ashli
Bayan Üye
İngilizce ismi “The Great Wall of China” olan Çinlilerin muhteşem duvarı, bu ismi gerçekten de hak etmektedir.
Milattan önceki yıllardan bu yana, uzunluğu ve genişliğiyle rekoru kırılamamış bir yapıdır Çin Seddi.
Çinliler, kuzeyden gelen düşman saldırılarından korunmak ve ülkenin bu duvarlar ardında bir bütün olduğunu ispatlamak amacıyla yüzyıllar boyunca Çin Seddi’nin inşasıyla uğraşmışlardır.
Çin Seddi; kendisi için harcanmış onca emek ve sabrın karşılığını vermek istercesine, 2007 yılında Dünya’nın yedi harikasından biri olmuştur.
İnşası
Çin İmparatorluğu’nun kurulduğu yıllardan bu yana, en zayıf ve düşman saldırısına en açık olduğu kuzey sınırları, her hükümdar tarafından korunmaya çalışılmıştır. Bu nedenledir ki Çin Seddi, 5. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar her neslin emek vererek meydana getirdiği bir duvar serisidir. Yıkılmış kısımlarıyla birlikte duvarların uzunluğu 6000 km’yi bulur.
Çin Seddi’nin ilk duvarı, ilk Çin İmparatoru Qin Shi Huang tarafından M.Ö. 220 ve 200 yılları arasında yaptırılmış ve daha sonra yapılan diğer duvarlar, bu duvarla birleştirilmiştir. Çin Seddi’nin ilk duvarı olarak ünlenen bu bölümün bugün hâlâ kalıntılarını görebilmek mümkün. Fakat bu kalıntılar, duvarların ayakta kalan kısmından epeyce uzaktadır.
Duvarlar, uzaktan bakıldığında her ne kadar sağlam izlenimi bıraksalar da sadece bir kısmının gövdesi taştandır. Bazı duvarlarsa kil ve toprak kullanılarak yapılmışlardır.
Kil ve topraktan inşa edilen duvarların boyları genelde çok kısadır. Bu duvarlar düşmandan korunmak için değil, kaçak düşmanların hızını kesmek için yapılmışlardır.
Düşmanlardan korunmak için yapılan duvarlarsa kalın ve yüksek boydadırlar. Öyle ki, bu duvarların üzerinde gerektiğinde at ve arabalar ilerleyebilmektedir.
Duvarların üzerlerinde, düşmana karşı koyabilmek için okçu delikleri ve siperlikler bulunmaktadır.
Çin Seddi, sanılanın aksine kuzey sınırını bir uçtan diğer uca kat eden bir duvarlar bütünü değildir. Her 200 metrede bir gözetleme kuleleri ve her 9 km’de bir fener kulelerinin yanı sıra yapı, üst bölümlerinde saray ve tapınakları da barındırır.
Savaş kaleleri ve gözetleme kuleleri
Çin Seddi; düşmanın ülke içine girmesini önlemenin yanı sıra, gerektiğinde düşmana karşı savunmaya geçme amacıyla da inşa edilmiştir.
Çin Seddi’nin bir diğer özelliği de; askerlere kolayca geri çekilebilme imkânı sağlamasıdır.
Çin Seddi, duvarları üzerinde bulunan savaş kaleleri ve gözetleme kuleleriyle Çinli askerlere düşman saldırılarını önceden görme ve harekete geçme şansı verir.
Kalelerin her birinin, kendine özgü, gizli bir merdiven ve geçidi vardır. Bu özellik sayesinde düşmanı şaşırtan Çin askerleri, avantajı kendilerine geçirmiş olurlar.
Kalelerin aralarına geniş mesafelerle yerleştirilmiş kışla ve idari yönetim daireleri bulunur.
Kaleler, bu özelliklerinin yanı sıra temel askeri silahlar ve özel savunma silahlarının saklandıkları yerler olarak da önem taşırlar.
Ayrıca duvarlarda, belli aralıklarla yerleştirilmiş olan gözetleme kuleleri mevcuttur. Bu kuleler, düşmanı gözlemek ve silah depolamanın yanında dumanla haberleşmek için de kullanılır.
Çin Seddi’nde bir tatil
Çin Seddi, bütün bir tatilinizi geçirebileceğiniz kadar çok görülecek yere ve aktiviteye sahiptir.
Çin Seddi’nde, bu tarihi yapıyı görmeye gelmiş turistler için, İngilizce konuşabilen rehberler vardır ve ziyaretçilere Çin Seddi’ni gezdirirken aynı zamanda tarihi detayları da anlatırlar.
Çin Seddi turunda ziyaretçileri uzun yürüyüşler beklemektedir. Bazı bölgelere geziler otobüslerle yapılırken, bazıları için özellikle yürüyüş tercih edilir.
Seyahatler sırasında, duvarların yanı sıra, Ming Tombs adı verilen 13 Çin İmparatorunun mezarları da ziyaret edilir.
Mezarlardan bir sonraki durak, Olympic Green olur. Burada ziyaretçiler, dünyaca ünlü Kuş Yuvası Stadyumunu görme ve dilerlerse fotoğraflarını çekme imkânı bulurlar. Ziyaretçilerin burada görebileceği bir diğer muhteşem yapıysa küp şeklindeki olimpik
havuzdur.
Pekin’in 70 km kuzeydoğusunda bulunan Mutianyu adlı bölümün ise, Çin Seddi’nin en mükemmel parçası olduğu söylenebilir. Bu bölümdeki duvarlarda, belirli aralıklarla yerleştirilmiş mazgallar vardır ve gözetleme ve ateş açma için kullanılır.
Çin Seddi’nde konaklama
Yorucu fakat keyifli bir günün ardından, gece olduğunda Çin Seddi konaklamaları için de kapılarını açıyor ziyaretçilerine.
Dileyen ziyaretçiler, görevliler tarafından verilen uyku tulumları ve şilteleri kullanarak, gözetleme kulelerinden birinde geceyi geçirebiliyor. Hatta isteyen ziyaretçiler, uyku tulumlarını alarak açık havada, duvarların üzerinde konaklayabiliyorlar.
Çin Seddi’nin yakınlarında, burada konaklamayı tercih etmeyenler için, Çin stiline uygun, konforlu oteller de mevcut. Otelde kalmak isteyen ziyaretçiler, geceyi burada geçirdikten sonra, sabah tura kaldıkları yerden devam edebilirler.
Çin Seddi Maratonu
Huangyuan adlı bölgeden başlayarak, Çin Seddi’nin doğu şeridi boyunca uzanıp Tianjin bölümünde son bulan maraton, her yıl genellikle mayıs aylarında düzenlenir. Katılımın serbest olduğu maratonun koşucu sayısı her yıl biraz daha artmaktadır. Maraton 5100 basamaklı bir merdivenin zirvesine ulaşıldığında son bulur.
Nasıl gidilir?
Türk Hava Yolları’nı kullanarak, Pekin – Beijing Havaalanı’na aktarmasız olarak ulaşmak mümkün. Pekin’de rehberler eşliğinde Çin Seddi turları araştırabilir. Geziyi turlardan bağımsız olarak yapmak isteyenlerse uçaktan indikten sonra taksi, otobüs veya minibüsler yardımıyla gidecekleri yere ulaşabilirler.
kaynak: maximiles.com.tr