Oğlunuzun odasına giriyorsunuz, oğlunuzun arkadaşı Ayşenin bebeğinin altını değiştiriyor ve size “bana böyle bir bebek alır mısın?” diye sordu.
4 yaşındaki oğlunuzun odasına giriyorsunuz, oğlunuzun arkadaşı Ayşenin bebeğinin altını değiştiriyor ve size “bana böyle bir bebek alır mısın?” diye sordu.
Birinci Adım: kendi kendinize sorun
“Niçin böyle yapıyor?”
· Televizyondan görmüş olabilir
· Arkadaşının sahip olduğu şeyden istiyor
· Onun için farklı ve ilgi çekici bir oyuncaktır. Diğer oğlanların hiç biri böyle bir oyuncağa sahip değil
· Bez değiştirmeyi yetişkinlerden görmüştür
· Oyunda baba oluyordur
Mesaj Örnekleri:
· Kızların yaptığı şeyleri yapan erkekler normal değildir ve homoseksüel olabilirler
· Yalnız kızlar ve kadınlar bebeklere bakarlar
· Farklı çeşit oyuncaklarla oynamak, yaratıcılığı artırdığı için iyidir.
· Cinsiyet rolleri karşılıklı değiştirilmelidir.
İkinci Adım: Şimdi kendinize sorun
“Hangi tepki istediğim mesajı verecek?”
İletmek istediğiniz mesaja yönelik tepkiye karar verin ve çocuğunuza öğretmek istediğiniz şeyi öğrenin.
Olası Tepkiler
Tepki: “ Bu bir kız oyuncağıdır, erkekler bebekler ile oynamaz”
Mesaj: Yalnıza erkeklerin ve yalnızca kızların oynayacakları oyuncaklar vardır.
Tepki: ”Sana böyle bir oyuncak almayacağım fakat arkadaşınki ile oynayabilirsin”
Mesaj: Karmaşık bir mesaj. Çocuk kendini böyle bir oyuncağı olmayacak fakat oyuncaklarla oynaması normaldir
Tepki: “Benim için problem değil, fakat baban böyle bir şeyin alınmasına müsaade etmez”
Mesaj: Anne ve baba her şey üzerine aynı fikirde değiller. Bu durumda baba patron.
Tepki: “bu konu hakkında düşüneceğim, niçin sen ve Ayşe başka bir şeyle oynamıyorsunuz?”
Mesaj: Şu an oyuncaklarla oynamak için uygun değil. Eğer annenin bu konuda düşünmeye niyeti yoksa, bu konuyu görmezlikten gelmeyi tercih ediyorsa, o tepkileri yoluyla mesajlarını iletiyor.
Tepki: “Baba rolünü oynamak ne hoş”
Mesaj: Oyun yetişkin yaşama için provadır. Bebek bakımı kabul edilebilir yetişkin erkek davranışıdır
4 yaşındaki oğlunuzun odasına giriyorsunuz, oğlunuzun arkadaşı Ayşenin bebeğinin altını değiştiriyor ve size “bana böyle bir bebek alır mısın?” diye sordu.
“Niçin böyle yapıyor?”
· Televizyondan görmüş olabilir
· Arkadaşının sahip olduğu şeyden istiyor
· Onun için farklı ve ilgi çekici bir oyuncaktır. Diğer oğlanların hiç biri böyle bir oyuncağa sahip değil
· Bez değiştirmeyi yetişkinlerden görmüştür
· Oyunda baba oluyordur
Mesaj Örnekleri:
· Kızların yaptığı şeyleri yapan erkekler normal değildir ve homoseksüel olabilirler
· Yalnız kızlar ve kadınlar bebeklere bakarlar
· Farklı çeşit oyuncaklarla oynamak, yaratıcılığı artırdığı için iyidir.
· Cinsiyet rolleri karşılıklı değiştirilmelidir.
İkinci Adım: Şimdi kendinize sorun
“Hangi tepki istediğim mesajı verecek?”
İletmek istediğiniz mesaja yönelik tepkiye karar verin ve çocuğunuza öğretmek istediğiniz şeyi öğrenin.
Olası Tepkiler
Tepki: “ Bu bir kız oyuncağıdır, erkekler bebekler ile oynamaz”
Mesaj: Yalnıza erkeklerin ve yalnızca kızların oynayacakları oyuncaklar vardır.
Tepki: ”Sana böyle bir oyuncak almayacağım fakat arkadaşınki ile oynayabilirsin”
Mesaj: Karmaşık bir mesaj. Çocuk kendini böyle bir oyuncağı olmayacak fakat oyuncaklarla oynaması normaldir
Tepki: “Benim için problem değil, fakat baban böyle bir şeyin alınmasına müsaade etmez”
Mesaj: Anne ve baba her şey üzerine aynı fikirde değiller. Bu durumda baba patron.
Tepki: “bu konu hakkında düşüneceğim, niçin sen ve Ayşe başka bir şeyle oynamıyorsunuz?”
Mesaj: Şu an oyuncaklarla oynamak için uygun değil. Eğer annenin bu konuda düşünmeye niyeti yoksa, bu konuyu görmezlikten gelmeyi tercih ediyorsa, o tepkileri yoluyla mesajlarını iletiyor.
Tepki: “Baba rolünü oynamak ne hoş”
Mesaj: Oyun yetişkin yaşama için provadır. Bebek bakımı kabul edilebilir yetişkin erkek davranışıdır