Çin Başbakanı Wen, ilişkileri derinleştirmek için Ankara'da

Aracely

Eluveitie
Bayan Üye
Çin Başbakanı Wen ilişkileri derinleştirmek için Ankara'da
Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Wen Jiabao Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak bugün Ankara'ya geliyor. Dünya ekonomisinin yükselen yıldızı Çin ve Türkiye arasında 10'a yakın anlaşmanın imzalanması bekleniyor. Ziyaret iki ülke arasındaki işbirliğinin son yıllarda hızla ilerlediğinin göstergesi olarak yorumlanıyor.

Türkiye bugün binlerce yıllık tarihi ilişkileri bulunan Çin'in Başbakanı Wen Jiabao'yu ağırlıyor. İkili ilişkilerin özellikle ekonomik ve ticari boyutunun ön plana çıkacağı ziyaret dünya ekonomisinin lideri olma yolunda ilerleyen Çin ile son dönemde yakaladığı başarılı ekonomi grafiğiyle dikkatleri çeken Türkiye arasındaki ilişkilerin yeni bir ivmeye taşınacağının işareti olarak görülüyor. 8 yıllık bir aradan sonra gerçekleşecek ziyaret sırasında dışişleri bakanı ve ticaret bakanının eşlik edeceği Çin Başbakanının Ankara'daki resmi temasların yanı sıra Türkiye ile dış ticaret demiryolu deniz ulaştırma haberleşme ve kültür alanlarında 10'a yakın anlaşma imzalaması bekleniyor.

İki ülke arasındaki ilişkiler özellikle son iki yıllık dönemde üst düzey ziyaretler sonucunda her alanda derinlik kazanmaya başladı. Bu bakımdan Wen'in ziyareti ilişkilerin önümüzdeki dönemde stratejik ortaklığa dönüştürülmesi açısından büyük önem taşıyor. İkili ticari ilişkiler küresel krize rağmen 2009 yılında 142 milyar dolar tutarında bir ticaret hacmine ulaşırken Türkiye'nin ihracatı 16 milyar dolar ithalatı ise 126 milyar dolar olarak gerçekleşti. Çin Türkiye'nin en önemli 3 ticari partneri arasındaki yerini koruyor.

Öte yandan ekonomik alandaki işbirliği de ticari ilişkilerde olduğu gibi önemli gelişmelere sahne olacak gibi görünüyor. Zira bu kapsamda özellikle Çin'den Türkiye'ye yatırım yapılması amacıyla yürütülen girişimlerin Çin Başbakanı'nın ziyareti ile gelişmesi bekleniyor. Karşılıklı yatırım ulaşım ve enerji gibi alanlardaki işbirliğinin bir örneği olarak Ankara ile İstanbul arasındaki hızlı tren hattı projesinin inşası ise devam ediyor. Ticari ve ekonomik gündem konuları açısından son derece yüklü olan Çin Başbakanı'nın ziyareti ve ziyareti takiben 2011 yılında yapılması beklenen üst düzey temaslar iki ülkenin siyasi ticari ekonomik ve kültürel ilişkilerini stratejik ortaklık temelinde derinleştirmek amacıyla güçlü bir siyasi iradenin varlığına işaret ediyor.

Ziyaretin önemine dikkat çeken Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Murat Salim Esenli "Çin'in uluslararası ve ekonomik alandaki ağırlığı herkesçe çok iyi biliniyor. Ziyaret Türkiye ile ilişkileri geliştirme arzusunun önemli bir tezahürü. Geçen yıl Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül haziran ayında başarılı ziyaret yaptı Çin'e. Gül ve Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ikili ilişkilerin daha fazla geliştirilmesi ve yeni bir boyuta çıkarılmasında görüş birliğine vardılar. İşte Wen'in ziyareti bu görüş birliğinde gerçekleşiyor." şeklinde konuştu.

Büyükelçi Esenli'ye göre iki ülkenin birçok ortak noktası bulunuyor. "G-20'de aynı görüşleri paylaşıyoruz. 2009'un başından beri Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin geçici üyesi Türkiye ile daimi üyesi Çin hemen hemen her konuda konseyde görüş birliği içindeydi." diyerek "Afganistan İran Irak ve son olarak Mavi Marmara'ya yapılan saldırı olsun; siyasi olarak ciddi işbirliği var. Bu doğrultuda ziyarette ikili ekonomik ve siyasi konular ele alınacak. Bölgesel ve uluslararası konularda görüşmeler yapılacak. Çin ile işbirliğinden mutluyuz." görüşünü dile getirdi. Çin'in verdiği siyasi desteklere ek olarak Türkiye Brezilya ve İran'ın nükleer takas konusundaki anlaşmasına değinen Esenli "Çin Güvenlik Konseyi daimi üyesi olarak ilk önce açıkça bizi destekleyen yegâne ülke aslında. O yüzden ilişkilerimizin geleceğini parlak görüyoruz. Güçlü projeler var. Güçlü siyasi irade var ve bu doğrultuda ilişkileri ilerletme niyeti içerisindeyiz. Nitekim bu ziyaret onu gösteriyor." vurgusu yaptı.

Çin'le ASKERî TATBİKAT normal

İki ülke arasındaki askeri ilişkiler son zamanlarda büyük ilerleme gösterdi. Çin'in özellikle savunma sanayii alanında kaydettiği başarılar Türkiye'nin dikkatini çekti ve Ankara Pekin ile bu alanda da işbirliğine gitti. Geçtiğimiz günlerde basında çıkan ve Türkiye'nin Konya'daki hava tatbikatına Çin'i de dahil etmesinin yol açtığı eleştirilere cevap veren Esenli "Ülkelerin kiminle tatbikat yapacağı tamamen o ülkenin egemenlik hakkıdır." dedi.

Çin gibi Türkiye'nin de sorunların diyalog yoluyla çözülmesini istediğini anlatan Esenli "Bizim siyasi olarak bu kadar görüş birliğinde olduğumuz teknoloji de dahil olmak üzere çeşitli alanlarda işbirliği yaptığımız bir ülkeyle niye askeri tatbikatın yapılmış olması bazılarını rahatsız ediyor." görüşünü aktardı.​
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol
Geri
Üst