Bezmi$h
Banned
Cem Sultan'ın cin sembolleriyle dolu tılsımlı gömleği sahibini koruyabildi mi?
Haberin Galerisi
'Padişah Gömleklerinin İnanılmaz Sırrı ' Adlı Fotoğraf Galerisine Gitmek İçin Tıklayınız.
Tılsımlı gömlekler, üzerlerine cin sembollerinin, bedensiz varlıklarla temasa yaradığına inanılan şekillerin ve çeşit çeşit duaların işlenmiş olduğu ipekten yapılmış giyeceklerdir ve Topkapı Sarayında bunlardan çok sayıda vardır. Cem Sultana ait olan ve yine sarayda muhafaza edilen tılsımlı gömlek ise, hiç kullanılmamış, hattâ gömleğin yakası bile açılmamıştır.
Topkapı Sarayında üzeri dualarla, muskalara mahsus işaretlerle işlenmiş rengârenk bir gömlek var: Cem Sultana, Fatihin gurbetlerde can veren bahtsız şehzadesine ait bir gömlek... Zamanın en iyi ipeğinden, binbir emek ve göznuru harcanarak yapılmış ama sadece giyilmeleri için değil, bir başka maksatla dokunmuş... Amaç, üzerindeki işaretlerin giyeni kötü etkilerden korumaları. Sadece bu kadar da değil; cin, peri, vesaireyi yaklaştırmayacaklarından, şans ve baht açacaklarından emin olunması. İşte bu yüzden, üzerleri çeşit çeşit vefkle, yani bedensiz varlıklarla temasa yaradığına inanılan, içlerinde harf veya rakam yazılı küçük kutucuklara bölünmüş karelerle yahut dikdörtgenle dolu.
TILSIMLI ÜÇGENLER
Vefk, tarihin en eski dönemlerinden bugünlere gelebilmiş bir sistemin adı. İçine en az üç ismin yazılabileceği, kutucuklara bölünmüş bir çizim. Kelimeler kâğıt üzerine yazıldıkları takdirde, tütsülemede de kullanılıyor, yani yakılıyor ve çıkan duman, okunacak kişinin üzerinde gezdiriliyor. Suya atılıp, suyunun derde derman arayanlara içirildiği de oluyor. Gömleklerin üzerinde üçgeninden çokgenine kadar çeşit çeşit geometrik şekiller var. Üçgenler iyi niyetlere yarıyor, kare ve dikdörtgenler kem gözleri kör ediyor, altıgenler Hazreti Davudun sembolü sayılıyor muskaların yerini tutuyor, el şekli Kuzey Afrikadan gelen bir inanca dayanıyor ve Hazreti Fatmanın elini temsil ediyor, hilâl kötü varlıkların saldırısından koruyor, uc uca getirilmiş üç karenin oluşturduğu beduh denilen üçgenler tılsımın yerini tutuyor. Böyle binbir derde deva olduğuna inanılan tılsımlı gömlek merakı sadece Cem Sultana mahsus değil. Padişahlar da, meselâ Kanuni Süleymanın oğlu İkinci Selim de giymiş bu gömleklerden. Şimdi hepsi Topkapı Sarayının depolarında ve sayılarının çokluğu bir zamanlar ne kadar revaçta olduklarının isbatı.
GİYEMEDEN ÖLDÜ
Sahipleri tarafından gecegündüz giyilip giyilmediğini, giyildilerse işe yarayıp yaramadıklarını, istenilen sonucun alınıp alınmadığını bilmiyoruz. Ama bir kişiye, Cem Sultana pek yâr olmadıkları kesin. Yâr olmamışlar, zira zavallı şehzade kendisi için dokunmuş gömleği bir defa olsun giyememiş. Giyemediği de, yaka kısmının beş asırdan buyana daha açılmamış olmasından belli. Cem Sultan, üzerinde yazılı olan tarihten işlenmesi tam üç yıl sürdüğü anlaşılan bu tılsımlı gömleği giyebilseydi, sıra sıra sembol, şekil, vefk ve varlık ismi Fatihin bu en sevgili şehzadesine yâr olabilir ve Cemin gurbetlerde o feci akıbete yuvarlanmasını engelleyebilir miydi dersiniz?
SULTAN İKİNCİ MAHMUD
Şairliğinin ve müzisyenliğinin yanısıra hat sanatına da profesyonel ilgi gösteren İkinci Mahmud, zamanındaki diğer hattatları kıskandıracak derecede usta bir sanatkârdı. İlk yazı derslerini şehzadeliği sırasında Kebecizade Mehmed Vasfiden aldı ve iki adet Kuran yazdı. Öğrenmeye 1808de tahta çıkmasından sonra da devam ederek çağının en büyük hattatı olan Mustafa Rakım ile çalıştı ve zor bir yazı olan celide ilerleyerek hocasına yaklaştı. Hatta bu yüzden Sultan Mahmudun yazılarını onun adına Rakım yazıyor diye söylentiler bile çıktı. Sultan Mahmud yazılarını varak altınla koyu zeminlere mâlâkâri denilen teknikle kabartma olarak yaptırır ve muhtelif abidelere, camilere ve mekânlara astırırdı. Celi yazı ile uğraşan Osmanlı padişahlarının en önemlisi olan Sultan Mahmudun bugün elimizde altmıştan fazla celi levhası vardır.