlemler alınabilir.
Üzerinden geçen WEB trafiğini temel yada ana hatlarıyla yada ek bir üçüncü parti yazılımla filtrelemeye tabi tutabilirsiniz (URL filtering).
Kendi üzerinde gelen etegre edilmiş switch özelliği ile tek bir bağlantıyı birden fazla kişinin kullanımına açabilirsiniz.
Cisco PIX donanımsal ve yazılımsal olarak nelere sahiptir?
Aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi küçük ama işlevleri iyi olan görevini sizin verdiğiniz talimaltlarla katı bir şekilde yerine getiren bir kutu olarak karşınıza çıkıcaktır.
Harici bir güç ünitesine sahiptir. Dışarıdan bir kablo ile beslenir.
133 MHz bir CPU’ya sahiptir.
16 MB RAM ve 8 MB flash RAM’e sahiptir.
Bağlantılarda dış bacak (outside) olarak kullanılacak 1 tane 10/100 Mbps Ethernet arayüzüne sahiptir. (port 0). Üzerinde 4 adet de 10/100 Mbps port vardır. Bunları da LAN bağlantılarında kullanıcaz.
Konfigürasyonlarımızı üzerinde gelen seri konsoldan da gerçekleştirebiliriz.
Her cihazda olduğu gibi ön panelde ışıklarımız mevcut.
PIX firewall V 6.1 yazılımı destekler.
Konfigürasyonu basitleştirmek için üzerinde basit bir konfigürasyon vardır.
Cisco PIX Device Manager (PDM) vardır ve web tabanlı konfigürasyon da gerçekleştirilebilir. Ancak Java yüklü olmalı. Ben www.java.com ‘dan en son versiyonu indirdim kurdum ve sorunsuz bir şekilde konfigürasyonumu yaptım.
Sınırlı ve sınırsız lisanslama ile kullanıcılarınızın durumunu belirleyebilirsiniz. 50 kullanıcılı bir lisans paketi alabilirsiniz. Yada sınırsız bir lisans alıp limitlere takılmazsınız.
Inernal bir DHCP server vardır. DHCP server lisanslama ile bağlantılı bir şilde çalışır. 10 kullanıcılı bir lisans aldıysanız DHCP 32 adres dağıtıcaktır. Eğer 50 kullanıcılı aldıysanız 128 adres dağıtılıcak ve sınırsız lisans alırsanız da 256 ip dağıtımı gerçekleştirebilir.
10 tane Remote Access ve site-to-site VPN bağlantısına izin verir.
Bu kadar tanıtım yeter. Artık yavaş yavaş konfigürasyonumuza geçelim. Ilk once firewallımız firmamızda nereye koyucaz bununla ilgili bir karar vermemis gerekiyor. Bunun için de aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi tamamen organizasyonumuzun yapısına bağlı kalarak bir firewallımızı nereye koyacağımıza karar verebiliriz.
Ben firewallımı aşağıdaki gibi yerleştirdim.
Cisco PIX 501’in konfigürasyonunu iki farklı şekilde yapabilrisiniz. Bunlardan birincisi komut girişi gerçekleştirerek ve ikincisi ise web arayüzünü yada cihaz ile birlikte gelen program sayesinde yapabilrisiniz. Biz Web arayüzünden gerçekleştiricez. Bunun için öncelikle https://192.168.1.1 adresinden cihaza web tarayıcımız ile bağlanmamız lazım. Cihaza bağlandıktan sonra karşımıza aşağıdaki pencere gelicektir.
Bu kısımda karşımıza çıkan sertifika yüklenmesi ile ilgili kısımda YES diyoruz ve diğer aşamaya geçiyoruz. Bu pencerenin karşımıza çıkmasının nedeni Cisco PIX’in web arayüzünün “https” tabanlı çalışmasıdır. Burda YES dedikten sonra karşımıza artık cihazın ana menüsü diyebileceğimiz pencere gelecektir.
Yukarıdaki arayüzde cihaz ile ilgili temel bilgiler mevcut. Aygıt durumu,VPN durumu,Sistem kaynak durumu ve Ethernet arayüzlerle ilgili bilgiler görülmektedir. Bunlara ek olarak birde cihaz üzerindeki trafik hakkında da temel bilgiler sunmaktadır.
Şimdi temel konfigürasyona bir bakalım ve cihazın sunacağı hizmetleri adım adım ayarlayalım. Bütün bu ayarları arayüzden yapabildiğimiz gibi aynı şekilde konsoldan cihaza bağlanarak da yapabiliriz ancak konsoldan konfigürasyon yapabilmek için iyi bir cisco’cu olmak lazım. Ayrıca komutlarını bilmek ve uygun bir şekilde girişini gerçekleştirmek gerekir. Makalenin sonunda komut satırından yapılmış bir konfigürasyon örneği vericem onu inceleyebilirsiniz.
Cisco cihazı ile birlikte gelen Cisco Pix Device Manager yazılımındaki Wizard’I kullanarak temel Cisco Pix konfigürasyonumuzu gerçekleştiricez. Bunun için Menü çubuğunda bulunan Wizards tabında bulunan Startup Wizard’I kullanıcaz. Ayrıca orda VPN Wizard da mevcut. VPN konfigürasyonunuzu da basit ve hızlı bir şekilde sağlayabilirsiniz.
Konfigürasyon için wizardın seçilmesi ve devam edilmesi.
Daha sonra karşımıza aşağıdaki gibi bir pencere gelicektir.
Yukarıdaki pencerede cihazımızla ilgili isimlendirme ve cihaza girişte bizden isteyeceği şifreleri tanımlıyoruz. Ilk aşamada cihaza girişte bizden hiçbir şekilde şifre istemez default değerler boştur. Ancak cihazımızın güvenliğini sağlamak için buraya şifre girmemiz gerekiyor. Yok benim cihazıma kimse girmez deyip buraları boş bırakmayın mutlaka bir şifre girin. Isimlendirmesini de istediğiniz gibi verebilirsiniz. Bütün bunları tamamladıktan sonra diğer adıma geçiyoruz.
Bu kısımda da cihazımızın dış bacak (outside) yani ADSL modeme bağlı olan arayüzünün konfigürasyonunu yapıyoruz. Speed (hız) seçimini gerçekleştiriyoruz.
IP Adresi kısmında cihazımızın dış bacağına (outside) gelicek ip bilgisini tanımlamamız gerekiyor. Burda 3 farklı seçim mevcut ve bize en uygun olanı tercih etmemiz gerekir.
1)Use PPPoE: burda adsl modemimizin çalışma modunu bridge olarak ayarlayıp Cisco PIX’in PPPoE gibi kullanabiliriz ve modemle işimiz olmaz artık.
2)Use DHCP: cihazımızın dış bacağına gelicek olan ip’nin DHCP tarafından atanmasını istiyorsak bu seçimi kullanabiliriz. Ancak modem üzerindeki DHCP aktif olamalı.
3)Static IP Address: bu kısımda da biz cihazımıza static (manuel) bir IP girişi gerçekleiştiriyoruz. Ayrıca bu arayüzün ağ maskesi ve ağ geçidini de tanımlıyoruz ki erişimi gerçekleştirebilsin.
Bu kısıd***i ayarları da tamamladıktan sonra diğer adıma geçebiliriz.
Bu adımda da iç kısma (inside) IP dağıtımı gerçekleştiricek olan DHCP servisini configure edicez.
Başlangıç ve bitiş adreslerini tanımlayarak DHCP adres havuzunu oluşturuyoruz. Dikkat ederseniz 129 ile bitiyor. Bizim şuan ki cihazımız 50 kullanıcı lisanslı ve ben ordaki değerleri değiştirsem bile örnek olarak başlangıç ip 192.168.1.2 ve bitiş ip’si 192.168.1.200 dersem sistem otomatik olarak bitiş ip’ni 129’a geri çekecektir. Havuzu tanımladıktan sonra artık DHCP’nin istemcilere dağıtacağı seçenekleri girmemiz gerekiyor. Bu seçeneklerimiz de DNS bilgisi,WINS bilgisi,Alan adı ve kiralama süresi bilgileridir.
Artık iç kısımdaki istemcilerimize IP dağıtıcak servisimiz de hazır hale geldi veartık konfigürasyonumuz daha doğrusu wizard ile işimiz bitti. Diğer aşamalarda artık diğer tanımlamalarımızı yapıcaz. NAT olayının gerçekleştirilmesi vs. Kural tanımlamalarımıza baktığımızda ilk aşamada bütün trafik açık durumda.
Özel kurallar oluşturmak için yine wizardları kullanabiliriz. Bunun için karşımızda bulunan pencereden (yukarıdaki pencereden bakabilirsiniz) Access Rules,AAA (authentication, authorization, or accounting) ve Filter Rules kullanabiliriz. Bunlara ek olarak Translation Rules,VPN,Hosts/Networks ve System Properties kısımları da mevcuttur.
Örnek olarak biz firma dışından içerideki servera bağlanmak için gerekli olan 3389 nolu port yönlendirmesi için bir kural tanımlıcaz. Bunun için Access Rules kısmındayken yada Menü çubuğunda yer alan Rules tabından ekleyebiliriz. Karşımıza aşağıdaki pencere çıkıcaktır.
Yukarıdaki pencerede öncelikle kurala izin mi vericez yoksa kısıtlayacakmıyız ona karar veriyoruz. Daha sonra Source (kaynak)Host/Network kısmından bağlantının nerden geleceğini tanımlıyoruz. Dış bacaktan (outside) 0.0.0.0 seçili hangi IP’den gelirse gelsin. Ve daha sonra sağ tarafta bulunan Destination (hedef) Host/Network kısmında içerideki serverımızın bilgilerini giriyoruz. Burda ben 192.168.1.100 IP’sine sahip olan serverıma gidiş için bir kural tanımladım. Protokol yada servis kısmında ise kullanılan protokolü ve hedef portu seçiyoruz. TCP ve 3389 olarak bunları da tanımlıyoruz. Daha sonra OK deyip çıkıyoruz. Ve cihazımızın son haline bir bakalım.
Şekilde de görüldüğü gibi kuralımız tanımlanmış durumda. Birde Translation Rules kısmına bakalım.
Daha sonra yapacağımız ise bütün bu ayarları kaydetmemiz lazım.
Menü çubuğunda bulunan “Save” butonuna basabiliriz yada File menüsünde bulunan “Save Running Configuration to Flash” deyip yapmış olduğumuz ayarları kaydediyoruz ve çıkıyoruz.
Bütün bunları yaptıktan sonra artık sıra dışarıdan bağlanmaya geliyor. Remote Desktop Connection’u açıyoruz.
IP adresini yazdıktan sonra Windows Vista karşımıza bir uyarı mesajı çıkarıyor.
Bu durumda “YES” deyip burayı da geçiyoruz ve karşımıza bağlandığımız serverın logon penceresi geliyor. Kullanıcı adınızı ve şifresini girdikten sonra artık işyerinizdeki serverınızda gezinmeye başlayabilirsiniz.
Konsoldan gerçekleştirilmiş bir konfigürasyon örneği:
Building configuration...
: Saved
:
PIX Version 6.3(5)
interface ethernet0 auto
interface ethernet1 100full
nameif ethernet0 outside security0
nameif ethernet1 inside security100
enable password 8Ry2YjIyt7RRXU24 encrypted
passwd 2KFQnbNIdI.2KYOU encrypted
hostname cakmak
domain-name cakmak
fixup protocol dns maximum-length 512
fixup protocol ftp 21
fixup protocol h323 h225 1720
fixup protocol h323 ras 1718-1719
fixup protocol http 80
fixup protocol rsh 514
fixup protocol rtsp 554
fixup protocol sip 5060
fixup protocol sip udp 5060
fixup protocol skinny 2000
fixup protocol smtp 25
fixup protocol sqlnet 1521
fixup protocol tftp 69
names
access-list RDPout_IN permit tcp any interface outside eq 3389
pager lines 24
mtu outside 1500
mtu inside 1500
ip address outside 10.0.0.10 255.255.255.0
ip address inside 192.168.1.1 255.255.255.0
ip audit info action alarm
ip audit attack action alarm
pdm location 192.168.1.100 255.255.255.255 inside
pdm logging informational 100
pdm history enable
arp timeout 14400
global (outside) 1 interface
nat (inside) 1 0.0.0.0 0.0.0.0 0 0
static (inside,outside) tcp interface 3389 192.168.1.100 3389 netmask 255.255.255.255 0 0
access-group RDPout_IN in interface outside
route outside 0.0.0.0 0.0.0.0 10.0.0.2 1
timeout xlate 0:05:00
timeout conn 1:00:00 half-closed 0:10:00 udp 0:02:00 rpc 0:10:00 h225 1:00:00
timeout h323 0:05:00 mgcp 0:05:00 sip 0:30:00 sip_media 0:02:00
timeout sip-disconnect 0:02:00 sip-invite 0:03:00
timeout uauth 0:05:00 absolute
aaa-server TACACS+ protocol tacacs+
aaa-server TACACS+ max-failed-attempts 3
aaa-server TACACS+ deadtime 10
aaa-server RADIUS protocol radius
aaa-server RADIUS max-failed-attempts 3
aaa-server RADIUS deadtime 10
aaa-server LOCAL protocol local
http server enable
http 192.168.1.0 255.255.255.0 inside
no snmp-server location
no snmp-server contact
snmp-server community public
no snmp-server enable traps
floodguard enable
telnet timeout 5
ssh timeout 5
console timeout 0
dhcpd address 192.168.1.2-192.168.1.129 inside
dhcpd dns 192.168.1.1 10.0.0.2
dhcpd wins 192.168.1.1 10.0.0.2
dhcpd lease 3600
dhcpd ping_timeout 750
dhcpd auto_config outside
dhcpd enable inside
terminal width 80
Cryptochecksum:4ae129693b4aefbb830ba53b2498a2c5
: end
[OK]
Kaynakça:
1)Kaynak metini
2)Cisco Systems internet sayfası (resimler için kullandım)
3)Cihazın fiziksel ve yazılımsal özellikleri için cihazla birlikte gelen kullanım ve konfigürasyon klavuzunu kullandım.
Merhabalar arkadaşlar. Bu makalemizde sizlerle Cisco firmasının üretmiş olduğu ve piyasada güvenlik amaçlı kullandığımız cihazlardan birisi olan Cisco PIX 501 konfigürasyonunu ele alıcaz.
Bildiğimiz gibi dünya üzerindeki network alt yapısının %85’e yakın bir kısmı Cisco firmasının üretmiş olduğu network cihazları sayesinde iletişim kurmaktadır. Kurumsal anlamda da ele alırsak Cisco aynı başarısını sürdürmektedir.
Cisco PIX ile neler yapabiliriz?
Cisco PIX küçük işletmeler için enterprise sınıfında güvenlik hizmeti verebilen bir cihazdır. Broadband olarak tanımladığımız özellikle ADSL internet erişiminin kullanıldığı işletmelerde sürekli açık olucak şekilde güvenliği sağlayan bir cihazdır.
Adaptive Security Algorithm (ASA) tabanlı durumsal güvenlik taraması yapabilir.
Önceden tanımlanmış 100’ün üzerinde uygulama,servis ve protokolü erişim kontrolünde kullanabilir.
IKE/IPSec standartlarına uygun bir şekilde güvenli bir uzak bağlantı olan Virtual Private Network (VPN) yapısını oluşturabilirsiniz.
55’in üzerinde network tabanlı saldırılara karşı önlemler alınabilir.
Üzerinden geçen WEB trafiğini temel yada ana hatlarıyla yada ek bir üçüncü parti yazılımla filtrelemeye tabi tutabilirsiniz (URL filtering).
Kendi üzerinde gelen etegre edilmiş switch özelliği ile tek bir bağlantıyı birden fazla kişinin kullanımına açabilirsiniz.
Cisco PIX donanımsal ve yazılımsal olarak nelere sahiptir?
Aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi küçük ama işlevleri iyi olan görevini sizin verdiğiniz talimaltlarla katı bir şekilde yerine getiren bir kutu olarak karşınıza çıkıcaktır.
Harici bir güç ünitesine sahiptir. Dışarıdan bir kablo ile beslenir.
133 MHz bir CPU’ya sahiptir.
16 MB RAM ve 8 MB flash RAM’e sahiptir.
Bağlantılarda dış bacak (outside) olarak kullanılacak 1 tane 10/100 Mbps Ethernet arayüzüne sahiptir. (port 0). Üzerinde 4 adet de 10/100 Mbps port vardır. Bunları da LAN bağlantılarında kullanıcaz.
Konfigürasyonlarımızı üzerinde gelen seri konsoldan da gerçekleştirebiliriz.
Her cihazda olduğu gibi ön panelde ışıklarımız mevcut.
PIX firewall V 6.1 yazılımı destekler.
Konfigürasyonu basitleştirmek için üzerinde basit bir konfigürasyon vardır.
Cisco PIX Device Manager (PDM) vardır ve web tabanlı konfigürasyon da gerçekleştirilebilir. Ancak Java yüklü olmalı. Ben www.java.com ‘dan en son versiyonu indirdim kurdum ve sorunsuz bir şekilde konfigürasyonumu yaptım.
Sınırlı ve sınırsız lisanslama ile kullanıcılarınızın durumunu belirleyebilirsiniz. 50 kullanıcılı bir lisans paketi alabilirsiniz. Yada sınırsız bir lisans alıp limitlere takılmazsınız.
Inernal bir DHCP server vardır. DHCP server lisanslama ile bağlantılı bir şilde çalışır. 10 kullanıcılı bir lisans aldıysanız DHCP 32 adres dağıtıcaktır. Eğer 50 kullanıcılı aldıysanız 128 adres dağıtılıcak ve sınırsız lisans alırsanız da 256 ip dağıtımı gerçekleştirebilir.
10 tane Remote Access ve site-to-site VPN bağlantısına izin verir.
Bu kadar tanıtım yeter. Artık yavaş yavaş konfigürasyonumuza geçelim. Ilk once firewallımız firmamızda nereye koyucaz bununla ilgili bir karar vermemis gerekiyor. Bunun için de aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi tamamen organizasyonumuzun yapısına bağlı kalarak bir firewallımızı nereye koyacağımıza karar verebiliriz.
Ben firewallımı aşağıdaki gibi yerleştirdim.
Cisco PIX 501’in konfigürasyonunu iki farklı şekilde yapabilrisiniz. Bunlardan birincisi komut girişi gerçekleştirerek ve ikincisi ise web arayüzünü yada cihaz ile birlikte gelen program sayesinde yapabilrisiniz. Biz Web arayüzünden gerçekleştiricez. Bunun için öncelikle https://192.168.1.1 adresinden cihaza web tarayıcımız ile bağlanmamız lazım. Cihaza bağlandıktan sonra karşımıza aşağıdaki pencere gelicektir.
Bu kısımda karşımıza çıkan sertifika yüklenmesi ile ilgili kısımda YES diyoruz ve diğer aşamaya geçiyoruz. Bu pencerenin karşımıza çıkmasının nedeni Cisco PIX’in web arayüzünün “https” tabanlı çalışmasıdır. Burda YES dedikten sonra karşımıza artık cihazın ana menüsü diyebileceğimiz pencere gelecektir.
Yukarıdaki arayüzde cihaz ile ilgili temel bilgiler mevcut. Aygıt durumu,VPN durumu,Sistem kaynak durumu ve Ethernet arayüzlerle ilgili bilgiler görülmektedir. Bunlara ek olarak birde cihaz üzerindeki trafik hakkında da temel bilgiler sunmaktadır.
Şimdi temel konfigürasyona bir bakalım ve cihazın sunacağı hizmetleri adım adım ayarlayalım. Bütün bu ayarları arayüzden yapabildiğimiz gibi aynı şekilde konsoldan cihaza bağlanarak da yapabiliriz ancak konsoldan konfigürasyon yapabilmek için iyi bir cisco’cu olmak lazım. Ayrıca komutlarını bilmek ve uygun bir şekilde girişini gerçekleştirmek gerekir. Makalenin sonunda komut satırından yapılmış bir konfigürasyon örneği vericem onu inceleyebilirsiniz.
Cisco cihazı ile birlikte gelen Cisco Pix Device Manager yazılımındaki Wizard’I kullanarak temel Cisco Pix konfigürasyonumuzu gerçekleştiricez. Bunun için Menü çubuğunda bulunan Wizards tabında bulunan Startup Wizard’I kullanıcaz. Ayrıca orda VPN Wizard da mevcut. VPN konfigürasyonunuzu da basit ve hızlı bir şekilde sağlayabilirsiniz.
Konfigürasyon için wizardın seçilmesi ve devam edilmesi.
Daha sonra karşımıza aşağıdaki gibi bir pencere gelicektir.
Yukarıdaki pencerede cihazımızla ilgili isimlendirme ve cihaza girişte bizden isteyeceği şifreleri tanımlıyoruz. Ilk aşamada cihaza girişte bizden hiçbir şekilde şifre istemez default değerler boştur. Ancak cihazımızın güvenliğini sağlamak için buraya şifre girmemiz gerekiyor. Yok benim cihazıma kimse girmez deyip buraları boş bırakmayın mutlaka bir şifre girin. Isimlendirmesini de istediğiniz gibi verebilirsiniz. Bütün bunları tamamladıktan sonra diğer adıma geçiyoruz.
Bu kısımda da cihazımızın dış bacak (outside) yani ADSL modeme bağlı olan arayüzünün konfigürasyonunu yapıyoruz. Speed (hız) seçimini gerçekleştiriyoruz.
IP Adresi kısmında cihazımızın dış bacağına (outside) gelicek ip bilgisini tanımlamamız gerekiyor. Burda 3 farklı seçim mevcut ve bize en uygun olanı tercih etmemiz gerekir.
1)Use PPPoE: burda adsl modemimizin çalışma modunu bridge olarak ayarlayıp Cisco PIX’in PPPoE gibi kullanabiliriz ve modemle işimiz olmaz artık.
2)Use DHCP: cihazımızın dış bacağına gelicek olan ip’nin DHCP tarafından atanmasını istiyorsak bu seçimi kullanabiliriz. Ancak modem üzerindeki DHCP aktif olamalı.
3)Static IP Address: bu kısımda da biz cihazımıza static (manuel) bir IP girişi gerçekleiştiriyoruz. Ayrıca bu arayüzün ağ maskesi ve ağ geçidini de tanımlıyoruz ki erişimi gerçekleştirebilsin.
Bu kısıd***i ayarları da tamamladıktan sonra diğer adıma geçebiliriz.
Bu adımda da iç kısma (inside) IP dağıtımı gerçekleştiricek olan DHCP servisini configure edicez.
Başlangıç ve bitiş adreslerini tanımlayarak DHCP adres havuzunu oluşturuyoruz. Dikkat ederseniz 129 ile bitiyor. Bizim şuan ki cihazımız 50 kullanıcı lisanslı ve ben ordaki değerleri değiştirsem bile örnek olarak başlangıç ip 192.168.1.2 ve bitiş ip’si 192.168.1.200 dersem sistem otomatik olarak bitiş ip’ni 129’a geri çekecektir. Havuzu tanımladıktan sonra artık DHCP’nin istemcilere dağıtacağı seçenekleri girmemiz gerekiyor. Bu seçeneklerimiz de DNS bilgisi,WINS bilgisi,Alan adı ve kiralama süresi bilgileridir.
Artık iç kısımdaki istemcilerimize IP dağıtıcak servisimiz de hazır hale geldi veartık konfigürasyonumuz daha doğrusu wizard ile işimiz bitti. Diğer aşamalarda artık diğer tanımlamalarımızı yapıcaz. NAT olayının gerçekleştirilmesi vs. Kural tanımlamalarımıza baktığımızda ilk aşamada bütün trafik açık durumda.
Özel kurallar oluşturmak için yine wizardları kullanabiliriz. Bunun için karşımızda bulunan pencereden (yukarıdaki pencereden bakabilirsiniz) Access Rules,AAA (authentication, authorization, or accounting) ve Filter Rules kullanabiliriz. Bunlara ek olarak Translation Rules,VPN,Hosts/Networks ve System Properties kısımları da mevcuttur.
Örnek olarak biz firma dışından içerideki servera bağlanmak için gerekli olan 3389 nolu port yönlendirmesi için bir kural tanımlıcaz. Bunun için Access Rules kısmındayken yada Menü çubuğunda yer alan Rules tabından ekleyebiliriz. Karşımıza aşağıdaki pencere çıkıcaktır.
Yukarıdaki pencerede öncelikle kurala izin mi vericez yoksa kısıtlayacakmıyız ona karar veriyoruz. Daha sonra Source (kaynak)Host/Network kısmından bağlantının nerden geleceğini tanımlıyoruz. Dış bacaktan (outside) 0.0.0.0 seçili hangi IP’den gelirse gelsin. Ve daha sonra sağ tarafta bulunan Destination (hedef) Host/Network kısmında içerideki serverımızın bilgilerini giriyoruz. Burda ben 192.168.1.100 IP’sine sahip olan serverıma gidiş için bir kural tanımladım. Protokol yada servis kısmında ise kullanılan protokolü ve hedef portu seçiyoruz. TCP ve 3389 olarak bunları da tanımlıyoruz. Daha sonra OK deyip çıkıyoruz. Ve cihazımızın son haline bir bakalım.
Şekilde de görüldüğü gibi kuralımız tanımlanmış durumda. Birde Translation Rules kısmına bakalım.
Daha sonra yapacağımız ise bütün bu ayarları kaydetmemiz lazım.
Menü çubuğunda bulunan “Save” butonuna basabiliriz yada File menüsünde bulunan “Save Running Configuration to Flash” deyip yapmış olduğumuz ayarları kaydediyoruz ve çıkıyoruz.
Bütün bunları yaptıktan sonra artık sıra dışarıdan bağlanmaya geliyor. Remote Desktop Connection’u açıyoruz.
IP adresini yazdıktan sonra Windows Vista karşımıza bir uyarı mesajı çıkarıyor.
Bu durumda “YES” deyip burayı da geçiyoruz ve karşımıza bağlandığımız serverın logon penceresi geliyor. Kullanıcı adınızı ve şifresini girdikten sonra artık işyerinizdeki serverınızda gezinmeye başlayabilirsiniz.
Konsoldan gerçekleştirilmiş bir konfigürasyon örneği:
Building configuration...
: Saved
:
PIX Version 6.3(5)
interface ethernet0 auto
interface ethernet1 100full
nameif ethernet0 outside security0
nameif ethernet1 inside security100
enable password 8Ry2YjIyt7RRXU24 encrypted
passwd 2KFQnbNIdI.2KYOU encrypted
hostname cakmak
domain-name cakmak
fixup protocol dns maximum-length 512
fixup protocol ftp 21
fixup protocol h323 h225 1720
fixup protocol h323 ras 1718-1719
fixup protocol http 80
fixup protocol rsh 514
fixup protocol rtsp 554
fixup protocol sip 5060
fixup protocol sip udp 5060
fixup protocol skinny 2000
fixup protocol smtp 25
fixup protocol sqlnet 1521
fixup protocol tftp 69
names
access-list RDPout_IN permit tcp any interface outside eq 3389
pager lines 24
mtu outside 1500
mtu inside 1500
ip address outside 10.0.0.10 255.255.255.0
ip address inside 192.168.1.1 255.255.255.0
ip audit info action alarm
ip audit attack action alarm
pdm location 192.168.1.100 255.255.255.255 inside
pdm logging informational 100
pdm history enable
arp timeout 14400
global (outside) 1 interface
nat (inside) 1 0.0.0.0 0.0.0.0 0 0
static (inside,outside) tcp interface 3389 192.168.1.100 3389 netmask 255.255.255.255 0 0
access-group RDPout_IN in interface outside
route outside 0.0.0.0 0.0.0.0 10.0.0.2 1
timeout xlate 0:05:00
timeout conn 1:00:00 half-closed 0:10:00 udp 0:02:00 rpc 0:10:00 h225 1:00:00
timeout h323 0:05:00 mgcp 0:05:00 sip 0:30:00 sip_media 0:02:00
timeout sip-disconnect 0:02:00 sip-invite 0:03:00
timeout uauth 0:05:00 absolute
aaa-server TACACS+ protocol tacacs+
aaa-server TACACS+ max-failed-attempts 3
aaa-server TACACS+ deadtime 10
aaa-server RADIUS protocol radius
aaa-server RADIUS max-failed-attempts 3
aaa-server RADIUS deadtime 10
aaa-server LOCAL protocol local
http server enable
http 192.168.1.0 255.255.255.0 inside
no snmp-server location
no snmp-server contact
snmp-server community public
no snmp-server enable traps
floodguard enable
telnet timeout 5
ssh timeout 5
console timeout 0
dhcpd address 192.168.1.2-192.168.1.129 inside
dhcpd dns 192.168.1.1 10.0.0.2
dhcpd wins 192.168.1.1 10.0.0.2
dhcpd lease 3600
dhcpd ping_timeout 750
dhcpd auto_config outside
dhcpd enable inside
terminal width 80
Cryptochecksum:4ae129693b4aefbb830ba53b2498a2c5
: end
[OK]
Kaynakça:
1)Kaynak metini
2)Cisco Systems internet sayfası (resimler için kullandım)
3)Cihazın fiziksel ve yazılımsal özellikleri için cihazla birlikte gelen kullanım ve konfigürasyon klavuzunu kullandım.