matrock_guzel
Bayan Üye
Dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinde görülen çinko eksikliği nedeniyle yılda ortalama 1 milyon kişinin öldüğü, binlerce çocukta ise fiziksel ve zihinsel geriliğe yol açtığı bildirildi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu, vitamin ve mineral eksikliklerinin, dünyanın önemli bölümünü etkileyen ve öğrenme güçlüğü, zeka geriliği, bağışıklık sistemi sorunları, düşük çalışma kapasitesi, körlük, prematüre ölümler, depresyon ve daha birçok sağlık sorununa yol açan önemli bir toplumsal sorun olduğunu söyledi.
Minerallerin her birinin eksikliğinin sağlık açısından birçok soruna yol açabildiğini dile getiren Boyacıoğlu, özellikle çinko eksikliğinin dünyada üzerinde önemle durulan bir konu olduğunu bildirdi.
Özellikle Türkiye'de et ve süt ürünleri tüketiminin az olması nedeniyle demir, kalsiyum ve çinko eksikliklerinin görüldüğünü vurgulayan Boyacıoğlu, ''Ekonomik şartlar ve eğitim seviyesi farklılıklarına bağlı olarak kırsal bölgelerde yetersiz beslenme oranı çok yüksek. Kent merkezlerinde de çinko kaynaklı gıdaların alımının az olması bu minarelin eksikliğini artırıyor'' dedi.
Boyacıoğlu, çinko eksikliğinin en yaygın olarak görüldüğü bölgelerin beslenmenin hayvansal gıdalardan çok hububatlar ve sebzelere dayalı olduğu az gelişmiş ülkeler olduğunu belirterek, çinkonun genellikle sığır, tavuk, balık ve kabuklu deniz hayvanlarının etleri ile yumurta ve süt ürünlerinde bulunduğunu, ayrıca fındık ve baklagillerin de çinko açısından zengin olduğunu bildirdi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu, vitamin ve mineral eksikliklerinin, dünyanın önemli bölümünü etkileyen ve öğrenme güçlüğü, zeka geriliği, bağışıklık sistemi sorunları, düşük çalışma kapasitesi, körlük, prematüre ölümler, depresyon ve daha birçok sağlık sorununa yol açan önemli bir toplumsal sorun olduğunu söyledi.
Minerallerin her birinin eksikliğinin sağlık açısından birçok soruna yol açabildiğini dile getiren Boyacıoğlu, özellikle çinko eksikliğinin dünyada üzerinde önemle durulan bir konu olduğunu bildirdi.
Özellikle Türkiye'de et ve süt ürünleri tüketiminin az olması nedeniyle demir, kalsiyum ve çinko eksikliklerinin görüldüğünü vurgulayan Boyacıoğlu, ''Ekonomik şartlar ve eğitim seviyesi farklılıklarına bağlı olarak kırsal bölgelerde yetersiz beslenme oranı çok yüksek. Kent merkezlerinde de çinko kaynaklı gıdaların alımının az olması bu minarelin eksikliğini artırıyor'' dedi.
Boyacıoğlu, çinko eksikliğinin en yaygın olarak görüldüğü bölgelerin beslenmenin hayvansal gıdalardan çok hububatlar ve sebzelere dayalı olduğu az gelişmiş ülkeler olduğunu belirterek, çinkonun genellikle sığır, tavuk, balık ve kabuklu deniz hayvanlarının etleri ile yumurta ve süt ürünlerinde bulunduğunu, ayrıca fındık ve baklagillerin de çinko açısından zengin olduğunu bildirdi.