Çilingir sofrası mezeleri

inci_himes

Bayan Üye
ACILI KARIŞIK SALATA (İZMİR)

Malzemeler:


Marul 1 adet
Ton balığı konservesi 1 kutu
Çiftlik mantarı 250 gr.
Karides 200 gr.
Domates 500 gr.
Mayonez 1 kavanoz
Katı yumurta 3 adet
Pul biber 1 çorba kaşığı
Zeytinyağı 2 çorba kaşıği
Karabiber
Sirke 1 çorba kaşığı
Tuz

YAPILIŞI:

Karidesler kuru soğan kabukları konmuş tuzlu suda haşlanır. Çiftlik mantarları kökleri kesilerek tuzlu suda haşlanır. Mantarlar ince ince doğranır, derin bir kapta bir adet limon suyuyla karıştırılır. Marul yaprakları yıkandıktan sonra ince ince doğranır. Ton balığı konservesi ufak ufak doğranır. Hazır mayonezle pulbiber karıştırılır. Yumurtalar hariç bütün malzeme büyük bir kapta karıştırılır, zeytinyağı, sirke dökülür, tuz, biber ekilir, karıştırılır. Yumurtayla süslenip servis yapılır.




AFYON SALATASI - AFİYAN SALATASI (AFYONKARAHİSAR)

Malzemeler:

Taze afyon (afiyan) 1 kg. Limon 1 adet
İri domates 2 adet Tuz 1 tatlı kaşığı
Yeşil soğan 250 gr. Zeytinyağı 2 çorba kaşığı
Maydanoz 1 demet

YAPILIŞI:

Bütün sebzeler bol su ile iyice yıkanır. Afyon (afiyan), yeşil soğan, domates ve maydanoz ince ince doğranır. Doğranan sebzeler bir kap içerisinde karıştırılır. Başka bir kap içerisinde limon suyu, tuz ve zeytinyağı, çatal ile iyice karıştırılıp beyazlatılır. Hazırlanan sos, salata servis yapılcağı zaman üzerine gezdirilir ve karıştırılır.

ANTALYA PİYAZI (ANTALYA)

Malzemeler:

Kuru fasulye 2 su bardağı Sarmısak (ezilmiş) 4 diş
Tahin 2-3 çorba kaşığı Limon 2 adet
Sirke 2 çorba kaşığı Zeytinyağı 2 kahve fincanı
Tuz 2 tatlı kaşığı Haşlanmış yumurta 2 adet
Taze soğan (kıyılmış) 1 demet Maydanoz 1/2 demet
Pul biber 2 tatlı kaşığı Domates 2 adet

YAPILIŞI:


Fasulyeleri akşamdan sabaha tuzlu su içinde bekletiniz. Şişsinler. Fasulyelerin fazla beklemeden pişmesini istiyorsanız tuzlu bol su içinde beş dakika kaynatınız. Kaynama suyunun içinde 1 saat bekletiniz. Şişmiş fasulyeleri orta ateşte tuzlu bol su içinde yaklaşık 20 - 25 dakika ön haşlamaya tabi tutunuz. Haşlama suyunu dökünüz. Yıkayıp tekrar tencereye koyunuz. Fasulyeleri ikinci kez, yarık yarık olup iyice pişinceye, tencerede çok az haşlama suyu kalıncaya kadar haşlayın ve soğumaya bırakın. Pişmiş fasulyelerden 2 ile 3 çorba kaşığı kadarını alın. Çukur bir kaba koyun. Çatalla iyice ezin ve üzerine sarmısak dişlerini, tahini, limon suyunu, sirkeyi, tuzu, zeytinyağını katın. Tüm malzemeleri güzelce karıştırıp tenceredeki fasulyelerin üzerine döküp harmanlayın. Tenceredeki fasulyeleri çukurca bir servis tabağına aktarın. Üzerine kıyılmış taze soğan ve maydanozu, pul biberi katıp karıştırın. Domates dilimleri, ikiye bölünmüş haşlanmış yumurta ile süsleyip servis yapın.

ANTEP SALATASI (GAZİANTEP)

Malzemeler:

Domates 5 adet Salatalık turşusu 1 adet
Kuru soğan 3 adet Pulbiber
Sarmısak 1 baş Kuru nane
Sumak ekşisi Yeşil biber 3 adet
Nar pekmezi Limon 1 adet
Tuz

YAPILIŞI:
Domates, kuru soğan, sarmısak, yeşil biber ince ince kıyılır. Maydanoz doğranır. İçine tuz, limon, biber, nane, sumak ekşisi, nar pekmezi ilave edilir ve servise sunulur.

AVRAT SALATASI (GAZİANTEP)

Malzemeler:

Sarmısak 2 diş Yeşil biber 2 adet
Kurusoğan 1 adet Limon 2 adet
Maydanoz 1/2 demet Pul biber 1 çay kaşığı
Domates 1 adet Tuz Yeteri kadar
Kuru nane 1 tatlı kaşığı Nar ekşisi 1 çorba kaşığı

YAPILIŞI:

Domates, soğan, biber ve sarmısağı çok ince kuş gözü büyüklüğünde kıyarak harmanlayın. 2 limonun suyunu sıkarak bir o kadar da su koyarak kıyılmış malzemelere karıştırın. Naneyi de katın, tuz, biber ve nar ekşisini de ekleyip servis yapın.

BABAGANNÜÇ (ADANA)

Malzemeler:

İri patlıcan 4 adet Domates 1 adet
Soğan 2 baş Limon suyu 1 adet
Salça 1 çorba kaşığı Toz biber Yeterince
Yağ 1 kaşık Tuz Yeterince

YAPILIŞI:

Patlıcanlar közde iyice pişirildikten sonra soyulur. Halka şeklinde doğranan soğan, yağ ve salça ile kavrulur. Başka bir kapta dövülen patlıcan da bu karışıma eklenerek bir müddet daha kavrulur. Ateşten indirilen bu karışımın üzerine ince doğranmış domates, baharatlar ve limon suyu ilave edilerek servis yapılır.

BARTAVİT - BARTAFİT (ADANA)

Malzemeler:


Tahin 200 gr. Tereyağı 1 çorba kaşığı
Sarmısak 5-6 adet Tuz Yeterince
Limon suyu 1 adet Kekik Yeterince
Ekmek 1/2 Kırmızı biber Yeterince
Pul biber Yeterince Önceden kalan kuru fasulye yemeği

YAPILIŞI:

Tahin ile limon suyu karıştırılarak içerisine dövülmüş sarmısak, kırmızı biber ve kekik ilave edilir. Daha sonra ekmekler küçük küçük doğranarak tabaklara yerleştirilerek kuru fasulye yemeği ile ıslatılır. Üzerine tahinli malzeme dökülüp, kızdırılmış tereyağı, pul biber ve kekikle servis yapılır.

BAT (TOKAT)

Malzemeler:

Yeşil mercimek 1 1/4 su bardağı Maydanoz 1/2 bağ
İnce bulgur 1/8 su bardağı Dereotu 1/2 bağ
Ceviz içi 1,5 su bardağı Reyhan 1/2 bağ
Sivribiber 2 adet Nane 1/2 bağ
Domates 1 adet Pulbiber 1/2 çorba kaşığı
Domates salçası 2 çorba kaşığı Tuz

YAPILIŞI:

Mercimeği yıkayıp süzdürün. Tencereye koyun, 2,5 su bardağı su içinde bir taşım kaynatıp köpüğünü alın. Ateşi kısıp mercimekleri yumuşayıncaya kadar haşlayın. İçine bulguru katıp, karıştırarak soğumaya bırakın. Ceviz içini robottan hafif irice çekin. Biberlerin saplarıyla tohumlarını temizleyin. Biberleri ve taze otları ince ince kıyın. Domatesleri küçük küpler halinde doğrayın. Soğuyan mercimeğin içine salçayı, tuzu, biberi, soğanları, domatesleri ve yeşillikleri katıp, iyice karıştırın. Ceviz içini serpip karıştırarak haşlanmış asma yaprağı eşliğinde servis yapın.

BEYAZ PEYNİRLİ PATLICAN SALATASI (İZMİR)

Malzemeler:

Beyaz peynir 500 gr. Salatalık Orta büyüklükte
Patlıcan 1 kg. Domates 2 adet
Maydanoz 1 demet Biber 2 adet
Zeytinyağı 1/2 bardak Limon suyu 1 adet

YAPILIŞI:

Peynir püre haline getirilir. Limon suyunun yarısı ile zeytinyağı karıştırılarak çatalla çırıpılır ve püre halinde peynire katılır. Patlıcanlar kor ateşte kabukları kavruluncuya kadar pişirilir ve kabukları soyulduktan sonra sapları kesilir. Ayıklanmış patlıcan limon suyuyla ıslatıldıktan sonra ince ince doğranır ve havanda ezilerek macun haline getirilir. Sonra peynirin içine dökülerek iyice çırıpılır ve birbirine yedirilir. Servis tabağına boşaltıp üzerine domates ve biber dilimleri ve maydanoz yapraklarıyla süslenerek servis yapılır.

BEYİN EZME SALATASI (İZMİR)

Malzemeler:


Dana beyni 1 adet Zeytinyağı 1/2 fincan
Yumurta 1 adet Kırmızıbiber
Limon suyu 1/2 adet Tuz

YAPILIŞI:

Haşlanmış ve zarı çıkarılmış beyin bir havanda yumurtanın sarısı, kırmızı biber, tuzu da katılarak iyice dövülür. Bu ezme yayvan bir kaba konarak limon suyu da katılarak iyice karıştırılır. Kaymak gibi olunca yumurta akları üzerine ufalanır ve servis yapılır.

BOSTANA (URFA)

Malzemeler:


İri domates 3 adet Salatalık 1 adet
Soğan 1 adet Maydanoz (kıyılmış) 2 çorba kaşığı
Semizotu (kıyılmış) 2 çorba kaşığı Nane (kıyılmış) 1 çorba kaşığı
Nar pekmezi 1 tatlı kaşığı veya Taze ekşi nar suyu 1/2 su bardağı
Tuz Yeteri kadar Kırmızı biber Yeteri kadar

YAPILIŞI:

Bütün sebzeleri olabildiğince, keskin bir bıçakla, ince ince küçücük doğrayın. Tuz, biber ve nar pekmezi ile karıştırın. Buzdolabında soğuttuktan sonra ikram edin.

CEVİZLİ SALATA (ARTVİN)

Malzemeler:

Salatalık 5 adet Sirke 5 çorba kaşığı
Ceviz içi 1 su bardağı Tuz

YAPILIŞI:

Ceviz içini robottan geçirerek ya da havanda döverek ince çekilmiş duruma getirin. Salatalıkları, kabuklarını soyup, rendenin iri tarafıyla rendeleyin. Rendelenmiş salatalıkları cevizle karıştırın. Tuzlayıp, sirkeyi koyun. İyice karıştırarak bir tabağa aktarıp servis yapın.

CEVİZLİ TARATOR (İZMİR)

Malzemeler:

Ekmek içi 2 dilim Sirke
Ceviz içi Sarmısak
Zeytinyağı

YAPILIŞI:

Ceviz içi iyice dövülür. Suda ıslatılmış ekmek içleri sıkılarak suyu çıkarılır. Sonra bir peçete içinde yoğurulur. Sonra ceviz içiyle karıştırılır ve havanda dövülür, bu arada 5-6 damla sirke, damla damla yağ katılarak iyice yedirilir. Sonra yeteri kadar tuz katılır ve iyice karıştırılır.

ÇOBAN SALATASI (ERZURUM)

Malzemeler:

Domates 2 adet Maydanoz Yarım demet
Soğan 1 adet Zeytinyağı
Yeşil biber 4 adet Limon
Salatalık 2 adet Tuz

YAPILIŞI:

Soğan ince yarım halkalara doğranır, tuzla ovularak diriliği ve acısı çıkarılır. Yıkanarak servis tabağına konur. Domatesler doğranarak soğanların üzerine konur. Salatalıkların kabukları soyularak doğranır ve üzerine konur. Maydanozları da doğrayıp üzerlerine serpiştirilir ve zeytinyağı, limon ve tuz konarak karıştırılır ve servis yapılır.
 
bayigram takipçi satın al instagram beğeni satın al instagram takipçi satın al tiktok takipçi satın al Buy Followers bugün haber
vozol puff
Geri
Üst